Κώστας Αχ. Καραμανλής
Κώστας Αχ. Καραμανλής
Κώστας Αχ. ΚαραμανλήςΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο σχεδιασμός και προγραμματισμός έργων, αναπτυξιακού χαρακτήρα, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης εργασίας, που είχαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Πέτροβιτς εκφράζει την ικανοποίησή του καθώς «οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται, επιλύουν χρονίζοντα και σύνθετα προβλήματα υποδομών, αναβαθμίζουν τη σύνδεση τόσο στο εσωτερικό του Νομού, όσο και με το εξωτερικό, ενισχύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Έβρου».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, η πορεία υλοποίησης των έργων έχει ως εξής:

– Προχωρά, μετά από πολυετή καθυστέρηση, η υλοποίηση του Φράγματος Δερείου. Η μελέτη του έργου, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ, έχει ενταχθεί στο ΠΔΕ και βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης τευχών δημοπράτησης.

– Η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο μήκους 178 χλμ. περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό του Υπουργείου για το ΕΣΠΑ 2021-2027. Αφορά στη μετατροπή της γραμμής σε διπλή και λειτουργία γραμμής προαστιακού σιδηροδρόμου, εγκατάσταση συστήματος ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης, ενώ προβλέπεται και αντιπλημμυρική θωράκιση.

– Στο προσεχές διάστημα, η Εγνατία Οδός Α.Ε., δημοπρατεί την εργολαβία για την ολοκλήρωση των εργασιών στον κάθετο άξονα και προχωρά τη διαδικασία επισκευής του οδοστρώματος, με εργολαβία, εντός του επόμενου μήνα.

– Εντός του καλοκαιριού, το αργότερο, θα δημοπρατηθεί το έργο σύνδεσης με το λιμάνι, Ανατολική Περιφερειακή Οδός Αλεξανδρούπολης, που καθυστέρησε λόγω της πανδημίας.

– Σε υλοποίηση του σχεδίου διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας της λεκάνης του ποταμού Έβρου, έχουν ενταχθεί στο ΠΔΕ μελέτες προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, για τον έλεγχο της επάρκειας των κύριων αντιπλημμυρικών αναχωμάτων σε Έβρο και ‘Αρδα και 1.000.000 ευρώ για την αποκατάσταση της παροχετευτικότητας της κοίτης του Έβρου και των παραποτάμων του, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα χρηματοδότησης του Master Plan του Έβρου από το ΕΣΠΑ.

– Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του αερολιμένα «Δημόκριτος» είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων του Υπουργείου και ειδικότερα το θέμα του ανεφοδιασμού των αεροσκαφών, τη διευθέτηση του οποίου επιδιώκει η Π.Ε. Έβρου συστηματικά από το 2018. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι προγραμματίζεται η επαναλειτουργία της εταιρίας παροχής αεροπορικού καυσίμου (JetA1) στον αερολιμένα και ο ανεφοδιασμός με βυτιοφόρα, ενώ παράλληλα δρομολογείται η κατασκευή πάρκου καυσίμου εντός του αεροδρομίου.

– Ολοκληρώνεται, τον Ιούνιο 2021, η μελέτη κατασκευής νέου Πύργου Ελέγχου, έργο ύψους περίπου 800.000 ευρώ και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τα δύο έτη. Τον Ιούνιο η ΥΠΑ ολοκληρώνει και τη μελέτη στεγανοποίησης της οροφής του νέου Τερματικού Σταθμού, έργο ύψους 250.000 ευρώ και χρόνο υλοποίησης το ένα έτος. Εντός Μαΐου ολοκληρώνεται και η μελέτη επισκευής του κεντρικού συστήματος κλιματισμού του αερολιμένα, με το κόστος επισκευής να εκτιμάται στις 60.000 ευρώ.

Ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε τον κ. Πέτροβιτς και για τα έργα υποδομών στη Σαμοθράκη, με ειδική μνεία στην από 28/09/20 Προγραμματική Σύμβαση, προϋπολογισμού ύψους 4.960.000 ευρώ, που έχουν συνάψει το Υπουργείο, η Εγνατία Οδός Α.Ε. και ο Δήμος Σαμοθράκης.

– Δημοπράτηση, στο προσεχές διάστημα, των μελετών αποκατάστασης των υποδομών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

– Προώθηση σημαντικών παρεμβάσεων του Υπουργείου για την υλοποίηση έργων που αφορούν στο Λιμένα Καμαριώτισσας και το Αλιευτικό Καταφύγιο Θέρμων. Ειδικότερα, θα εισαχθεί στην Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) για γνωμοδότηση το Πλαίσιο Έργων Ανάπτυξης του Λιμένα (ΠΕΑΛ) Καμαριώτισσας μαζί με την Απόφαση Έκδοσης των Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο), ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και η έγκριση του ΠΕΑΛ, το οποίο αφορά μελέτες και έργα ύψους περίπου 30 εκ. ευρώ. Για την Α΄ φάση του έργου το Υπουργείο έχει δεσμεύσει στο ΠΔΕ το ποσό των 15 εκ. ευρώ. Μετά την έγκριση του ΠΕΑΛ της Σαμοθράκης είναι εφικτή η δημοπράτηση άμεσα της μελέτης του συγκεκριμένου τμήματος, ανάλογα με τις ανάγκες του λιμένα, η οποία θα εκπονηθεί σε διάστημα περίπου 10 μηνών και εν συνεχεία θα δημοπρατηθεί το αντίστοιχο έργο (τέλη 2021 αρχές 2022).

– Ολοκληρώνεται η μελέτη αντιμετώπισης των ακτομηχανικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η παράκτια ζώνη των Θέρμων Σαμοθράκης και ιδιαίτερα το Αλιευτικό Καταφύγιο Θέρμων, εκτιμώμενης αμοιβής 132.471,30 ευρώ. Εν συνεχεία σε διάστημα περίπου ενός έτους, θα εκδοθεί και η Απόφαση της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.