Δίχως τέλος είναι το θρίλερ με την εξυγίανση της Folli Follie, με τη διαδικασία να εξαρτάται πλέον από το εάν το δικαστήριο θα κάνει δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα της εταιρείας-έχει διορισμένη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διοίκηση υπό τον Γ.Σάμιο- για το διορισμό ειδικού εντολοδόχου. Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Αφότου χρειάστηκε αρκετός χρόνος μέχρι η Folli Follie να καταλήξει σε συμφωνία με τους ομολογιούχους για τη συμφωνία εξυγίανσης, που προβλέπει κούρεμα χρεών 68%, μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων σε δύο νέες εταιρείες (OpsCo, AssetsCo), αλλά και την έκδοση νέων ομολόγων, βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα εμπόδια. Ποια είναι αυτά; Τα επιχειρήματα που προβάλουν…μέσα από τη φυλακή ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του Τζώρτζης, οι οποίοι στη χθεσινή γ.σ. καταψήφισαν την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι δύο πρώην «εγκέφαλοι» της εταιρίας αν κι έχουν προφυλακιστεί και αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις για πέντε αδικήματα (πλαστογραφία, εξαπάτηση επενδυτικού κοινού κτλ.), παραμένουν μεγαλομέτοχοι στη Folli Follie της οποίας ελέγχουν ποσοστό άνω του 38%. Έτσι λοιπόν, έχουν λόγο στη διαδικασία της συμφωνίας εξυγίανσης. Και λένε “όχι” με μία σειρά επιχειρημάτων στα οποία η άλλη πλευρά, η διοίκηση δηλαδή της εταιρίας δεν έχει απαντήσει ακόμη-ίσως επειδή δεν θέλει να ανοίξει διάλογο σε αυτό το στάδιο.
Τι αναφέρουν λοιπόν οι Κουτσολιούτσοι; Ότι:
– η συμφωνία είναι νομικά αβάσιμη. Έχει υπογραφεί μεταξύ της εταιρείας και των ομολογιούχων, οι οποίοι ναι μεν εξασφαλίζουν το απαιτούμενο εκ του νόμου 60%, πλην όμως δεν συμπεριλαμβάνουν και το 40% των εμπραγμάτως ασφαλισμένων.
– θίγονται οι απαιτήσεις του Δημοσίου επειδή το γεγονός ότι υπάρχει εμπράγματη ασφάλεια ισόποση με την απαίτηση υπέρ του Δημοσίου, δεν εξασφαλίζει ότι σε περίπτωση εκποίησης του ακινήτου αυτού το επιτευχθησόμενο πλειστηρίασμα θα εξοφλήσει πλήρως και ολοσχερώς τις απαιτήσεις του προσημειούχου, όπως άλλωστε προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας από σωρεία άκαρπων πλειστηριασμών που στην πορεία μειώνεται σημαντικά το ποσό προσφοράς και επικύρωσης.
-Το fund Arena παρείχε στην εταιρεία βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση 13 εκατ. ευρώ ευρώ με υπερπρονόμιο εξασφάλισης πάνω στα ακίνητα ΜΙΝΙΟΝ και Κορωπίου (αξίας κατά τη Διοίκηση της Εταιρείας 23.500.000,00 ευρώ). Ωστόσο, στο επιχειρηματικό σχέδιο δεν προβλέπεται η αποπληρωμή της χρηματοδότησης αυτής, οπότε η απώλεια των ακινήτων είναι πλέον δεδομένη. Από τα χρήματα αυτά 7,75 εκατ. ευρώ έχουν ήδη δοθεί για εξόφληση τιμολογίων πάσης φύσεως συμβούλων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία και το αντικείμενο της επιχείρησης. Από το εν λόγω ποσό ενδιάμεσης χρηματοδότησης, η εταιρεία κατέβαλε ήδη 8 εκατ. ευρώ για αμοιβές παροχής υπηρεσιών που έχουν ήδη παρασχεθεί και, που προφανώς δεν αφορούν την επιβίωση και λειτουργία της επιχείρησης.
-Δεν περιλαμβάνει οποιαδήποτε δέσμευση των πιστωτών, που θα καταστούν πλέον κάτοχοι του 90% της νέας εταιρείας που θα δημιουργηθεί με όλα τα περιουσιακά στοιχεία στο Λουξεμβούργο, ότι θα συνεχίσουν την εμπορική δραστηριότητα της επιχείρησης μέσω υποκαταστήματος στην Ελλάδα. Έτσι μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα οδηγείται μετά την απογύμνωσή της από όλα τα περιουσιακά της στοιχεία στην πτώχευση και οι εργαζόμενοι στα σημεία πωλήσεων οδηγούνται και αυτοί στην ανεργία, με προκάλυμμα μια δήθεν εξυγίανση που δεν έχει οποιαδήποτε προοπτική και εχέγγυο επιτυχίας.
Ο ειδικός εντολοδόχος
Η διοίκηση όμως, της Folli Follie είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης. Γι’αυτό, θα κάνει χρήση του θεσμού του ειδικού εντολοδόχου, ο οποίος ενεργεί για λογαριασμό (σε επίπεδο άσκησης δικαιωμάτων ψήφου κτλ) των μετόχων που δεν συναινούν με τη διαδικασία εξυγίανσης. Αυτό προβλέπεται από τον πτωχευτικό νόμο, ώστε να ξεπεραστούν τέτοιου είδους εμπόδια που ενδέχεται να βάλουν μέτοχοι ή εταίροι επιχειρήσεων σε εγχειρήματα εξυγίανσης εταιριών. Για να διοριστεί όμως, ο ειδικός εντολοδόχος θα πρέπει η Folli Follie να κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία θα ζητά την τοποθέτησή του. Έτσι, το επόμενο επεισόδιο του σήριαλ θα κριθεί από το εάν η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της εταιρίας γίνει δεκτή..