Λογαριασμός ΔΕΗ
Λογαριασμός ΔΕΗ
Λογαριασμός ΔΕΗΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σοκ  για τα νοικοκυριά  οι λογαριασμοί  ρεύματος. Από τον ένα  μήνα στον άλλο καλούνται να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για να  μη  κινδυνεύουν να τους  κόψουν την παροχή και μείνουν  στα σκοτάδια   

Οι καταναλωτές που αναζητούν διευκρινίσεις από τους παρόχους- προμηθευτές για την αύξηση των τιμολογίων ρεύματος, οι υπάλληλοι τους λένε ορθά κοφτά ότι «δεν ξέρετε ότι το ρεύμα έχει γίνει χρηματιστηριακό προϊόν.»

Το μηνιαίο κόστος ρεύματος έχει αυξηθεί από 10 έως 25  ευρώ και στη λήξη του τετραμήνου υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση  έως 40 ευρώ.

 Η αιτία του «κακού» είναι αύξηση της «Οριακής Τιμής Συστήματος» που είναι  η τιμή  αναφοράς της παραγόμενης ενέργειας. Πρόκειται  για την τιμή που αγοράζει ο πάροχος  προμηθευτής ως χονδρεμπορική.

 Οι προμηθευτές ενέργειας  αφού δεν μπορούν  να σηκώσουν το αυξημένο κόστος της  ενέργειας ενεργοποιούν τις ρήτρες των συμβολαίων διότι η ΟΤΣ ξεπέρασε τη συμφωνημένη τιμή που περιλαμβάνει το συμβόλαιο.

 Στη Βουλγαρία η ΟΤΣ ενισχύθηκε κατά 40% στα 76,24 ευρώ ανά Mwh   

 Χθες η ΟΤΣ  για την Ελλάδα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας σημείωσε πτώση κατά 5,1%  αλλά  παραμένει  σε υψηλά επίπεδα των 69 ευρώ ανά Mwh. Πέρυσι η τιμή  της ΟΤΣ ήταν στα 56,96 ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 21%  Η τιμή ενισχύεται κατά 13% από τις αρχές  του μήνα.   

 Αξίζει να σημειωθεί ότι  η Βουλγαρία που συνδέθηκε πρόσφατα με το ελληνικό  Χρηματιστήριο Ενέργειας  δίνοντας ελπίδες  αποκλιμάκωσης των τιμών αλλά χθες έδωσε τιμή  ΟΤΣ στα 76,24 ευρώ ενισχυμένη κατά 40,7%  Η  Ιταλία προσέφερε ενέργεια με τιμή στα 76,55 ευρώ. Η μέση τιμή της ΟΤΣ στην Ε.Ε  διαμορφώθηκε στα 75 ευρώ  ανά Mwh. Η Ελλάδα κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα δίνοντας πιθανόν σε κάποιους παραγωγούς   την ευκαιρία  να εξάγουν ενέργεια  σε άλλες χώρες με υψηλότερες τιμές.

Οι λογαριασμοί ρεύματος φουσκώνουν ανά μήνα.

Οι λογαριασμοί ρεύματος πλέον θα απορροφούν όλο και περισσότερα χρήματα από τον μηνιαίο προϋπολογισμό. To BN έκλαβε σε ηλεκτρονική μορφή λογαριασμούς ρεύματος καταναλωτή που εμφανίζει το κόστος της ΟΤΣ ανά μήνα.

Τον Δεκέμβριο του 2020 ο καταναλωτής πλήρωσε  επιπλέον  8,35 ευρώ λόγω αναπροσαρμογής της Οριακής Τιμής Συστήματος.

Η εταιρεία ακολούθησε την ίδια πολιτική ανατιμήσεων από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2021. Τον Ιανουάριο η αναπροσαρμογή ήταν  στα επίπεδα των  10,94 ευρώ , το Φεβρουάριο ανέβηκε κατά 21,91 ευρώ, τον Μάρτιο  8,71 ευρώ τον Απρίλιο  11,34 ευρώ.  Ο λογαριασμός του Μαΐου που ήταν και ο εκκαθαριστικός η αναπροσαρμογή  της ΟΤΣ ανήλθε στα 39,73 ευρώ.  

 Στα 100,97 το κόστος ενεργοποίησης της ρήτρας ΟΤΣ για έξι  μήνες.

 Ο καταναλωτής εξαιτίας της ενεργοποίησης  της ρήτρας ΟΤΣ κατέβαλε επιπλέον  στον παρόχο  το ποσό των 109,97 ευρώ  για την κατανάλωση ρεύματος από τον Δεκέμβριο  του 2020 μέχρι τις 12 Μαΐου 2021. Τα 100  ευρώ στο εξάμηνο ανεβάζουν το κόστος ανά kwh  κατά 0,10 λεπτά του ευρώ. Δηλαδή ο πελάτης παρότι είχε «αγοράσει» την kwh προς  0,085 ευρώ  με βάση  το συμβόλαιο , όμως  με την ενεργοποίηση της ρήτρας ανέρχεται στα  0,95 ευρώ ανά kwh. Στην περίπτωση  που το ράλι ανόδου της ΟΤΣ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας  συνεχισθεί  κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο από την αγορά, η τιμή της kwh για  τους ιδιώτες παρόχους  θα φθάσει τα επίπεδα  των 0,10 ευρώ  ανά kwh φθάνοντας  τη ΔΕΗ που παραμένει  ο πιο ακριβός πάροχος ενέργειας και αναμένεται να  γίνει πιο  ακριβός καθώς θα ενεργοποιήσει τα ρήτρα  CO2  που θα προκαλέσει αύξηση των τιμολογίων ρεύματος κατά 7% .

 Το παράδοξο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

 Η Ανεξάρτητη Αρχή από το 2010  στα πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε  για την πορεία  του πληθωρισμού για το μήνα Απρίλιο  δεν βλέπει ανατιμήσεις στα τιμολόγια ρεύματος Η αναμόρφωση των δεικτών  περιλαμβάνει  πλέον μία κατηγορία τη Στέγαση  στην  οποία συμμετέχει και η ενέργεια.  Η επίσημη ανακοίνωση  της ΕΛΣΤΑΤ ανέφερε ότι  από  τους  επιμέρους δείκτες διαμόρφωσης εξέλιξης του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) του μηνός Απριλίου 2021 , η ομάδα Στέγασης  συνέβαλε  κατά 1,9%  λόγω αύξησης  κυρίως των τιμών του φυσικού αερίου και το πετρελαίου  θέρμανσης, επισημαίνοντας ότι  μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό.