Σημαντικές ευκαιρίες και για αγρότες – κτηνοτρόφους φέρνει το «πρασίνισμα» των δικτύων φυσικού αερίου, που σημαίνει ότι εκτός από το ορυκτό καύσιμο στο δίκτυο θα διοχετεύεται και αέριο που θα παράγεται από την επεξεργασία ζωϊκών και φυτικών καταλοίπων.
Ήδη, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), Μάριος Τσάκας, η εταιρεία εφαρμόζει πιλοτικό πρόγραμμα για την παραγωγή βιοαερίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, από το οποίο τα πρώτα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η παραγωγή βιοαερίου της περιοχής θα μπορούσε να καλύπτει το 40 – 50% της κατανάλωσης της περιοχής.
Πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοαερίου το οποίο ύστερα από επεξεργασία μετατρέπεται σε βιομεθάνιο και μπορεί να διοχετευθεί στα υπάρχοντα δίκτυα διανομής είναι τα υλικά που αποτίθενται στους καφέ κάδους (οργανικά κατάλοιπα), τα ζωϊκά απόβλητα και τα φυτικά κατάλοιπα από κλαδέματα κλπ. Υπάρχει επίσης η προοπτική ανάπτυξης ειδικών καλλιεργειών ενεργειακών φυτών που θα αξιοποιούνται για την παραγωγή βιοαερίου και η εφαρμογή μεθόδων συμβολαιακής γεωργίας που θα διασφαλίζουν την απορρόφηση της παραγωγής και το εισόδημα.
Το αρχικό πλάνο σύμφωνα με τον κ. Τσάκα προβλέπει την εγκατάσταση πολλών μικρών μονάδων παραγωγής βιομεθανίου σε περιοχές κοντά στα υφιστάμενα δίκτυα φυσικού αερίου ώστε να μην επιβαρύνεται η τιμή από κόστη μεταφοράς. Από νομικής άποψης εξετάζεται ο ρόλος που μπορεί να αναλάβει ο Διαχειριστής του Δικτύου στην αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας του βιομεθάνιου, το οποίο διακρίνεται σαφώς από το φυσικό αέριο που εισάγεται στη χώρα μέσω αγωγών ή σε υγροποιημένη μορφή, σε εφαρμογή διακρατικών συμβάσεων.
Σημειώνεται ότι το «πρασίνισμα» των δικτύων φυσικού αερίου προστίθεται σταδιακά και στις προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση των σχετικών επενδύσεων. Όπως είναι γνωστό η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει ήδη αποφασίσει, από το τέλος του 2021 να μην χρηματοδοτεί νέες επενδύσεις που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα, περιλαμβανομένου του φυσικού αερίου και των δικτύων μεταφοράς / διανομής εφόσον πρόκειται για ορυκτό αποκλειστικά αέριο ενώ έθεσε πιο αυστηρές προδιαγραφές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανά παραγόμενη κιλοβατώρα προκειμένου ενεργειακά πρότζεκτς να είναι χρηματοδοτήσιμα.
Η ΔΕΔΑ προχώρησε πρόσφατα σε στρατηγική συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), για την οικοδόμηση των πρώτων «πράσινων» δικτύων διανομής φυσικού αερίου με στόχο να προωθήσουν λύσεις και εφαρμογές σταδιακής αναβάθμισης των δικτύων της σε δίκτυα “BHR” (Biomethane & Hydrogen Ready) έτοιμων να δεχθούν βιομεθάνιο και «πράσινο» υδρογόνο που θα διανέμονται ως «μείγμα οικολογικού αερίου» μαζί με το φυσικό αέριο.
Όπως επισημαίνεται στη συμφωνία, τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ, έχουν μεγάλη γεωγραφική διασπορά, καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής περιφέρειας και ως εκ τούτου, βρίσκονται εντός ή πλησίον περιοχών κατάλληλων για την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής βιομεθανίου και βιοϋδρογόνου, προσφέροντας ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα στους παραγωγούς για την οικονομικότερη και βιώσιμη έγχυση των δύο αερίων καυσίμων στα δίκτυά της. Το δε, εκτεταμένο μήκος τους, που το 2023 θα ξεπεράσει τα 2.300 χιλιόμετρα, είναι ικανό να απορροφήσει το σύνολο σχεδόν των ποσοτήτων που θα παράγονται.