Η διαμόρφωση του μακροοικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας και σε διεθνές επίπεδο καθώς η οικονομία ανοίγει και ο παραγωγικός ιστός στην Ελλάδα αδημονεί να ξαναμπεί με νέες δυνάμεις στη δημιουργική του καθημερινότητα
Στο ζήτημα αυτό που απασχολεί σήμερα οικονομικούς ιθύνοντες και απλούς πολίτες αναφέρθηκε ο Νικόλαος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής, Χριστίνα Θεοφιλίδη καθώς και οι οικονομικοί αναλυτές της τράπεζας οι οποίοι συμμετείχαν σε διάλογο, με στόχο να φέρουν στην επιφάνεια κοινούς προβληματισμούς αναφορικά με το διαγραφόμενο οικονομικό τοπίο.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του ο κ. Βέττας τόνισε πως η ανάκαμψη της παγκόσμιας και της ελληνικής οικονομίας φέτος θα εξαρτηθεί από τη συνέχιση ή και ενίσχυση των μέτρων στήριξης των οικονομιών και από παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία, όπως η πρόοδος του εμβολιασμού. Την ίδια στιγμή, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι υψηλής σημασίας. Οι πόροι που θα εισέλθουν, όσο σημαντικού ύψους και να είναι, δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για να καλύψουν το επενδυτικό κενό από μόνοι τους, αλλά είναι κρίσιμο να δημιουργήσουν πλαίσιο για κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Νίκος Μαγγίνας, chief economist της Εθνικής Τράπεζας, ανέφερε ότι η παρατηρούμενη επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων διεθνώς αντανακλά, κυρίως, προσωρινούς παράγοντες, δικαιολογώντας τη στάση των κεντρικών τραπεζών έως σήμερα. Για το θέμα της αύξησης του χρέους παγκοσμίως, καθώς και του ελληνικού χρέους, επεσήμανε ότι, αν και χρειάζεται εγρήγορση, ωστόσο είναι απόρροια προσωρινών μέτρων. Υπογράμμισε επίσης ότι, ειδικά για την Ελλάδα, τα ευνοϊκά χαρακτηριστικά του χρέους και η επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να αντισταθμίσουν την παροδική επιδείνωση.
Ο Ηλίας Τσιριγωτάκης, Head of Global Markets Research της τράπεζας, υπογράμμισε πως η νομισματική πολιτική, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, παραμένει εξαιρετικά διευκολυντική. Σε συνδυασμό με την πρωτοφανή δημοσιονομική στήριξη, τίθενται οι βάσεις για ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας την περίοδο 2021-2022, υπό την προϋπόθεση πως η δυναμική της πανδημίας φθίνει, σύμφωνα με τις προσδοκίες.
Ο Δανιήλ Μαναήλογλου, επικεφαλής του Private Banking της Εθνικής Τράπεζας, συνοψίζοντας όσα ακούστηκαν, δήλωσε πως η συγκυρία χαρακτηρίζεται από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες και απαιτεί στενή παρακολούθηση. Ίσως η πιο αντιπροσωπευτική περιγραφή της στάσης των επενδυτών είναι αυτή της «Επιφυλακτικής Αισιοδοξίας».
Η Εθνική Τράπεζα με την εκδήλωση αυτή, καθώς και με άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις που διοργανώνει για τμήματα της πελατείας της, έχει σκοπό να παρέχει έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους πελάτες της, αλλά και το σύνολο του ελληνικού οικονομικού και επιχειρηματικού γίγνεσθαι.