ς - Αγορές με κάρτα στο internet
ς - Αγορές με κάρτα στο internetΠηγή Εικόνας: negative space στο pexels

Εγκαταλείπουν οι «πειρατές» τον διαδικτυακό τζόγο, όπως λένε καλά πληροφορημένες  πηγές από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, η οποία έχει αναλάβει την  αδειοδότηση των εταιρειών.

 Μέχρι σήμερα στην … ουρά για τη λήψη άδειας περιμένουν περισσότερες  από 20  ενδιαφερόμενες εταιρείες,  που επιθυμούν να  εργαστούν με το νέο καθεστώς, το οποίο αναμένεται να εμφανιστεί στην αγορά του διαδικτύου από τις αρχές Ιουλίου.

 Το νέο τοπίο στη λειτουργία του διαδικτύου θα φέρει νέο… αέρα  στο καθεστώς της  εποπτείας που μέχρι σήμερα ήταν αρκετά περιορισμένος έως ανύπαρκτος, με συνέπεια  οι εταιρείες  του ηλεκτρονικού τζόγου ασκούσαν τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης και κυρίως δεν έδιναν  λογαριασμό σε κανέναν δημόσιο φορέα.

 Το στοιχείο της τελευταίας δεκαετίας, που να σημειωθεί ήταν ακόμη μια ελληνική πατέντα  και παγκόσμιας πρωτοτυπίας ήταν αυτό που επέτρεπε στις εταιρείες του ηλεκτρονικού τζόγου να πληρώνουν φόρους κατά δήλωση των εταιρειών χωρίς τη δυνατότητα ελέγχου για όσα δήλωναν στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Η λίστα των αδειοδοτούμενων εταιρειών περιλαμβάνει παλιές και νέες  εταιρείες και  για τις περιπτώσεις που ο φάκελος αξιολόγησης είναι πλήρης χορηγείται η άδεια λειτουργίας της εταιρείας χωρίς η αρμόδια Επιτροπή να εξετάζει αν πρόκειται για παλιά  ή νέα  εταιρεία.

 Η πληρότητα του φακέλου διαμορφώνει τον χρόνο  παραχώρησης της άδειας λειτουργίας.  

Σύμφωνα με πληροφορίες πέντε ή έξι διαχειριστές αντίστοιχών διαδικτυακών τόπων δεν πρόκειται να φθάσουν στο τελικό στάδιο διότι οι ενδιαφερόμενες εταιρείες   αποκαλούμενες  ως «πειρατές»  θα  επιλέξουν να  αποχωρήσουν από το  …επίσημο παιχνίδι αφού πλέον  μπαίνουν κανόνες  που προβλέπουν  αυξημένες αρμοδιότητες ελέγχου από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων .  

 Με την κρατική άδεια οι επιχειρήσεις του ηλεκτρονικού τζόγου θα πρέπει  να έχουν τον  main server στην ελληνική  επικράτεια ή  να υπάρχει πιστό αντίγραφο server.

Μέχρι σήμερα οι server ήταν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  με την πλειοψηφία των εταιρειών  είχε  επιλέξει  την  Μάλτα για την επίσημη έδρα  της εταιρείας.

Όμως ένας μικρός αριθμός  εταιρειών είχε προτιμήσει ως έδρα τη Μεγάλη Βρετανία  που είχε  σημειώσει άλματα στο κλάδο των τυχερών παιχνιδιών  του διαδικτύου.

 Όμως μετά το BREXIT οι  εταιρείες βρίσκονται  στον …αέρα  καθώς εμφανίζονται  σε χώρα  εκτός Ευρωπαϊκής  Ένωσης .

 Η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει τις εταιρείες που θέλουν  να συνεχίσουν  την δραστηριότητά τους να αναζητήσουν  ως έδρα  μια άλλη χώρα  της Ε.Ε. ή  να εγκατασταθούν  στην Ελλάδα  με το νέο θεσμικό πλαίσιο.

 Στα  5 εκατ.  ευρώ η άδεια  για τζόγο

 Με την εξασφάλιση της άδειας  από τους ενδιαφερόμενους αναλαμβάνουν την υποχρέωση να πληρώσουν το ποσό  των 5 εκατ. ευρώ εφάπαξ  ή η καταβολή του να γίνει  σε δόσεις.

 Η αρμόδια Αρχή  Επιτροπή Εποπτείας βλέπει ότι καταθέτουν χρήματα  στους αντίστοιχους τραπεζικούς  λογαριασμούς και το συνολικό ποσό έχει ξεπεράσει τα 3 εκατ.  ευρώ παρότι η διαδικασία της αδειοδότησης είναι σε εξέλιξη. Η  κατάθεση των χρημάτων εκδηλώνεται  ως μέγιστη επιθυμία από τις εκπροσώπους  των εταιρειών να λάβουν  την κρατική άδεια.      

 Πάντως η  Ένωση Εταιρειών Διαδικτυακών Παιγνίων Ελλάδας σε  πρόσφατη ανακοίνωση της διατύπωσε τις διαφωνίες της για τα επιμέρους στάδια της διαδικασίας αδειοδότησης.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι τους τελευταίους μήνες, λίγο πριν την ολοκλήρωση της αδειοδότησης, έχει γίνει ένας σημαντικός αριθμός αλλαγών τόσο στην φορολόγηση των παιχνιδιών όσο και στο κανονιστικό πλαίσιο που θα ισχύσει, αλλαγές για τις οποίες δεν προϋπήρξε κανένας διάλογος με τις εταιρείες του κλάδου μας.

Είναι αυτονόητο ότι ο αιφνιδιασμός οποιουδήποτε κλάδου της αγοράς δημιουργεί ανησυχία αλλά και αβεβαιότητα. Οι εταιρείες του κλάδου μας καλούνται να επενδύσουν σημαντικά ποσά σε κεφάλαια και ανθρώπινο δυναμικό και προφανές είναι ότι αυτές οι επενδύσεις επιθυμούμε να γίνουν σε ένα περιβάλλον σταθερότητας και ίσων όρων.