Η αξία του ρεύματος το μήνα Μάιο ανήλθε σε 76,373 ευρώ ανά Mwh ή 0,076373 ανά kwh και η μέση τιμή ανά Mwh στα 68,975 ευρώ ή σε 0,068975 ανά Kwh.
Τα απλά μαθηματικά του κόστους της ενέργειας για τους περισσότερους από τους 25 προμηθευτές ενέργειας επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι πωλητές ενέργειας έχουν στήσει …μηχανή σε βάρος των καταναλωτών που τους «παρέχουν» το κόστος της kwh στα 0,0500 ευρώ όταν η αξία της αγοράς ενέργειας ήτα σε 0,0763 ανά kwh τον μήνα Μάιο.
Για το Ιούνιο το κόστος ενέργειας ως χονδρεμπορική τιμή κυμάνθηκε από τα 58,88 ευρώ ανά Mwh έως τα 79,29 ευρώ Mwh. Το μέσος κόστος για τις πρώτες 14 ημέρες του Ιουνίου διαμορφώθηκε σε 71,225 ευρω ανα Mwh.
Οι διαφημιστικές καμπάνιες των προμηθευτών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν «μπει» στο μικροσκόπιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η οποία κατανοεί ότι οι προσφορές δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και κυρίως οι προσφερόμενες τιμές είναι χαμηλότερες από το κόστος αγοράς.
Η αρμόδια διεύθυνση για την προστασία του καταναλωτή έχει σημάνει συναγερμό καθώς γνωρίζει ότι οι εταιρείες δεν πρόκειται να γράψουν ζημιές από τα αντίστοιχα προγράμματα διότι θα ενεργοποιήσουν τη ρήτρα προσαρμογής της Οριακή Τιμής Συστήματος βάζοντας τους καταναλωτές να πληρώσουν στη συνέχεια το κόστος ρεύματος στην πραγματική του αξία.
Οι καταναλωτές δεν πρόκειται να βρουν το δίκιο τους διότι έχουν υπογράψει τη σύμβαση που προβλέπει την ενεργοποίηση της ρήτρας ΟΤΣ.
Οι προμηθευτές στην ουσία έχουν παραπλανήσει τους καταναλωτές οι οποίοι θα παραμείνουν «αιχμάλωτοι» για τους επόμενους 24 μήνες.
Στην περίπτωση που σπάσουν το συμβόλαιο θα πληρώσουν πέναλτι δεκάδων ευρώ ανάλογα με το στάδιο που θα ζητήσουν να αποχωρήσουν από το πρόγραμμα.
Ο Ρυθμιστής της αγοράς η ΡΑΕ σκέπτεται να βάλει φρένο στις «μαϊμού» προσφορές αλλά να σημειωθεί δεν μπορεί να καθορίσει την τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών καθώς είναι εκτός των αρμοδιοτήτων και τα προγράμματα διαμορφώνονται ελεύθερα από τους παρόχους. Η διοίκηση της ΡΑΕ θα επιδιώξει να διαμορφώσει ένα πλαίσιο το οποίο θα έχει ως στόχο τα προγράμματα να είναι συγκρίσιμα για τους καταναλωτές. Ανάμεσα στα σχέδια της ΡΑΕ είναι να προσδιορίζει το ποσοστό αύξησης της Mwh σε σχέση με την αρχική τιμή που προβλέπει το συμβόλαιο του παρόχου με τους καταναλωτές. Η εφαρμογή θα φέρει στην αγορά της ενέργειας στο πραγματικό της μέγεθος και θα εκλείψουν οι προσφορές παγίδες αφού οι πάροχοι θα υποχρεωθούν να αλλάξουν την τιμή εκκίνησης της kwh στα συμβόλαια σε σχέση με τις σημερινής τιμές που είναι χαμηλότερες έως 50%
Συμβόλαια που παρακολουθούν το κόστος αγοράς ενέργειας.
Οι πάροχοι που αποφεύγουν στα συμβόλαια να χρησιμοποιούν τη ρήτρα αναπροσαρμογής φτιάχνουν προγράμματα με το πραγματικό κόστος για την αξία του ρεύματος . Η Watt and volt με το πρόγραμμα zer0 στο οποίο να σημειωθεί δεν περιλαμβάνει ρήτρα αναπροσαρμογής όπως και πάγια.
Ο καταναλωτής πληρώνει την kwh στο κόστος της χονδρεμπορικής τιμής.
Επιπλέον υπάρχει κόστος 2 ευρώ ανά 100kwh για διάστημα 30 ημερών. Παράδειγμα όταν η κατανάλωση είναι 500 kwh σε διάστημα 30 ημερών ο καταναλωτής θα πληρώσει ακόμη 9 ευρώ. Η διοίκηση της Watt and Volt απέφυγε τις προσφορές όπως των άλλων παρόχων και φέρνει στην αγορά ένα αληθινό τιμολόγιο.