Πηγή Εικόνας: ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Οι νέες προοπτικές που ανοίγονται στην αγορά των ΗΠΑ, μετά την πρόσφατη απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου να μην επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – σε αντίθεση με εταιρίες από πλειάδα άλλων χωρών – αλλά και η αυξημένη ζήτηση για προϊόντα αλουμινίου και χαλκού που δημιουργούν οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών, την ηλεκτροκίνηση και την κυκλική οικονομία επισημάνθηκαν κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα ετήσια αποτελέσματα 2020 της εταιρείας.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου αποφάσισε να επιβάλει μηδενικούς δασμούς αντιντάμπινγκ στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ενώ αντίθετα για την πλειονότητα των άλλων εταιριών που βρίσκονταν υπό έρευνα αποφασίστηκε η επιβολή δασμών που κλιμακώνονται μέχρι και πάνω από το 200 %.

Όπως ανέφεραν στελέχη της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ η εκκρεμότητα της έρευνας είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν το 2020 οι πωλήσεις προς τις ΗΠΑ από το 15 % του συνόλου στο 6 %. Ωστόσο η λήξη της έρευνας με ευνοϊκούς όρους για την ελληνική εταιρεία σε συνδυασμό με την επιβάρυνση των ανταγωνιστών δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης των πωλήσεων στην Αμερικανική αγορά.

Κατά την ενημέρωση των αναλυτών υπογραμμίστηκε ότι οι πολιτικές για ανακύκλωση (και ειδικότερα των συσκευασιών τροφίμων), ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών και ηλεκτροκίνηση δημιουργούν αυξημένη ζήτηση για προϊόντα αλουμινίου και χαλκού. Συγκεκριμένα για την παραγωγή αυτοκινήτων, ηλεκτρικών κυκλωμάτων, φορτιστών, μετασχηματιστών όπου χρησιμοποιούνται τα μέταλλα αυτά.

Στο πλαίσιο αυτό, στον κλάδο του αλουμινίου, μετά την ολοκλήρωση επενδυτικού πλάνου ύψους 150 εκ. ευρώ της εταιρείας για την εγκατάσταση θερμού ελάστρου, ξεκινάει η υλοποίηση του νέου επενδυτικού προγράμματος 100 εκ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα ψυχρό έλαστρο και νέα γραμμή βαφής, για την παραγωγή – μεταξύ άλλων – εξειδικευμένων προϊόντων συσκευασίας και αρχιτεκτονικές εφαρμογές.

Στον κλάδο χαλκού η εταιρεία θα επικεντρωθεί στην υλοποίηση της στρατηγικής της συνεχούς αύξησης της αξιοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας της έλασης χαλκού και κραμάτων, καθώς και στην αξιοποίηση των νέων παραγωγικών μονάδων της Μεταλλουργικής Ηπείρου για την παραγωγή δισκίων κερμάτων και της κοινοπραξίας στην Nedzink για την παραγωγή τιτανιούχου ψευδαργύρου.

Οι πωλήσεις της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ το 2020 διαμορφώθηκαν σε 2.028,6 εκ. ευρώ έναντι 2.044,6 εκ. ευρώ το 2019 ενώ τα αναπροσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 136 εκατ., στο ίδιο επίπεδο με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δείτε ένα από τα δημοφιλέστερα άρθρα του economix για μία από τις δράσεις ενημέρωσης της ΕΛΒΑΛ – ΧΑΛΚΟΡ:

Halcor: διαγωνισμός για υδραυλικούς, θερμοϋδραυλικούς και ψυκτικούς