Τα πληκτρολόγια έπιασαν «φωτιά» και η Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας της χώρας μας θα διαγωνιστεί και φέτος στο …«Euro» των χάκερ, στον διαγωνισμό που διοργανώνει το «European Union Agency for Cybersecurity» (ECSC), στις 28 Σεπτεμβρίου, στην Πράγα.
Στόχος είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον εικονικό κόσμο της πληροφορικής και για τον σκοπό αυτό, μόλις ολοκληρώθηκε η φάση των προκριματικών, που θα οδηγήσει στον σχηματισμό της ομάδας που θα ταξιδέψει μέχρι την πρωτεύουσα της Τσεχίας.
«Και φέτος είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με το επίπεδο των υποψηφίων μας για το “Euro” της κυβερνοασφάλειας. Η Ελλάδα μπορεί -κάτι που είναι και ζήτημα όγκου πληθυσμού- να μην έχει μια τεράστια δεξαμενή υποψηφίων “αθλητών”, αλλά στοχεύουμε σε πολύ καλά αποτελέσματα. Κάθε χρόνο είμαστε και καλύτεροι», τόνισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Χρήστος Ξενάκης, καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας.
Οι νέοι που αριστεύουν πάνω από τα πληκτρολόγια
Πόσο χρήσιμες είναι στις σύγχρονες κοινωνίες οι ικανότητες των εκκολαπτόμενων ειδικών κυβερνοασφάλειας; «Το πρόσφατο παράδειγμα σημασίας της κυβερνοασφάλειας, το είδαμε πριν από λίγες μόλις ημέρες, όταν “χάκερ” λειτούργησαν ως “πειρατές” και έθεσαν εκτός χρήσης αγωγό καυσίμων στις ΗΠΑ. Εκατομμύρια πολίτες ανησυχούσαν μήπως μείνουν από καύσιμα, ουρές σε βενζινάδικα, ενώ τελικά πληρώθηκαν και “λύτρα” για να “απελευθερωθεί” από τους χάκερ το σύστημα. Είναι μια παγκόσμια ανησυχία πιο επίκαιρη από ποτέ η κυβερνοασφάλεια!», ανέφερε ο επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, ο οποίος δηλώνει ευχαριστημένος με το πώς κύλησαν τα προκριματικά.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από το ECSC, είχαμε 85 συμμετοχές, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά, ενώ το πολύ ενδιαφέρον είναι πως φέτος “αγωνίστηκαν” και πέντε κοπέλες. Είναι και αυτό πολύ σημαντικό», σημείωσε ο κ. Ξενάκης, ο οποίος, μάλιστα, ανακοίνωσε κι ένα ρεκόρ, αφού για πρώτη φορά ο μικρότερος σε ηλικία συμμετέχων είναι μόλις 14 ετών! «Συνήθως το όριο είναι τα 15 χρόνια, αλλά φέτος μας εξέπληξε ευχάριστα το ενδιαφέρον από νεαρότερα παιδιά», ανέφερε περιχαρής ο Έλληνας καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων.
Οι ικανότητες που πρέπει να έχουν όσοι θέλουν να συμμετέχουν στο «Euro» των χάκερ
Με τον διαγωνισμό του Σεπτεμβρίου στον ορίζοντα, ο πήχης είναι ψηλά για τους 85 νέους, που είναι έτοιμοι «να αντιμετωπίσουν μια σειρά προκλήσεων για κάθε επίπεδο στο ethical hacking. Η Εθνική θα αντιμετωπίσει τον Σεπτέμβριο περί τις 22 ομάδες.
«Αν και έχουμε πάντα ως “βάση” και μέλη από ομάδες των προηγούμενων ετών, φέτος, σε αυτούς τους προκριματικούς είδαμε ταλέντα, ανθρώπους με ιδιαίτερες ικανότητες. Είδαμε παιδιά που πηγαίνουν και το “ένα βήμα παραπάνω”, αφού πέρα από δυνατότητες στον προγραμματισμό, τα λειτουργικά συστήματα γνωρίζουν και κρυπτογραφία, αντίστροφη μηχανική, όλα όσα πρέπει κανείς να γνωρίζει στον τομέα που ονομάζουμε κυβερνοασφάλεια», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ξενάκης, που έχει ξεκινήσει ήδη να σχεδιάζει και τη στρατηγική με την οποία η δεκαμελής Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας -«όπως και όλα τα υπόλοιπα παιδιά που θα είναι ο “πάγκος” μας»- θα αγωνιστεί το φθινόπωρο.6