Το επι μακρόν αναμενόμενο νομοσχέδιο για τη διανομή του ακινήτου του Ελληνικού, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου, ΤΑΙΠΕΔ και εν τέλει ομίκλου Λάτση, για την προώθηση της μεγαλεπήβολης επένδυσης, κατατέθηκε στη Βουλή.

Σε αυτό, περιλαμβάνεται ο χάρτης με τη διανομή των εκτάσεων: ποια συγκεκριμένα ακίνητα παίρνει ο επενδυτής κατά κυριότητα, ποια το ελληνικό δημόσιο και ποια παραχωρούνται, ως δικαίωμα επιφανείας, στον επενδυτή για 99 χρόνια και μετά θα επιστρέψουν στο δημόσιο…

Εντυπωσιάζει, σύμφωνα με έμπειρους παρατηρητές, η σπουδή της κυβέρνησης να φέρει το νομοσχέδιο στην τρέχουσα συγκυρία. και αυτό γιατί πράγματι η συμφωνία αυτή έχει αργήσει πολλούς μήνες. Αλλά η συγκυρία είναι περίεργη. Την ίδια ώρα, στο ίδιο μέρος, στην Βουλή των Ελλήνων συζητείται η άλλη μεγάλη επένδυση, και μάλιστα ξένη: της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική. Ταυτόχρονα, το πολιτικό κλίμα είναι δηλητηριασμένο και διχαστικό τις τελευταίες ημέρες. Με συζήτηση των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή να είναι προγραμματισμένη στη Βουλή. Σε αυτό το πλαίσιο, εντυπωσιάζει ότι η κυβέρνηση επιλέγει να φέρι προς συζήτηση στη Βουλή ένα ακόμη θέμα που προκαλεί αντιπαραθέσεις με την αντιπολίτευση (κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ), τις ίδιες ημέρες με όλα τα άλλα…

Ποια ακίνητα πηγαίνουν σε ποιον

Αυτός είναι ο χάρτης με σημειωμένα όλα τα ακίνητα:

Για να καταλαβαίνετε τί βλέπετε, παραθέτουμε και το αναλυτικό υπόμνημα:

Με λίγα λόγια, η ουσία επί των ιδιοκτησιακών, ως είδηση, είναι στις τρεις τελευταίες κατηγορίες: με πορτοκαλί είναι οι εκτάσεις που θα έχει το Δημόσιο, με μπλέ είναι οι εκτάσεις που παίρνει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ και θα μεταβιβαστούν εν τέλει στον επενδυτή ΠΛΗΡΩΣ, και με σομόν διαγραμμισμένο είναι οι εκτάσεις που θα εκμεταλλευτεί για 99 χρόνια ο επενδυτής και μετά – αν έχει ο θεός – θα επιστρέψουν στο δημόσιο.

Πανηγυρισμοί Σταϊκούρα

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε, με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου:

«Ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην προσπάθεια προώθησης της επένδυσης στο Ελληνικό έγινε σήμερα, με την κατάθεση στη Βουλή, από το Υπουργείο Οικονομικών, του Σχεδίου Κυρωτικού Νόμου επί της Σύμβασης Διανομής – Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας και του Ειδικού Διαγράμματος Διανομής.

Στο ίδιο νομοθέτημα περιλαμβάνονται οι απαιτούμενες διατάξεις για τη διαδικασία εισφοράς εμπραγμάτων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ προς την Ελληνικό Α.Ε., καθώς επίσης και η πρόβλεψη της δυνατότητας διενέργειας πρόδρομων εργασιών στο ακίνητο από τον φορέα της επένδυσης, πριν από τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., χωρίς καμία επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου, με στόχο την επιτάχυνση των βημάτων υλοποίησης του έργου.

Τέλος, στο νομοθέτημα περιλαμβάνονται σχετικές διατάξεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορούν πρωτίστως σε διαδικαστικά ζητήματα αδειοδότησης των αναγκαίων έργων, και δευτερευόντως σε ζητήματα λειτουργίας των επιμέρους χρήσεων.

Παράλληλα με το εξαιρετικό αποτέλεσμα που επετεύχθη στη διανομή της έκτασης προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου,το Υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε με τον επενδυτή σε ένα πλαίσιο συνεργασίας, για τη μακροχρόνια δωρεάν παραχώρηση χρήσης προς το Υπουργείο, ή και άλλους φορείς του Ελληνικού Δημοσίου,τριών ισόγειων χώρων υψηλής επισκεψιμότητας και προβολής εντός του Μητροπολιτικού Πόλου, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για δράσεις συναφείς με την ενίσχυση του τουρισμού και την προσέλκυση επενδύσεων.

Το Υπουργείο Οικονομικών, σταθερά προσηλωμένο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Κυβέρνησης με γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, συνεχίζει να συμβάλλει, έμπρακτα και με συνέπεια, στην ταχεία εκκίνηση και εξέλιξη μιας εμβληματικής επένδυσης για την εθνική οικονομία».

Άλλες διατάξεις με ουσία

Το νομοσχέδιο των 358 σελίδων περιλαμβάνει ακόμη αρκετές διατάξεις με ρυθμίσεις διευκόλυνησης της επένδυσης, όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ. Κάποιες από αυτές τροποποιούν και το νόμο της σύμβασης, άρα είναι ουσιαστικές και όχι διαδικαστικές (όπως πχ αυτές που διευκολύνουν κατεδαφίσεις κλπ)

Θα επανέλθουμε με νέο ρεπορτάζ αναλυτικά, καθώς ο όγκος είναι τεράστιος.

Από τις πρώτες αναλύσεις και πληροφορίες ξεχωρίζουν οι αλλαγές στο παράκτιο μέτωπο, οι νέες δυνατότητες που δίνονται για ουρανοξύστες μικτής χρήσης – αν φιλοξενούν και ξενοδοχείο – αλλά και οι διατάξεις που καθορίζουν σφικτές (ή ασφυκτικές…) προθεσμίες στις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για αδειοδοτήσεις και γνωμοδοτήσεις.

Και κατά την εκτίμηση του economix από τις πιο αμφιλεγόμενες ρυθμίσεις θα είναι αυτές που αναφέρονται στα θέματα των περιφράξεων, καθώς αποτελεί βασικό ιδεολογικό και πολιτικό πρόβλημα, όπως έχει αποδείξει η ιστορία της συγκεκριμένης επένδυσης.