Ο Χάρης Κουντούρης (καθιστός, στα δεξιά) κατά τη διάρκεια τελετής υπογραφών στη Σόφια, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ. 25 Φεβρουαρίου 2020.
Πηγή Εικόνας: euractiv.com

Η κλοπή μιας επιτυχημένης επιχείρησης στη Βουλγαρία είναι συνηθισμένη, αν και αυτή η πρακτική που μοιάζει με μαφία είναι ελάχιστα τεκμηριωμένη. Ένας Κύπριος επιχειρηματίας είπε την ιστορία του στην EURACTIV με την ελπίδα ότι το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) θα ερευνήσει περαιτέρω.

Ο Χάρης Κουντούρης πήρε το MBA του στη Σχολή Διοίκησης του Μάαστριχτ στις Κάτω Χώρες και το διδακτορικό του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πολυτεχνείο της Σόφιας.

Από τότε που έφτασε στη Βουλγαρία το 1996, ίδρυσε μια σοβαρή επιχείρηση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ακινήτων και της ανάπτυξης γης. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ένωσης και πρόεδρος της Ένωσης Βουλγαρίας-Κύπρου.

«Μια τραγική ειρωνεία»

Σήμερα λέει ότι είναι «μια τραγική ειρωνεία» ότι ως πρόεδρος της Βουλγαρικής Ένωσης Κύπρου, θα πρέπει να ενθαρρύνει την επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ταυτόχρονα είναι ο στόχος ενός παράνομου δικτύου «βασικών αξιωματούχων», το οποίο απειλεί πολλούς επιχειρηματίες στη Βουλγαρία και έχει αναλάβει τις επιχειρήσεις τους.

Ερωτηθείς από την EURACTIV ποια πρόσωπα είναι αυτοί οι βασικοί παράγοντες, ο Κουντούρης, ο οποίος είναι τώρα στην Κύπρο, είπε ότι ήταν υψηλοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι θα χαρεί να παρέχει περισσότερες πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελεία.

Το 2011, ο Κουντούρης έλαβε μια πράσινη άδεια κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου. Έγινε 50% μέτοχος της εταιρείας Solar Energy, ενώ το υπόλοιπο 50% των μετοχών ανήκει σε δύο Βούλγαρους υπηκόους, την Radostina Draganova και τον Ventsislav Gotsev, με 25% ο καθένας.

Το πάρκο άρχισε να λειτουργεί πλήρως το 2012, επιτυγχάνοντας ροές εσόδων περίπου 700.000 ευρώ κάθε χρόνο. Πραγματοποιήθηκαν τακτικές συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Σύμφωνα με τους κανόνες της εταιρείας, οι τρεις διευθυντές πρέπει να είναι παρόντες για μια γενική συνέλευση και οι τρεις από αυτούς πρέπει να αποφασίζουν να ενεργήσουν ομόφωνα.

Ωστόσο, στις 30 Ιουνίου 2016, ενώ ο Κουντούρης έλειπε, πραγματοποιήθηκε μια γενική συνέλευση χωρίς αυτόν, σε αντίθεση με τους κανόνες, όπου εκδιώχθηκε ως εταίρος.

Ο Κουντούρης λέει ότι οι άλλοι δύο μέτοχοι υπέγραψαν χωρίς την παρουσία και τη γνώση του και υπέβαλαν στον καταχωρητή εταιρειών αίτημα να μεταφερθούν οι μετοχές του στα ονόματά τους χωρίς καμία οικονομική αποζημίωση. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, αυτό ήταν αρκετό για να τον απαλλοτριώσει από την περιουσία του.

Από τότε, ο Κουντούρης αγωνίζεται με νομικές διαδικασίες που δεν τον πήγαν πολύ μακριά… Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών κέρδισε αποφάσεις στο δικαστήριο της Σόφιας, στο εφετείο και τελικά στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η παρανομία της γενικής συνέλευσης αναγνωρίστηκε με τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Το Ανώτατο Δικαστήριο έστειλε οδηγίες στον αρμόδιο καταχωρητή της εταιρείας να εκτελέσει την απόφαση και να επιστρέψει τις μετοχές στον Κουντούρη. Ωστόσο, παρά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, λέει ότι ο καταχωρητής εταιρειών δεν έχει μέχρι στιγμής εκπληρώσει αυτήν την απόφαση.

