Μνημόνιο Συνεργασίας για τη χρήση εγκαταστάσεων του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας για τη διακίνηση υγροποιημένου φυσικού αερίου με βυτιοφόρα υπεγράφη μεταξύ του Οργανισμού και του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).
Τα βυτιοφόρα θα ανεφοδιάζονται με υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ) στη νησίδα Ρεβυθούσα, όπου κατασκευάζεται η υποδομή για τη φόρτωσή τους και αναμένεται να λειτουργήσει ως το τέλος του χρόνου. Οι λιμενικές εγκαταστάσεις του Οργανισμού (Κρόνος Ελευσίνας, Πέραμα Μεγαρίδος και Αλμύρα Μεγάρων) θα χρησιμοποιούνται για τη θαλάσσια μεταφορά βυτιοφόρων φορτηγών LNG με πορθμεία από και προς τη Ρεβυθούσα, μετά την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων κυκλοφοριακών και περιβαλλοντικών μελετών, καθώς και μελετών ασφαλείας, που θα γίνουν με μέριμνα και χρηματοδότηση του ΔΕΣΦΑ.
Το υγροποιημένο αέριο θα μεταφέρεται με βυτιοφόρα σε περιοχές της χώρας που είναι απομακρυσμένες από τους αγωγούς του ΔΕΣΦΑ, προκειμένου οι καταναλωτές να έχουν πρόσβαση στο νέο καύσιμο.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση των δύο φορέων, το μνημόνιο αναβαθμίζει τον Λιμένα Ελευσίνας, που καθίσταται πλέον σημαντικός ενεργειακός κόμβος στην ανάπτυξη της αλυσίδας εφοδιασμού με φορτηγά ΥΦΑ και δίνει τη δυνατότητα χρήσης του φυσικού αερίου σε καταναλωτές περιοχών, όπου δεν έχει αναπτυχθεί το ΕΣΜΦΑ και θα διευκολύνει τη χρήση του ως καυσίμου στη ναυτιλία (πλοία με καύσιμο ΥΦΑ).
«Ο σταθμός φόρτωσης βυτιοφόρων LNG (LNG Truck Loading Station) εξασφαλίζει την ασφάλεια εφοδιασμού και προσφέρει μία οικονομική και ευέλικτη λύση για βιομηχανίες, βιοτεχνίες, αγροτικές εγκαταστάσεις και οικιακούς καταναλωτές σε περιοχές απομακρυσμένες από το δίκτυο φυσικού αερίου, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και δίνει, επιπλέον, τη δυνατότητα χρήσης του φυσικού αερίου και ως καύσιμο στη ναυτιλία», τονίζουν.
Το μνημόνιο εγκρίθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Ευάγγελο Κυριαζόπουλο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας.