Λογαριασμός ΔΕΗ
Λογαριασμός ΔΕΗ
Λογαριασμός ΔΕΗΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πλασματικές είναι οι εκπτώσεις που προσφέρουν  οι πάροχοι ηλεκτρικής που  φτάνουν  ακόμη και στο 50%  ενώ από τις περισσότερες εταιρείες απουσιάζουν τα τιμολόγια με σταθερή τιμή της kwh η οποία δεν μεταβάλλεται από τις ρήτρες ενεργοποίησης  ΟΤΣ και  του διοξειδίου του άνθρακα ( CO2).

Τα νοικοκυριά ακόμη δεν έχουν κατανοήσει τι συμβαίνει με τα τιμολόγια ρεύματος τα οποία γίνονται ακριβότερα από τον έναν μήνα στο άλλον  ενώ χάνεται  η γη κάτω από τα πόδια τους όταν φτάνει στην πόρτα  του σπιτιού τους ο λογαριασμός με την τετράμηνη  κατανάλωσης  ρεύματος.

Οι πάροχοι ενέργειας και ειδικότερα οι ενεργοί προσπαθούν κι αυτοί με τη σειρά τους να διαχειριστούν τις νέες συνθήκες  στην αγορά ενέργειας  αλλά αντί να διαμορφώνουν μια  πιο καθαρή εικόνα  για  όσα συμβαίνουν στρεβλώνουν την πραγματική εικόνα  στέλνοντας λάθος μήνυμα στους καταναλωτές που πληρώνουν τους φουσκωμένα τιμολόγια και  την  ίδια στιγμή τους προσφέρουν  τιμολόγια με εκπτώσεις που δεν ισχύουν. .

Παράδειγμα: Ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ενέργειας  και με εκατομμύρια  καταναλωτές  η ΔΕΗ, στο πρόγραμμα My Home Online το κόστος της kwh διαμορφώνεται σε 0,096 ευρώ και το μηνιαίο  πάγιο καθορίζεται  στο 0,50 ευρώ το μήνα  δηλαδή στο τετράμηνο ανέρχεται σε 2 ευρώ.

Οι  όροι  σύμβασης του προγράμματος όμως παραπέμπουν στην παράγραφο  2 αναφέροντας ότι «Οι χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας γίνονται με βάση τον συνημμένο στους Ειδικούς Όρους Τιμοκατάλογο του Προμηθευτή ΔΕΗ Α.Ε., όπως έχει αναρτηθεί και ισχύει και στην ιστοσελίδα www.dei.gr.»  Οι γενικοί όροι όμως προβλέπουν  ρήτρες  ενεργοποίησης ρήτρας CO2 και  ΟΤΣ με αποτέλεσμα  η έκπτωση  να μην έχει αξία  διότι ακυρώνεται από τις ρήτρες.

Η διοίκηση της ΔΕΗ ενημερώνει  τους καταναλωτές  ότι στους λογαριασμούς  του Αυγούστου δεν  θα υπάρχει ρήτρα  δικαιωμάτων ρύπων ( CO2) μετά από παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής  Ενέργειας  που επιδίωξε να υπάρχει  μία και ενιαία ρήτρα ενεργοποίησης  όπως αυτή της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) ή  ρήτρα χρονδρεμπορικού κόστους ρεύματος για το σύνολο  της αγοράς.

Αντίθετα  η διοίκηση της ΔΕΗ στο πρόγραμμα My Home Enter διαμορφώνει καθαρή  στάση  έναντι του καταναλωτή. Προσδιορίζει την τιμή της kwh στα 0,10500 ευρώ και  προσθέτει  1,5 ευρώ  το μήνα πάγιο. Ο καταναλωτής γνωρίζει εκ των προτέρων  ότι δεν  υπάρχουν ρήτρες  CO2 και ΟΤΣ. Να σημειωθεί ότι το τελικό κόστος της kwh  μαζί με το μηνιαίο  πάγιο  ανέρχεται σε 0,108 ευρώ ανά Kwh. Το καθαρό και σταθερό τιμολόγιο  χωρίς  ρήτρες  χρεώνεται υψηλότερα από  τη μέση χρέωση της αγοράς.

 Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από σταθερό τιμολόγιο.

