Αθήν - Κτηματολόγιο
Αθήν - ΚτηματολόγιοΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έξι ημέρες προθεσμία έχουν οι επιχειρήσεις να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο «ΓΕΡΦΥΡΑ 2» το οποίο θα δέχεται αιτήσεις μέχρι τη Δευτέρα 31 Μαΐου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση γι αυτό οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να σπεύσουν να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα, το οποίο να σημειωθεί θα περιλαμβάνει κούρεμα της οφειλής, όταν η εμπορική αξία των ακινήτων είναι μικρότερη της αξίας των δανείων που έχει λάβει η επιχείρηση.

 Τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και τα φοροτεχνικά γραφεία με μηνύματα προς τους επιχειρηματίες τους υπενθυμίζουν τις δυνατότητες ένταξης στο «Γέφυρα 2» έτσι ώστε να μη χαθεί η ευκαιρία που δίνεται στον επιχειρηματικό κόσμο που επλήγη από τον covid 19.

 Στις 35.000 οι αιτήσεις στο « ΓΕΦΥΡΑ 2»

Μέχρι σήμερα η συμμετοχή θεωρείται αρκετά χαμηλή αφού ο συνολικός

αριθμός των αιτήσεων έχει φτάσει μόλις τις 35.000 επιχειρήσεις.

Το βασικό κριτήριο ένταξης στο «ΓΕΦΥΡΑ 2» είναι οι εταιρείες που επλήγησαν από την πανδημία και ο τζίρος τους να είναι μειωμένος κατά 20%.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών λέει ότι μακάρι να ξεπεράσουν τις 100.000 μετά και την προοπτική για κούρεμα των δανείων και αιτιολόγησε τον σχετικά μικρό αριθμό συμμετοχής ότι πολλές επιχειρήσεις πιθανόν να… συμμετείχαν στο εθνικό σπορ που είναι η φοροδιαφυγή και να μην είσαι θέση να εμφανίσουν πτώση τζίρου στα επίπεδα του 20%.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι συμμετέχουν ήδη στο «ΓΕΦΥΡΑ 1» για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν δικαιούνται την ένταξή τους στο «Γέφυρα 2» , που εξελίχθηκε σε μηχανισμό διαγραφής τραπεζικού δανεισμού εκτός της επιδότησης των τόκων του δανείου για οκτώ μήνες.

 Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την ερχόμενη εβδομάδα θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή διατάξεις για το κούρεμα τραπεζικού δανεισμού και θα αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση στο «Γέφυρα 2». Θα πρόκειται για διατάξεις on –off για τις οποίες δεν τίθεται θέμα γενίκευσης του μέτρου. Η σχετική απόφαση για κούρεμα των δανείων έχει την έγκριση της Κομισιόν και υλοποιείται εξαιτίας της πανδημίας που άλλαξε άρδην το επιχειρηματικό τοπίο.

Ποιοι είναι δικαιούχοι της επιδότησης

Ενεργά νομικά πρόσωπα, τα οποία συνιστούν μικρή, πολύ μικρή ή μεσαία επιχείρηση, εξαιρούμενων των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Φυσικά πρόσωπα που είναι ενεργοί ελεύθεροι επαγγελματίες ή επιτηδευματίες ή εταίροι προσωπικών (π.χ. ΟΕ ή ΕΕ) ή κεφαλαιουχικών εταιρειών (π.χ. ΙΚΕ, ΕΠΕ).

Θα πρέπει να διαθέτουν οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς και να έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού και για το λόγο αυτό να έχουν ενταχθεί στα έκτακτα μέτρα προστασίας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του COVID-19.

Η κατηγορία των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων («ΜΜΕ») αποτελείται από επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 43 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των ΜΜΕ, ως μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των ΜΜΕ, ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 10 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.

 Οι τρείς Κατηγορίες Οφειλών

Υπάρχουν 3 κατηγορίες επιχειρηματικών ή επαγγελματικών οφειλών, όπως ήταν χαρακτηρισμένες κατά την 31.12.2020:

Εξυπηρετούμενες οφειλές ή με καθυστέρηση έως 90 ημέρες

Μη εξυπηρετούμενες οφειλές με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών

Μη εξυπηρετούμενες οφειλές με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, οι συμβάσεις των οποίων έχουν ήδη καταγγελθεί.

 Από την 1η Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα του Πτωχευτικού Κώδικα.

 ΟΙ υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σε συνεργασίας με τις αντίστοιχες τεχνικές υπηρεσίες των τραπεζών προχωρούν σε test με το άνοιγμα της πλατφόρμας του Πτωχευτικού Κώδικα. Η νέα υπηρεσία με βάση την νομοθεσία θα δέχεται αιτήσεις για την ρύθμιση δανείων σε 240 δόσεις ή 20 χρόνια για το σύνολο της οφειλής όπως προβλέπει η διαδικασία του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού.