Στις ράγες τις οριστικής υλοποίησης μπαίνει μία από τις μεγαλύτερες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων στη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του economix.gr, ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεδρίαση την Παρασκευή, 21 Μαΐου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκου, έδωσε την έγκρισή του στις τεχνικές προδιαγραφές της ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Η ΜΕΑ αυτή θα είναι η μεγαλύτερη που θα κατασκευαστεί τα επόμενα έτη στη χώρα, καθώς μόνο η ΜΕΑ και η συνολική εγκατάσταση στη Φυλή θα είναι μεγαλύτερη από αυτή της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Η είδηση που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως είναι ότι η Εκτελεστική Επιτροπή του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε μαζί με τις οριστικές τεχνικές προδιαγραφές του έργου και τα τεύχη δημοπράτησης για την υλοποίηση του έργου. Το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος, δεδομένου ότι το έργο θα γίνει με ΣΔΙΤ.
Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά από τον ανταγωνιστικό διάλογο, η εγκατάσταση θα εξυπηρετεί περισσότερους από 1.000.000 πολίτες.
Συγκεκριμένα η ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης θα καλύπτει τις Περιφερειακές Ενότητες (πρώην νομούς) Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας αλλά και τον Δήμο Παιονίας και θα γίνει σε περιοχή πλησίον του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, που στο παρελθόν είχε γίνει επίκεντρο αντιπαραθέσεων.
Η μέγιστη ονομαστική δυναμικότητα της νέας ΜΕΑ θα ανέρχεται σε περίπου 300.000 τόνους απορριμμάτων ανά έτος. και θα δέχεται το 65% των αποβλήτων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο συγκεκριμένα στοιχεία και μεγέθη θα αναδειχθούν κατά τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου ανάλογα και με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προτεινόμενων λύσεων. Για αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον η δημοσιοποίηση των τευχών δημοπράτησης που θα αποτελέσουν τη βάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων σχημάτων για συμμετοχή στην επένδυση ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, που θα υλοποιηθεί με Σύμβαση Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Από τον στρατηγικό σχεδιασμό όμως είναι βέβαιο ότι η Μονάδα θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις υποδοχής και διαχωρισμού των αποβλήτων, ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών, ξεχωριστής επεξεργασίας βιοαποβλήτων για την μετατροπή τους σε κομποστ υψηλής ποιότητας και παραγωγής δευτερογενούς καυσίμου. Αυτό το τελευταίο έχει ξεσηκώσει και έντονες αντιδράσεις στην περιοχή.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, η νέα ΜΕΑ θα δημιουργήσει 200 νέες, μόνιμες θέσεις εργασίας ενώ η κατασκευή της αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια και να ξεκινήσει η λειτουργία της το 2025.
Στόχος η μείωση της ταφής αποβλήτων στο 10%
Η ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης όπως και οι δεκάδες μικρότερες συμβάσεις για έργα διαχείρισης αποβλήτων που ωριμάζει το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση σε όλη τη χώρα, εκτιμάται ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στον στόχο της μείωσης του ποσοστού ταφής αποβλήτων από το 80% που βρίσκεται σήμερα, στο 10% ή και χαμηλότερα.
Σκρέκας και Γραφάκος φαίνεται ότι έχουν πάρει ζεστά το ζήτημα του σχεδιασμού οριστικής λύσης για τα απόβλητα της χώρας αλλά και το θέμα του συντονισμού με όλους τους αρμόδιους και κυρίους τους αυτοδιοικητικούς αλλά και στα θέματα σχεδιασμού, και θέλουν να ολοκληρώσουν εντός του 2021 όλες τις διαδικασίες για τις νέες μονάδες αποβλήτων.
Από κοντά ακολουθεί ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς ο οποίος, ως αρμόδιος τόσο για χωροταξία-πολεοδομία όσο και για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, καλείται να δώσει πρακτικές λύσεις σε ζητήματα και προβλήματα που προκύπτουν κατά την υλοποίηση των λύσεων που αποφασίζονται και υλοποιούνται (χωροθέτηση, τρόπος λειτουργίας κλπ).
Αν πράγματι η κυβέρνηση καταφέρει να ολοκληρώσει μέχρι το 2025 τις νέες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων που θα μειώσουν δραστικά τα απορρίμματα που οδηγούνται προς ταφή, θα μιλάμε πλέον για μια άλλη κατάσταση και θα μπορούμε να πούμε ότι φεύγουμε από το άγος των χωματερών και των κατ’ όνομα ΧΥΤΑ του παρελθόντος…