Με τα έως τώρα δεδομένα και την  ανοδική πορεία της ΟΤΣ ο καταναλωτής  που επέλεξε  το  πρόγραμμα πληρώνει έως  0,20 λεπτά υψηλότερα  την Kwh από το μέσο όρο της αγοράς   αλλά  γνωρίζει τι ακριβώς πληρώνει  στον λογαριασμό ρεύματος.

Η αξιολόγηση όμως θα πρέπει να γίνει στους 24 μήνες λήξης του συμβολαίου σταθμίζοντας  και την τιμή της  ΟΤΣ.  Παράδειγμα  εάν στη διάρκεια  του συμβολαίου η ΟΤΣ  φθάσει  τα 100 ευρώ ανα mwh ( 0,10 kwh) θα έχει κερδίσει ο πελάτης και θα έχει  χάσει ο προμηθευτής. Διότι η τιμολόγηση  κάλυψε μόλις  το κόστος ρεύματος ενώ  για τον πάροχο  δεν μένει  κέρδος.

Οι  ιδιώτες πάροχοι όμως  δίνουν  … εκπτώσεις  με ρήτρες .

Οι περισσότερες  ιδιωτικές εταιρείες  προμήθειας ενέργειας  παρότι είναι υποχρεωμένες  με απόφαση της ΡΑΕ να διαθέτουν  ένα  σταθερό τιμολόγιο ρεύματος χωρίς την ενεργοποίηση  ρήτρας ΟΤΣ, όμως δεν το διαθέτουν στους πελάτες τους ή το έχουν κάπου «κρυμμένο»  για τυχόν έλεγχο της ΡΑΕ.

Οι υπεύθυνοι των εταιρειών  και μάλιστα σε μία περίοδο  που λογαριασμοί ρεύματος έχουν πάρει  «φωτιά» συνεχίζουν  να πλασάρουν εκπτώσεις αλλά  με ψιλά γράμματα καθώς διατηρούν το δικαίωμα ενεργοποίησης  αναπροσαρμογής  του κόστους της Kwh  με συνέπεια  να ακυρώνουν τις εκπτώσεις  και τις προσφορές  που κάνουν στον ανυποψίαστο πελάτη τους.

Οι ιδιώτες προμηθευτές δεν είναι σε θέση  να αναλάβουν το κόστος της ενέργειας με ένα σταθερό τιμολόγιο, το οποίο για να  δημιουργηθεί πρέπει  να υπάρχει ακριβή πρόβλεψη για την πορεία  της ΟΤΣ  και ποιο θα είναι το κόστος  προμήθειας ενέργειας  για τον προμηθευτή , κάτι  που θεωρείται  σχεδόν αδύνατον σε μία  αγορά  που διαρκώς  μεταβάλλεται

Οι πάροχοι ενέργειας φοβούνται το ρίσκο.  

Οι  ιδιώτες για να περιορίσουν το ρίσκο με τους κακοπληρωτές πελάτες τους ,  φρόντισαν  στα συμβόλαια να προβλέπουν  την άνοδο της  τιμής της kwh ακόμη και σε 0,11 ευρώ  όταν  ο πελάτης δεν πληρώνει στην ώρα  του τον λογαριασμό.

Χαρακτηριστικό  είναι το σχετικό παράδειγμα εταιρείας  που προσφέρει πρόγραμμα  με έκπτωση  50% στην kwh αλλά στα ψιλά  γράμματα του συμβολαίου αναφέρει  χαρακτηριστικά: Έκπτωση στις μοναδιαίες τιμές του ανταγωνιστικού σκέλους του βασικού τιμολογίου για νέους, συνεπείς οικιακούς πελάτες με 24μηνη σύμβαση, εφόσον δεν ενεργοποιηθούν όροι αναπροσαρμογής χρεώσεων, πλέον παγίου 3,95€/μήνα.Και σε άλλη παράγραφο του συμβολαίου προσδιορίζει το κόστος ρεύματος για τους

 Τι  θα κάνει  η ΡΑΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες η  Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας  προτίθεται να αναλάβει   συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έτσι ώστε τα τιμολόγια ρεύματος  να γίνουν πιο  κατανοητά στους καταναλωτές και κυρίως να κατανοεί τι πληρώνει  για την αξία του ρεύματος και πώς  ενεργοποιείται η ρήτρα ΟΤΣ. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες  είναι να αναγράφεται η τιμή της ΟΤΣ που επικαλείται ο παρόχος, που  να σημειωθεί  διπλασιάζει το κόστος της Kwh  από  την αρχική προσφερόμενη τιμή.