Σας γράψαμε αρχικά για τις αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων στο πρόσφατο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, αναφορικά με το άρθρο…… που αναφέρεται σε έργα στις περιοχές Natura. Τώρα οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ αποφασίζουν να κάνουν και ευρωπαϊκό show για το θέμα και μάλιστα (στα κρυφά, όμως…) ζήλεψαν και το ρόλο του… Αρτέμη Μάτσα, φαίνεται….
Κυκλοφόρησαν λοιπόν, όπως σας γράψαμε, ένα ΔΤ με τίτλο «καταγγελία» κλπ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα. Και παρότι λένε αρκετά και παραπέμπουν στο κείμενο της επιστολής, ξέχασαν να ενημερώσουν για ορισμένα σημεία της επιστολής….
Μπορείτε να δείτε εδώ την επιστολή προς τον ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας.
Λέτε να μην τα θεώρησαν σημαντικά; Ποια είναι αυτά;
Πρώτον ότι ζητούν, πριν από όλα τα άλλα, η Επιτροπή (αφού εκτιμήσει τις επιπτώσεις του νόμου) να εκκινήσει διαδικασία αιτιολογημένης γνώμης εκ νέου προς την Ελλάδα.
Δεύτερον, ζητούν από την Επιτροπή να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για πρόστιμο επειδή δεν έχει προσαρμοστεί στην απόφαση του Δικαστηρίου του Δεκεμβρίου! Πριν 3 μήνες….
Όλα τα άλλα που ζητούν – και αναφέρονται στην ανακοίνωση – ακολουθούν. Δηλαδή πρώτα ζητούν την τιμωρία της χώρας και μετά την όποια θεσμική παρέμβαση! Ίσως ο ρόλος Αρτέμη Μάτσα να είναι επιεικής χαρακτηρισμός… Θυμίζουμε ότι ο είμνηστος γνωστός ηθοποιός έμεινε γνωστός διότι έπαιζε ρόλους «κακού», καταδότη, δωσίλογου κλπ….
Άλλωστε είναι γνωστό σε όλους, έχει μείνει στο λαϊκό υποσυνείδητο: «οι Γερμανοί είναι φίλοι μας…», που θα έλεγε και ο έτερος γνωστός «κακός» Δήμος Σταρένιος…
Μα, θα έλεγε κανείς καλόπιστος, δεν πρέπει να κάνουν κάθετί αφού πιστεύουν ότι ο νέος νόμος βλάπτει το περιβάλλον;
Φυσικά, είναι η απάντηση, κανείς δεν αρνείται το δικαίωμά τους να κάνουν όσα πιστεύουν. Αλλά ο καθένας μπορεί να κρίνει και τα κίνητρα, και τον τρόπο και το ύφος και την αποτελεσματικότητα….
Και εμείς, πάνω σε αυτά, θυμόμαστε και σταχυολογούμε, έτσι πρόχειρα, τα εξής:
- το 2014, φώναζαν και μάζευαν υπογραφές ότι η κυβέρνηση με νόμο καταστρέφει τα δάση, χαρακτήριζαν (και εξακολουθούν) εκείνον το νόμο δασοκτόνο, μάζευαν υπογραφές κλπ. Ποτέ οι χαρακτηρισμοί δεν τεκμηριώθηκαν στην πράξη. Αποτέλεσμα: το 2021 αποδεικνύεται με στοιχεία ότι με την εφαρμογή εκείνου του νόμου και άλλων διατάξεων, η δασοκάλυψη στην χώρα έχει ΑΥΞΗΘΕΙ! Στους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί, το 60% της χώρας είναι δασικό, σε σχέση με το 55% που ήταν πριν μερικές δεκαετίες… ΑΥΞΗΘΗΚΕ! Το αποκάλυψε με στοιχεία σε ρεπορτάζ για 29 περιοχές της χώρας πριν λίγες εβδομάδες το ΒΗΜΑ της Κυριακής, σε ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Μάχης Τράτσα. Και επίκεινται οι αναρτήσεις όλων των δασικών χαρτών… Είναι αυτό που λέμε φωνάζεις συνεχώς «λύκος» και όταν πράγματι έρθει ο λύκος κανείς δεν ακούει….
