Η σημερινή Διεθνής Ημέρα Ραδιοφάρων Έρευνας και Διάσωσης, γνωστή και ως «ημέρα 406» έχει σκοπό να υπενθυμίσει στους ιδιοκτήτες ραδιοφάρων έρευνας και διάσωσης που εκπέμπουν σε συχνότητα 406 MHz να δοκιμάσουν τους ραδιοφάρους τους, να ελέγξουν τις μπαταρίες τους και να επικαιροποιήσουν την καταχώρισή τους.
Την ημέρα αυτή, η Επιτροπή, από κοινού με τους εταίρους της (μεταξύ άλλων τον Οργανισμό του Ευρωπαϊκού GNSS και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος) με περηφάνια τιμά την ευρωπαϊκή συμβολή σε αυτή τη διεθνή προσπάθεια μέσω της εγκατάστασης δεκτών συναγερμού κινδύνου στους δορυφόρους του συστήματος Galileo. Έτσι επιτυγχάνεται πρωτόγνωρη ταχύτητα στην ανίχνευση σημάτων κινδύνου και ακρίβεια στον εντοπισμό της θέσης του ατόμου που κινδυνεύει.
Ο κ. Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, δήλωσε σχετικά: «Μέσω των δορυφόρων του για την ανίχνευση και τον εντοπισμό συναγερμού κινδύνου, το σύστημα Galileo συμβάλλει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα σπουδαίο ευρωπαϊκό επίτευγμα που δείχνει ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο μια σημαντική διαστημική δύναμη, αλλά και παράγοντας που εργάζεται συνεχώς για το κοινό καλό».
Τώρα το Galileo παρέχει τη νέα υπηρεσία ζεύξης επιστροφής. Η μοναδική αυτή λειτουργία παρέχει στον ραδιοπομπό του χρήστη που βρίσκεται σε κίνδυνο ένδειξη ότι ελήφθη το σήμα κινδύνου και εντοπίστηκε η θέση του. Τον Μάρτιο του 2021, μόλις ένα χρόνο από τότε που τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή, η λειτουργία ζεύξης επιστροφής του Galileo, εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Cospas-Sarsat ως πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας και είναι διαθέσιμη παγκοσμίως. Με την ευκαιρία αυτή, η Επιτροπή απέστειλε προσκλήσεις σε πάνω από 250 επιχειρησιακές μονάδες έρευνας και διάσωσης για να συγκεντρώσει τις απόψεις και τις προσδοκίες τους, έτσι ώστε οι επόμενες εξελίξεις του Galileo/SAR να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν καλύτερα στις επιχειρησιακές ανάγκες τους και να σωθούν ακόμη περισσότερες ζωές στο μέλλον.