Στην αγορά ξαναβγαίνουν οι 16 από τις 26 πολυτελείς ιδιοκτησίες του συγκροτήματος One Athens στο Λυκαβηττό, που ανήκουν από πέρυσι στο χαρτοφυλάκιο της Sodia Capital Management. Σημειώνεται ότι από τις 26 κατοικίες, ορισμένες έχουν πουληθεί ή και συνενωθεί και γι’αυτό η Sodia απέκτησε μόνο τις 16 από αυτές.
Το ακίνητο, που είναι μετεξέλιξη του ιστορικού κτιρίου του Δοξιάδη, έχει ανακασκευαστεί από κοινή εταιρία των Μίλτου Καμπουρίδη και Χρήστου Ιωάννου (της Άβαξ), αλλά παραμένει «στα αζήτητα» από το 2014 οπότε ολοκληρώθηκε.
Η κρίση στην αγορά ακινήτων που προκάλεσε η έλευση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015, το δημοψήφισμα, οι διπλές εκλογές και γενικά η πολιτική και οικονομική αστάθεια της περιόδου εκείνης, κρατούσε μακριά από το χλιδάτο συγκρότημα ξένους (και ορισμένους Έλληνες κυρίως εφοπλιστές) κροίσους…. Κι αυτό διότι μόνο σε κροίσους απευθύνονται οι πολυτελέστατες κατοικίες…. Το εξωπραγματικό – για τα δεδομένα της αγοράς της Αθήνας – κόστος, συντέλεσε, με βάση πολλούς αναλυτές, στο να προτιμηθούν μέχρι τώρα από επενδυτές άλλα ακίνητα, πολύ μεγαλύτερα, σε άλλες περιοχές, με αντίστοιχο κόστος.
Οι πιο «προσιτές» από αυτές αφορούν τα δέκα συνολικά διαμερίσματα έκτασης από 77 έως 236 τ.μ., τα οποία είναι επιπλώμενα, με τα περισσότερα να διαθέτουν δικό τους μπαλκόνια. Για τα συγκεκριμένα ακίνητα, η τιμή αγοράς κυμαίνεται από 600.000 έως 1.850.000 ευρώ.
Τα ρετιρέ των 530 τ.μ. έχουν τιμή 6,6 εκατ. ευρώ, ενώ καθεμία από τις τέσσερις μεζονέτες, επιφάνειας από 245 έως 477 τ.μ., πωλούνται από 1,6 εκατ. ευρώ μέχρι 3,4 εκατ. ευρώ. Η λίστα περιλαμβάνει και επιπλωμένα loft με τρία υπνοδωμάτια για τα οποία η ζητούμενη τιμή είναι 2,4 εκατ. ευρώ.
Το συγκρότημα, που έχει συνολική επιφάνεια 11.700 τ.μ., αποτελείται από τέσσερα οκταώροφα κτίρια, ενώ ο τελευταίος όροφος ευθυγραμμίζεται με τον Παρθενώνα.
Θα γίνουν αυτή τη φορά sold out οι κατοικίες; Η απάντηση είναι άγνωστη, αλλά τουλάχιστον η προώθηση του συγκροτήματος έχει ανατεθεί από τη Sodia σε έμπειρο παίκτη της αγοράς, στη γερμανική Engel & Volkers.
Οι πωλητές πάντως, ποντάρουν πολλά στη προσπάθεια που γίνεται η Ελλάδα να προσελκύσει άτομα υψηλής εισοδηματικής κατηγορίας.
Όπως έχει αναφέρει το Economix.gr, οι βίλες του Αστέρα Βουλιαγμένης, οι βίλες του 1 εκατ. ευρώ που είναι τμήμα του τουριστικού έργου One&Only στην Κέα με τιμή εκκίνησης το 1 εκατομμύριο ευρώ και οι ουρανοξύστες του Ελληνικού, λειτουργούν ως «μαγνήτης» για «παχιά πορτοφόλια».
Η ιστορία
Η ιστορία του κτιρίου ξεκινάει τη δεκαετία του 1950, όταν ο πρωτοπόρος Έλληνας αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Δοξιάδης, διάλεξε το ακίνητο στους πρόποδες του Λυκαβηττού, στην οδό Στρατ. Συνδέσμου για την κατασκευή του αρχιτεκτονικού του γραφείου. Το αρχικό κτίριο περιλάμβανε τέσσερις πτέρυγες, που ορθώνονταν γύρω από ένα αίθριο. Ο χώρος αυτός αποτέλεσε σημαντικό κέντρο διανόησης και προσέλκυσε καλλιτέχνες και διανοητές πολλών διαφορετικών κλάδων. Μάλιστα, στο ιστορικό αυτό κτίριο εγκαταστάθηκε ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής στην Ελλάδα πίσω από μια γυάλινη προθήκη.