Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις αρχές του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την «Πολιτεία Καινοτομίας» που θα γεννηθεί στο παλιό κτήριο της ΧΡΩΠΕΙ στη λεωφόρο Πειραιώς 62.

Με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τέσσερις εταιρείες, αρχίζει ο δεύτερος κύκλος και ο πιο ουσιαστικός για την ανάδειξη εκείνης της εταιρείας που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου με το καθεστώς ΣΔΙΤ.

Στη διαδικασία  συμμετέχουν οι όμιλοι ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, ο όμιλος ΙΝΤΡΑΚΑΤ/Intracom Holdings (σε συνεργασία με την Factory International)  και η εταιρεία real estate Dimand

Σύμφωνα αξιωματούχο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα τεθεί σε εφαρμογή ένας ανταγωνιστικός διάλογος με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, ο οποίος θα απαιτήσει αρκετό χρόνο για την ανάδειξη του νικητή.

Το οικονομικό τίμημα που προτίθεται να καταβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι καθοριστικής σημασίας και πιθανόν να είναι ο πρώτος διαγωνισμός που μειώνει τη συμμετοχή του τιμήματος στο τελικό αποτέλεσμα.

Για τους συμμετέχοντες δεν αρκεί μόνο η ανέγερση κάποιων κτιρίων, όπως γνώριζαν μέχρι σήμερα από σχετικούς διαγωνισμούς.

Το περιεχόμενο του ανταγωνιστικό διαλόγου θα κριθεί από το φάκελο των προσφορών που θα επιβεβαιώνει το ουσιαστικό έργο της «Πολιτείας Καινοτομίας.»

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν προτάσεις εγκατάστασης νεοφυών επιχειρήσεων αναζητώντας το κόστος διαμονής τους στην «Πολιτεία Καινοτομίας» όπως και τα έσοδα που θα προκύπτουν για το Δημόσιο.    

Το έργο έχει υπολογίσει προϋπολογισμό στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ. Το γεγονός ότι συμμετείχε και το Δημόσιο κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη προσφορά των ενδιαφερόμενων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δημόσιο θα δώσει έμφαση στην καινοτομία και λιγότερο στο ύψος  της συμμετοχής του στο συνολικό προϋπολογισμό.    

Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα, στα πρότυπα που έχουν ήδη υιοθετηθεί επιτυχημένα σε πολλά διεθνή επιχειρηματικά κέντρα.

 

Το Κέντρο Καινοτομίας σκοπεύει:

Στη φιλοξενία σημαντικού αριθμού νεοφυών επιχειρήσεων, τεχνοβλαστών, καινοτόμων εταιρειών, ερευνητικών ιδρυμάτων και φορέων καινοτομίας,

Στη διαχείριση της ροής της γνώσης και της τεχνολογίας μεταξύ ερευνητικών φορέων, πανεπιστημίων και εταιρειών.

Στη διευκόλυνση της επικοινωνίας και διασύνδεσης μεταξύ εταιρειών, επιχειρηματιών και επιστημόνων, στη δημιουργία περιβάλλοντος που ενισχύει την κουλτούρα της καινοτομίας, της συνεργασίας, της δημιουργικότητας και της ποιότητας, στη δημιουργία χώρων για τη διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων για την καινοτομία, καθώς και στην προσφορά υπηρεσιών εστίασης και ψυχαγωγίας,

Στη διευκόλυνση της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, μέσω μηχανισμών επιχειρηματικής επώασης και επιτάχυνσης, της δημιουργίας τεχνοβλαστών και της επιτάχυνσης της ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,

στη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων και των τεχνοβλαστών, σε φορείς και εργαλεία χρηματοδότησης,

στον σχεδιασμό και την προώθηση προγραμμάτων ενίσχυσης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, σε συνεργασία με φορείς της αγοράς,

στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας στον χώρο του φαρμάκου,

στη διασύνδεση και δραστηριοποίηση τόσο στο ευρωπαϊκό δίκτυο κέντρων και φορέων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας (EU|BIC) όσο και στο παγκόσμιο δίκτυο κέντρων καινοτομίας (IASP), που συγκεντρώνουν χιλιάδες καινοτόμες εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, διευκολύνοντας τη διεθνοποίηση των εταιρειών που φιλοξενούνται.