Επιπλέον, υπήρξε μια νομική μάχη μεταξύ του Κουντούρη και της φωτοβολταϊκής εταιρείας για αποζημίωση ύψους 800.000 ευρώ, η οποία αναφέρει ότι αντιπροσωπεύει την αρχική εισφορά κεφαλαίου του. Κέρδισε την υπόθεσή του στο Δικαστήριο της Σόφιας και στο εφετείο και αναμένει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Παύσης.

Ως αποτέλεσμα αυτών των δικαστικών αποφάσεων, ο Κουντούρης πέτυχε να μπλοκάρει τον λογαριασμό της εταιρείας Solar Energy, αλλά λέει ότι οι πρώην συνεργάτες του ξέφυγαν με την εγγραφή μιας νέας εταιρείας με κεφάλαιο 10 € και ισχυριζόμενοι ότι αυτή η εταιρεία παρείχε δάνειο στην εταιρεία Solar Energy. Ο Κουντούρης λέει ότι αυτό αποδείχθηκε αρκετό για τη νέα εταιρεία να αρχίσει να λαμβάνει τα έσοδα από την πώληση ενέργειας – συνολικά 2,5 εκατομμύρια λέβα (1,75 εκατομμύρια ευρώ) έως τώρα!

Οι αντίθετες καταγγελίες

Η EURACTIV μίλησε με τους πρώην συνεργάτες του Κουντούρη, τη Ραντοστίνα Ντραγκάνοβα και τον Βεντσίσλαβ Γκότσεφ, καθώς και με τον δικηγόρο τους Πλάμεν Μίχοφ.

Ο Γκότσεφ είπε ότι ο Κουντούρης ήταν «ο μεγαλύτερος απατεώνας στη Βουλγαρία» και ότι «είχε αφήσει την εταιρεία με τη δική του βούληση». Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Κύπριος είχε τεράστια χρέη με τράπεζες, κάτι που ήταν προσβλητικό για την κοινή τους επιχείρηση.

Ο Gotsev και ο δικηγόρος της Draganova έστειλαν μεγάλο όγκο νομικών εγγράφων για να υποστηρίξουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Κατόπιν αιτήματος να σχολιάσει τις αντίθετες καταγγελίες, ο Κουντούρης είπε ότι περιείχουν «μισές αλήθειες», αλλά αρνήθηκε ότι έχει χρέη. Παρείχε επίσης τεράστιου όγκου νομική τεκμηρίωση που σύμφωνα με τους δικηγόρους του ακυρώνει όλες τις αξιώσεις των Γκότσεφ και Ντράγκανουβα.

«Σε αντίθεση με τους πρώην συνεργάτες μου, είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω μια λεπτομερή έρευνα εις βάθος από το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας», επέμεινε ο Κουντούρης.

Ο Κουντούρης μίλησε στην EURACTIV σχετικά με αιτήματα για δωροδοκίες που έχει βιώσει, καθώς και για χρηματικά ποσά που πληρώθηκαν από τους πρώην συνεργάτες του σε αξιωματούχους δικαστές, ώστε να σταματήσει να κατηγορείται για κλοπή του φωτοβολταϊκού πάρκου. Είπε, ωστόσο, ότι θα προτιμούσε να δημοσιοποιήσει τις λεπτομέρειες μόλις ξεκινήσει η έρευνα από το EPPO.

 

[Επιμέλεια στα Αγγλικά από τους Zoran Radosavljevic, Benjamin Fox και Josie Le Blond. Επιμέλεια στα Ελληνικά: Θοδωρής Καραουλάνης]

[Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στα Αγγλικά στην EURACTIV.com και στα Ελληνικά στην EURACTIV.gr και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στα πλαίσια συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]