Η κήρυξη του οικισμού των ρομά στο Νομισματοκοπείο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας και η επιβολή περιοριστικών μέτρων λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού που ανιχνεύθηκαν εκεί, έφερε πάλι στο προσκήνιο το χρόνιο ζήτημα με τη μετεγκατάστασή τους και την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Ο δήμος Χαλανδρίου έχει εκπονήσει πρόγραμμα για τους ρομά που φιλοξενεί στην περιοχή του και έχει υλοποιήσει σειρά δράσεων για τη μετεγκατάστασή τους και τη κοινωνική τους ένταξη στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και της απασχόλησης. Με δική του πρωτοβουλία, δικές του δαπάνες και τη σύμφωνη γνώμη των ιδίων, έχει μετεγκαταστήσει εντός του αστικού ιστού αρκετές οικογένειες και έχει ζητήσει τη συνδρομή της Πολιτείας για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια εκκένωσης του καταυλισμού, ώστε να λυθεί οριστικά το ζήτημα.

Συγκεκριμένα, από τον οικισμό στο Νομισματοκοπείο ήδη 17 οικογένειες (81 άτομα), μετακινήθηκαν οικειοθελώς και κατοικούν πλέον σε σπίτια εκτός του καταυλισμού, ενώ ο καταυλισμός των ρομά που υπήρχε στην περιοχή Πάτημα, έχει πλέον καταργηθεί, αφού ο Δήμος μετεγκατέστησε σε σπίτια όλες τις οικογένειες που υπήρχαν εκεί.

Τώρα, στον οικισμό του Νομισματοκοπείου μένουν 257 άτομα (143 ενήλικες και 114 ανήλικοι) και ο Δήμος δηλώνει ότι αδυνατεί από μόνος του να φροντίσει και γι’ αυτές τις οικογένειες, ώστε να παύσει και αυτός ο καταυλισμός, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ άσχημες και εν μέσω πανδημίας γίνονται άκρως επικίνδυνες.

 Το 2019 το σχετικό σχέδιο του Δήμου Χαλανδρίου εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα κι έτσι, η Περιφέρεια Αττικής ενέκρινε ένα κονδύλι ύψους 850.000 ευρώ. Το σχέδιο αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων επιδότηση ενοικίου και οργανισμών κοινής ωφέλειας σε 40 οικογένειες για τρία χρόνια (με δυνατότητα επέκτασης) στον δήμο Χαλανδρίου και σε όμορους δήμους, καθώς και δράσεις προκειμένου να επιτευχθεί η κοινωνική ενσωμάτωση των οικογενειών. Όμως παρά το γεγονός ότι υπεγράφη τότε από τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, ενάμιση χρόνο μετά το ποσό αυτό δεν έχει ακόμη εκταμιευθεί.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, το Δημοτικό Συμβούλιο του Χαλανδρίου, κατά την έκτακτη συνεδρίασή του στις 13 Απριλίου και με αφορμή το υγειονομικό πρόβλημα που προέκυψε στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου, αλλά και τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν εκεί, αποφάσισε με ομοφωνία όλων των δημοτικών παρατάξεων να ζητήσει να βρεθεί ο τρόπος, ώστε να ξεμπλοκαριστούν αυτά τα χρήματα. Και παράλληλα, αποφάσισε πάλι ομόφωνα, να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για τη στεγαστική και κοινωνική ένταξη των ρομά που έχουν απομείνει στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου, μέσω της εγκατάστασης ανά οικογένεια στον αστικό ιστό, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την οριστική κατάργηση του καταυλισμού και για τον λόγο αυτό κατέθεσε ένα έκτακτο αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να στηρίξει οικονομικά τον δήμο.

 «Ο δήμος Χαλανδρίου ήδη έχει κάνει για το ζήτημα αυτό πολλά περισσότερα από όσα του αναλογούν», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος και προσθέτει: «Στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο επιβεβαιώθηκε η ομόφωνη θέση όλων των δημοτικών παρατάξεων για την ανάγκη διάλυσης του καταυλισμού στο Νομισματοκοπείο και τη λύση του στεγαστικού θέματος, που κρατάει σχεδόν 40 χρόνια. Το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε με τεράστια αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες και την πόλη, μια απόφαση που δηλώνει ξεκάθαρα την ομοθυμία του να δοθεί επιτέλους οριστική λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Δυστυχώς, το πρόβλημα διαιωνίζεται, καθώς καθυστερεί η εκταμίευση, δύο χρόνια μετά την έγκριση από την Περιφέρεια Αττικής της χρηματοδότησης για το πιλοτικό σχέδιο κοινωνικής ένταξης των ρομά και ενάμιση χρόνο μετά την απόφαση του Δ.Σ. να συμμετέχει ο δήμος στο παραπάνω πρόγραμμα με ίδιους πόρους».

 Και ο κ. Ρούσσος συνεχίζει: «Αν και δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου, ωστόσο επειδή θέλουμε να λυθεί οριστικά αυτό το πρόβλημα, αναλαμβάνουμε και τις σχετικές πρωτοβουλίες. Έχουμε μετεγκαταστήσει 81 άτομα από τον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου και όλα τα άτομα, 24 συνολικά, από τον καταυλισμό του Πατήματος, που διαλύθηκε οριστικά και πλέον οι άνθρωποι αυτοί μένουν σε σπίτια εντός του αστικού ιστού. Όμως δεν φτάνουν τα μέσα που διαθέτουμε, πρέπει να αναλάβει και η Πολιτεία το βάρος της ευθύνης που της αναλογεί. Εμείς, ζητάμε να προχωρήσει η εκταμίευση του ποσού που έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια και μια έκτακτη ενίσχυση από το Υπουργείο Εσωτερικών ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Στη συνάντηση που είχα πρόσφατα με τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα αυτοδιοίκησης κ. Πέτσα, τον ενημέρωσα πλήρως, ώστε να εξετάσει διεξοδικά το όλο ζήτημα. Δεν γίνεται να υπάρχει σήμερα αυτός ο καταυλισμός μόλις 9 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, πόσο μάλλον εν μέσω πανδημίας, που κάνει επικίνδυνο το υγειονομικό πρόβλημα».

 Συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα ανέφεραν στον συντάκτη του ΑΠΕ Δημήτρη Βασιλόπουλο ότι από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών ξεκινά ο μηχανισμός για την παροχή της έκτακτης χρηματοδότησης που ζητά ο δήμος. Επισημαίνουν, πάντως, ότι πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία, καθώς εμπλέκονται και άλλα υπουργεία, ωστόσο δηλώνουν βεβαιότητα ότι θα βρεθεί λύση και θα εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι.

 Σχετικά με το αν ο δήμος Χαλανδρίου έχει σχέδιο για την περιοχή, όταν καταργηθεί ο καταυλισμός, ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος απαντά: «Όλη αυτή η περιοχή είναι εκτός σχεδίου πόλεως. Υπάρχουν ιδιοκτήτες των οικοπέδων, που θίγονται και αυτοί. Μάλιστα κάποιοι έχουν ασκήσει αγωγές ζητώντας αποζημιώσεις. Εμείς ως δήμος έχουμε ολοκληρώσει την πολεοδομική μελέτη».

Και ο δήμαρχος Χαλανδρίου καταλήγει: «Το θέμα αυτό πρέπει να τελειώσει. Στο Δημοτικό Συμβούλιο το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων λειτούργησε με αίσθημα ευθύνης. Δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια».