Μέτωπο με τους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ αλλά και με το ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε η διοίκηση η οποία στην επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Μαΐου, οι μέτοχοι θα κληθούν να δώσουν την έγκρισή τους στις προτεινόμενες αλλαγές. Η εκκίνηση των εξελίξεων δόθηκε την Μεγάλη Πέμπτη όταν τον ΔΣ συνεδρίασε και αποφάσισε τις προτεινόμενες αλλαγές, οι οποίες να σημειωθεί το ΥπερΤαμείο που κατέχει το 35,47% των μετοχών για το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να πάρει θέση στις προτεινόμενες αλλαγές που προτείνει το ΔΣ της εταιρείας.
Το 45,47% των μετοχών είναι στα χέρια της Paneuropean Investment LTD που ελέγχεται από τον Σπύρο Λάτση, το υπόλοιπο 18% των μετοχών βρίσκεται σε χέρια επενδυτών. Η βιασύνη της διοίκησης να συνεδριάσει την εβδομάδα των Παθών κινητοποίησε τους εργαζόμενους και το Σωματείο Εργαζόμενων των ΕΛΠΕ, το οποίο θα προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις στις14 και 20 Μαΐου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση των ΕΛΠΕ, ο πρόεδρος κ Γιάννης Παπαθανασίου και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιαμισιης θα έχουν σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα για τις προτεινόμενες αλλαγές και ουσιαστικά θα είναι η επίσημη ενημέρωση προς την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές θα οδηγήσουν στη σύσταση μιας εταιρείας Συμμετοχών, που θα λειτουργεί ως εταιρική «ομπρέλα» που θα εντάξει τα ΕΛΠΕ κι άλλες εταιρείες όπως είναι η ΕΚΟ που ελέγχει τα πρατήρια καυσίμων.
Σύμφωνα με το πλάνο, ο στόχος είναι η δημιουργία νέας ταυτότητας, νέου ονόματος και με βάσει του χρονοδιαγράμματος η δημόσια παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021.
Η νέα δομή προσφέρει ευελιξία σε συγχωνεύσεις, εξαγορές καθώς και τις πωλήσεις θυγατρικών. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες προς τη διοίκηση αποτελεί μια αναγκαιότητα στη νέα εποχή καθώς το σημερινό οργανόγραμμα τρέχει από το 1990, έχοντας εκπληρώσει το ρόλο του.
Με τη δημιουργία Εταιρείας Συμμετοχών παράλληλα θα υπάρξουν τρία
ειδικά οχήματα του ομίλου ( Spv’s ) για την ψηφιακή καινοτομία, το διεθνές trading και το treasury ομίλου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η εταιρεία Συμμετοχών θα έχει ως εταιρική έδρα μία χώρα της Ευρώπης πιθανότητα την Ελβετία. Η επιλογή αυτή αναμένεται να δώσει στο νέο εταιρικό σχήμα περισσότερες επιλογές για χρηματοδότηση, όπως λέει η διοίκηση. Μέχρι σήμερα όσες επιχειρήσεις άλλαξαν έδρα και μετακινήθηκαν από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες , δεν επιτεύχθηκε ο σκοπός του καθώς οι επενδυτές δεν αξιολογούν μόνο την έδρα της αλλά από ποια χώρα προέρχονται τα έσοδα.
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί στο παρελθόν με τον όμιλο Βιοχάλκο μεταφέροντας την έδρα στη Ελβετία χωρίς όμως να βελτιώσει τους όρους χρηματοδότησης του ομίλου.
Οι αλλαγές έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του νέου νόμου 4706/2020 που ενσωματώνει σχετικοί κοινοτική Οδηγία για την εταιρική διακυβέρνηση για τις εισηγμένες Α.Ε και τίθεται σε ισχύ από 17.07.2021.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ΕΛΠΕ οι μέτοχοι καλούνται να συμμετάσχουν στη Γ.Σ. προκειμένου να συζητήσουν και να λάβουν απόφαση για τον στρατηγικό μετασχηματισμού του Ομίλου ΕΛΠΕ και την εναρμόνιση των διατάξεων του Καταστατικού με το Ν. 4706/2020 με τροποποίηση των άρθρων 4, 6, 7, 9, 10, 13, 14, 17, 19, 20, 21, 22, 24, 26, 29 και 30 του Καταστατικού της Εταιρείας, αλλά και την έγκριση της Πολιτικής Καταλληλότητας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Όπως αναφέρεται πέραν της εναρμόνισης αυτής με το νέο νόμο εταιρικής διακυβέρνησης, Ν. 4706/2020, κρίνεται επιπλέον σκόπιμη η αναθεώρηση διατάξεων του καταστατικού ώστε: αφενός να πραγματοποιηθούν βελτιωτικής φύσεως αλλαγές, που αποσκοπούν στο να καταστούν οι σχετικές διατάξεις πληρέστερες και να παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την λειτουργία της Εταιρείας, και αφετέρου να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις ή/και προσθήκες σε εναρμόνιση με νομοθετικές διατάξεις που τέθηκαν προσφάτως σε ισχύ, και οι οποίες είναι εφαρμοστέες ως προς την Εταιρεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ με σχετική ανακοίνωση του χαρακτηρίζει ως πραξικόπημα της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας / Ομίλου Λάτση ο οποίο δεν πρέπει να περάσει Η απεμπόληση του Δημόσιου συμφέροντος πέρα από τεράστιο πολιτικό είναι ενδεχόμενα θέμα απιστίας, τουλάχιστον για τους εκπροσώπους του Δημοσίου.
Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και την ύστατη ώρα να ενεργήσει ώστε
• Το ΔΣ να ανακαλέσει την απόφαση και να μην την εισάγει στην Έκτακτη ΓΣ του Μαΐου καθώς τίθεται και ζήτημα απιστίας των εκπροσώπων του δημοσίου σε αυτό
• Η κυβέρνησης οφείλει άμεσα να θωρακίσει με νομοθετική ρύθμιση την πλειοψηφική συμμετοχή του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, όπως ισχύει από τη συμφωνία μετόχων το 2003.