Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυξάνονται οι φόροι μεταβίβασης και ο ΕΝΦΙΑ από το νέο έτος αφού οι νέες  υψηλότερες αντικειμενικές τιμές σε 7.000 περιοχές της χώρας μετά την ολοκλήρωση της άσκησης αναπροσαρμογής με τις εμπορικές αξίες από το υπουργείο Οικονομικών. Για 3.000 περιοχές θα προκύψουν μειώσεις ενώ για περίπου 1.000 οι τιμές θα μείνουν αμετάβλητες.

Μεγάλες ανατροπές στην φορολογία έρχονται στα ακίνητα 3.500 περιοχών που βρίσκονται σε οικισμούς που μπαίνουν για πρώτη φορά στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού με αποτέλεσμα να προκύπτουν σημαντικές επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες.

Μέχρι τώρα  ο προσδιορισμός της φορολογητέας αξίας για τα ακίνητα αυτών των οικισμών πραγματοποιείται με συγκριτικά στοιχεία οπότε για πολλά οικόπεδα – φιλέτα οι φόροι που κατέβαλαν οι ιδιοκτήτες ήταν πλασματικοί από τη στιγμή που δεν είχαν οριστεί τιμές ζώνης.

Στην  Αττική οι νέες εντάξεις στο αντικειμενικό σύστημα αφορούν περιοχές στη Βάρκιζα, τα Λεγρενά, την Αγία Μαρίνα, το Δασκαλειό, το Πόρτο Ράφτη, τον  Ασπρόπυργο. Επίσης στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται όλες οι περιοχές της Σαλαμίνας και των Κυθήρων που είναι εκτός, ενώ στην Αίγινα εντάσσονται η Πέρδικα, ο Μεσαγρός και η Σουβάλα.

Στον Νομό Θεσσαλονίκης αντικειμενικές αξίες θα αποκτήσουν  για πρώτη φορά περιοχές του Λαγκαδά και της Χαλκιδικής, στην Αχαΐα, εντάσσονται όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές, στην Αιτωλοακαρνανία εντάσσονται όλες οι περιοχές κοντά  στη Λίμνη Τριχωνίδα ενώ στο νομό Τρικάλων οι αντικειμενικές αξίες θα επεκταθούν στο Περτούλι, στην Ελάτη, στην Πύλη και στο Καστράκι.

Η υπουργική απόφαση με τις νέες τιμές των ακινήτων σε 10.160 περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα βρίσκεται καθ οδόν προς το εθνικό τυπογραφείο και η δημοσίευση της είναι πλέον θέμα λίγων ημερών. Οι νέες αξίες θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022 ενώ για φέτος δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ.

Αυτό σημαίνει ότι ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι ο ίδιος με αυτόν του 2020 εφόσον βέβαια  δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή τους κατάσταση ή η εισοδηματική τους εικόνα και ενδεχομένως δικαιούνται έκπτωση 50% ή ακόμη και πλήρη απαλλαγή λόγω της μείωσης των εισοδημάτων τους.

Η νέα μείωση κατά 8% του ΕΝΦΙΑ (μετά το 22% του 2019) που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση έχει πάρει αναβολή για το 2022 υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για να τρέξει η νέα έκπτωση.

Το υπουργείο Οικονομικών για να σβήσει τις φωτιές που θα ανάψουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι ανατροπές στις αντικειμενικές αξίες θα προσαρμόσει τους συντελεστές υπολογισμού του φόρου ώστε να απορροφηθούν τυχόν επιβαρύνσεις από μεγάλες αυξήσεις αντικειμενικών. Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.00 ευρώ που έχει καταθέσει η επιτροπή Πισσαρίδη.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν προς το τέλος του έτους καθώς η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2022 θα γίνει νωρίτερα και η πληρωμή της πρώτης δόσης θα ξεκινήσει το Μάρτιο αντί το Σεπτέμβριο όπως ίσχυε τα τελευταία χρόνια με ταυτόχρονη επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής αφού οι μηνιαίες δόσεις από 6 θα αυξηθούν στις δέκα έτσι ώστε η εξόφληση του φόρου να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο.

Με αυτό τον τρόπο το ύψος της μηνιαίας δόσης θα μειωθεί αλλά το πρόβλημα είναι ότι η τελευταία δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου από τον επόμενο μήνα θα αρχίσει η πληρωμή του φόρου για το 2022

ΑπάντησηΠροώθηση