- είναι άλλο πράγμα να ζητάς να ασκήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις αρμοδιότητές της και άλλο πράγμα να καταγγέλεις συγκεκριμένες – κατά την άποψή σου – παραβάσεις και να ζητάς, συγκεκριμένα, ενέργειες για παράβαση. Διότι αυτό που πραγματικά κάνεις είναι να λες στους υπαλλήλους της Κομισιόν ότι αν δεν κάνουν αυτό που θες έχουν διοικητική ευθύνη….
- Κατηγορείς συνεχώς – και ορθώς – τη χώρα ότι δεν έχει τελειώσει με την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων προστασίας των περιοχών Natura. Πότε το κάνεις αυτό; Όταν η χώρα τελειώνει, εντος του 2021-2022, τα συγκεκριμένα ΠΔ. Που θα έπρεπε να έχει φτιάξει εδώ και χρόνια….
- Αλήθεια, ορισμένοι από τους συντάκτες – κατά πληροφορίες – του κειμένου, σε θέσεις ευθύνης των ΜΚΟ, πού ήταν άραγε όταν καθορίζονταν οι περιοχές Natura? Μήπως ήταν δίπλα – μέσα – πέριξ – σε αρμόδια υπουργικά γραφεία; Και τί ευθύνη φέρουν οι ίδιοι που δεν έγιναν μελέτες προστασίας μαζί με τον καθορισμό των ορίων των περιοχών;
- Και, σχετικό: να θυμηθούμε πως έγινε ο καθορισμός των περιοχών; Μήπως με μαρκαδόρο πάνω σε έντυπο χάρτη; Πότε, αλήθεια, έγινε πραγματική οριοθέτηση, με γεωχωρική αναφορά σε ψηφιακό χάρτη και συντεταγμένες; Πόσες ΜΚΟ είχαν ζητήσει να γίνει κάτι τέτοιο, για να μην υπάρχουν προβλήματα στα όρια;
- Αλήθεια, πόσες φορές οι ΜΚΟ που αρέσκονται να παραθέτουν στοιχεία, ανακοινώνουν όχι μόνο τα ποσοστά δασοκάλυψης, που γράψαμε, αλλά και το ποσοστό της χώρας που προστεύεται από τη νομοθεσία για περιοχές Natura; Μήπως, λέμε μήπως, αυτή η «κακή Ελλάδα» έχει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό περιοχών που προστατεύονται, από τον κοινοτικό μέσο όρο; Μήπως τώρα που η Κομισιόν δίνει νέες οδηγίες για αύξηση των περιοχών προστασίας, η Ελλάδα θα έχει από τις μικρότερες αυξήσεις;
- Γιατί, ενώ οι περιοχές Natura θεσπίστηκαν για την προστασία της βιοποικιλότητας, δεν αναφέρει καμία από τις ΜΚΟ ότι ο πληθυσμός σε πολλά από τα προστατευτέα είδη τα τελευταία 20-30 χρόνια αυξάνεται;
- Πόσα άραγε από τα έσοδα των ΜΚΟ προέρχονται ευθέως είτε από το κράτος, την ΕΕ και ιδιώτες αποκλειστικά για δράσεις στα προστατευτέα είδη και περιοχές; Τί θα κάνουν ορισμένοι αν χαθεί αυτή η χρηματορροή;
- Μήπως εν τέλει οι φωνές για την έλλειψη Ειδικών Μελετών για την προστασία της βιοποικιλότητας αφορά το ποιοι κάνουν τις μελέτες;
- Δεν άκουσαν, άραγε, οι ΜΚΟ, τη συζήτηση που γίνεται για την ενίσχυση των δράσεων βιοποικιλότητας από το Ταμείο Ανάκαμψης; Αν δεν έμαθαν, μπορούν να διαβάσουν αναλυτικά στο economix. Για αυτό, ΚΟΥΒΕΝΤΑ δεν έχουμε ακούσει – ούτε προτάσεις, ούτε επαίνους, ούτε αντιρρήσεις… Γιατί, άραγε…
Αυτά, έτσι προχείρως. Διότι – για να παραφράσουμε τη γνωστή ρήση – δεν αρκεί η γυναίκα του Καίσαρα να φαίνεται τιμία, πρέπει και να είναι… Και δεν αρκούν οι προθέσεις για να έχεις θετικό προφίλ, πρέπει να συμβαδίζουν και οι πράξεις…
Ειδικά για το άρθρο που επιτρέπει ειδικό σχεδιασμό για επενδύσεις σε περιοχές Natura, θα επανέλθουμε, πιο συγκεκριμένα….