Τη σύμβαση για την υλοποίηση ενός έργου με σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, που αφορά τον ευαίσθητο τομέα της σχολικής στέγης, υπέγραψε χθες (8/6) ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδη. Πρόκειται για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης και παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο σχολικό συγκρότημα της οδού Κλεάνθους, στην περιοχή της Κάτω Τούμπας.
“Είμαστε ευτυχείς, γιατί μετά από μεγάλη προσπάθεια και συντονισμένες ενέργειες και μετά από τροποποιήσεις των μελετών, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων, υπογράψαμε σήμερα τη σύμβαση για την ανάθεση αυτού του τόσο σημαντικού έργου”, ανέφερε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδης, τονίζοντας ότι πρόκειται “για ένα έργο – πιλότο για την επόμενη μέρα των σχολικών κτιρίων στη Θεσσαλονίκη”.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας “υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς” – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020) και από κονδύλια του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ η συμβατική δαπάνη του διαμορφώθηκε στο ύψος των περίπου τριών εκατομμυρίων ευρώ.
Διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των σχολείων
Όπως ανέφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, οι παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί θα εκτελεστούν χωρίς να απαιτηθεί η μετεγκατάσταση των συστεγαζόμενων σχολείων. “Αυτό ήταν ένα αίτημα της σχολικής κοινότητας, το ακούσαμε και προχωρήσαμε στην αναγκαία τροποποίηση της μελέτης, ώστε να μην προκύψει ανάγκη καμίας μετακίνησης. Θα υπάρξουν μόνον προσωρινές φιλοξενίες μαθητών σε άλλες αίθουσες εντός του σχολικού συγκροτήματος. Για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, θα τοποθετηθούν έξι νέες αίθουσες στο προαύλιο. Παράλληλα, με την τροποποίηση της μελέτης προβλέφθηκε οι εργασίες στα σχολικά κτίρια να εκτελούνται τμηματικά”, εξήγησε ο κ. Κυριζίδης.
Οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις
Το σχολικό συγκρότημα της οδού Κλεάνθους, όπου θα εκτελεστούν τα έργα, αποτελείται από τέσσερα κτίρια διδακτηρίων και ένα κλειστό γυμναστήριο και αναπτύσσεται σε μια έκταση περίπου 13 στρεμμάτων.
Οι επεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί αφορούν τη βέλτιστη ενεργειακή θωράκιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και την αναβάθμιση του αύλειου χώρου, με σκοπό τη δημιουργία ενός πρότυπου, πιλοτικού εκπαιδευτικού συγκροτήματος τόσο σε επίπεδο εξοικονόμησης ενέργειας όσο και σε επίπεδο παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:
– Θερμομόνωση όλων των εξωτερικών δομικών στοιχείων του κελύφους των κτιρίων
– Αντικατάσταση όλων των κουφωμάτων με νέα κουφώματα θερμοδιακοπής
– Τοποθέτηση σταθερών σκιάστρων σε επιλεγμένες όψεις κτιρίων.
– Εγκατάσταση νέου συστήματος θέρμανσης σε όλα τα κτίρια με γεωθερμικές αντλίες θερμότητας
– Αλλαγή του συστήματος διανομής θερμότητας σε όλα τα κτίρια
– Εγκατάσταση νέου τύπου φωτιστικών σωμάτων υψηλής απόδοσης σε όλους τους χώρους και συστήματος ελέγχου φωτισμού με βάση τις στάθμες φυσικού φωτισμού και την παρουσία ατόμων
– Eγκατάσταση νέου τύπου φωτιστικών σωμάτων υψηλής απόδοσης στον περιβάλλοντα χώρο
– Ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών συστημάτων
– Βιοκλιματικές επεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο (εκτεταμένες ζώνες πρασίνου, περιοχές με διαπερατά δάπεδα, βιοκλιματικά σκίαστρα, προστατευμένοι χώροι ανάπαυσης και αναψυχής, προστατευτικά μεταλλικά στοιχεία από βορινούς ανέμους κλπ.).
– Εγκατάσταση συστήματος κεντρικού ελέγχου και διαχείρισης ενέργειας.