Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξει να έχει τουλάχιστον 30 εκατομμύρια οχήματα μηδενικών εκπομπών στους δρόμους της έως το 2030, στην προσπάθεια που κάνει να περιθωριοποιήσει τα ορυκτά καύσιμα και να μειώσει τους ρύπους.
Ήδη στην Ευρώπη κυκλοφορούν 1,8 εκατομμύρια ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά οχήματα, με ιδιαίτερα ανοδική τάση πωλήσεων τα τελευταία δύο χρόνια. Όλα αυτά την στιγμή που κάποιες χώρες της Ευρώπης έχουν ορίσει ημερομηνίες λήξης για την πώληση καινούργιων αυτοκινήτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα.
Η αύξηση των πωλήσεων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ανάβει την σπίθα της ελπίδας, παρά την μειωμένη ζήτηση για αγορά καινούργιων αυτοκινήτων τους τελευταίους μήνες, λόγω πανδημίας. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, από την άλλη, προειδοποιούν ότι η έλλειψη υποδομής θα μπορούσε να εμποδίσει τις μελλοντικές πωλήσεις αυτοκινήτων μηδενικών ρύπων. Έγγραφο της ΕΕ εκτιμά, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί 3 εκατομμύρια δημόσια σημεία φόρτισης και 1.000 σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου έως το 2030, όταν σήμερα έχει περίπου 200.000 σημεία φόρτισης. Για να υλοποιηθεί το παραπάνω πλάνο χρειάζεται καλή οργάνωση, έξυπνη στρατηγική και μεγάλα ποσά επένδυσης.
Το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη γίνεται όλο και πιο ανησυχητικό, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις των περισσότερων χωρών να αναγκάζονται να παίρνουν μέτρα για τη μείωση των ρύπων. Τα κίνητρα που δίνουν στον τομέα της αυτοκίνησης είναι προς την σωστή κατεύθυνση, στρέφοντας όλο και περισσότερα άτομα προς την κινητική βιωσιμότητα και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Από την άλλη, μεγάλοι κατασκευαστές έχουν δηλώσει ότι πολύ σύντομα θα εξηλεκτρίσουν όλα τους τα μοντέλα. Χώρες, όπως η Κίνα, έχουν ξεκινήσει έρευνα πάνω στην κατάρτιση χρονοδιαγράμματος για την παύση της παραγωγής και πώλησης συμβατικών κινητήρων.
Τα λιγοστά σημεία φόρτισης αποτελούν το σημαντικότερο πρόβλημα των επεκτατικών σχεδίων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Όμως αυτή την στιγμή καθημερινά τοποθετούνται σε καίρια σημεία σε όλη την Ευρώπη δημόσια σημεία φόρτισης, τα οποία στέκονται αφορμή για την εξάπλωση των πωλήσεων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α. έχει τεθεί στόχος να μειωθεί η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κατά 80% μέχρι το 2050. Για να επιτευχθεί αυτό υπάρχει σχέδιο, όπου βλέπει την σταδιακή κατάργηση όλων των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων κινητήρων. Στην Βρετανία προγραμματίζουν να απαγορεύσουν την πώληση αυτοκινήτων με συμβατικούς κινητήρες μέχρι το 2040, ενώ η Σκωτία προτίθεται να εφαρμόσει την ίδια απαγόρευση, αλλά αρκετά νωρίτερα, μέχρι το 2032. Τέλος, η Νορβηγία που μπορεί να θεωρηθεί ως η χώρα όπου η ηλεκτροκίνηση ανθεί εδώ και πολλά χρόνια, θέλει να σταματήσει τα επόμενα χρόνια την πώληση συμβατικών αυτοκινήτων. Το σίγουρο είναι ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και τα αυτοκίνητα με μηδενικούς ρύπους αποτελούν μονόδρομο στην προσπάθεια που γίνεται από τους φορείς της αυτοκίνησης και των κυβερνήσεων για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.