Άργησε λίγο, λόγω πανδημίας, αλλά αποτελεί πια πραγματικότητα. Πάντως η δημιουργία νέου ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας δεν σταματά από τους περιορισμούς ή τις αμφιβολίες για τον Τουρισμό…
Ο λόγος για την οικοδομική άδεια, που εξασφάλισε η λιβανέζικη εταιρεία YHE Hotel Establishment με επικεφαλής τον Ralph Yazbek για την μετατροπή του ιστορικού κτιρίου της ΧΑΝ στην Ακαδημίας 36 (στη διασταύρωση με την οδό Ομήρου) σε πέντε αστέρων ξενοδοχείο.
Το ακίνητο, που ενοικιάζει η YHE Hotel Establishment, βρίσκεται απέναντι από το άλλο ξενοδοχείο της, που ήδη λειτουργεί, το Αcademia of Athens, επί της οδού Ακαδημίας 38, δημιουργώντας έναν νέο ξενοδοχειακό πόλο, λίγο πάνω από την ιστορική τριλογία της Αθήνας και το συγκρότημα ΝΟΠΕ του ΕΚΠΑ.
Στο κτίριο θα λάβουν χώρα εργασίες αναδιάταξης-αναδιαρρύθμισης
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα απαιτηθούν τουλάχιστον περίπου 5 εκατ. ευρώ για την μετατροπή του κτιρίου της ΧΑΝ σε πεντάστερο ξενοδοχείο.
Όπως αναφέρει η νεοεκδοθείσα – από την ειδική υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος e-adeies του ΤΕΕ – άδεια δόμησης, το δεκαόροφο πλέον κτίριο (ο 10ος όροφος είναι βοηθητικής χρήσης – δώμα αλλά θα έχει και «υδάτινο στοιχείο», πλέον τριών υπογείων, όπου το ένα από αυτά θα έχει και δωμάτια στο σχεδιαζόμενο ξενοδοχείο) κτίριο της ΧΑΝ, έχει εμβαδόν 3.739,79 τετραγωνικών μέτρων, σε οικόπεδο 414,93 τμ. που έχει κάλυψη 414,63 τμ και ύψος 32,4 μέτρων.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το economix.gr είχε κάνει αναλυτικό ρεπορτάζ από την έκδοση της αρχικής προέγκρισης δόμησης, πέρυσι τον Μάϊο, και πάλι εν μέσω της πανδημίας.
Όπως αποκαλύπτουμε σήμερα, η προέγκριση εκείνη δεν αρκούσε. Χρειάστηκαν ακόμη δύο τροποποιήσεις της προέγκρισης (και για λόγους «ασφάλειας» της επένδυσης, καθώς στο ιστορικό κέντρο δεν «παίζουν» οι σοβαροί μελετητές…) για να φτάσουμε στην έκδοση της τελικής οικοδομικής άδειας.
Και υπήρξαν και άλλες αλλαγές… Σύμφωνα με την αρχική προέγκριση δόμησης, για παράδειγμα, χώροι συνάθροισης κοινού (εστιατόρια, εκδηλώσεων κλπ) προβλέπονταν μόνο στον 1ο και στον 9ο όροφο του υπό δημιουργία ξενοδοχείου. Τώρα οι μελετητές επέλεξαν μεγαλύτερη ευελιξία και έχουν προβλέψει σε όλους τους ορόφους (εκτός του 10ου) χώρους για προσωρινή διαμονή, βοηθητική χρήση και τις λεγόμενες «λοιπές χρήσεις». Τα γραφεία θα βρίσκονται στο ισόγειο και 1ο όροφο.
Στη μελετητική ομάδα την αρχιτεκτονική μελέτη έχει πραγματοποιήσει (όπως και το διάγραμμα κάλυψης, τη μελέτη παθητικής πυροπροστασίας και τη μελέτη χρονικού προγραμματισμού) η Δίαρχων Α.Ε. τεχνική εταιρεία και εταιρεία συμβούλων μηχανικών, με εμπειρία και συμβολή σε γνωστά έργα όπως το νέο Grand Hyatt Athens, η ανακαίνιση των bungalows του Elounda Beac
Η YHE Hotel Establishment
Η YHE Hotel Establishment είναι γνωστή από την ανακατασκευή σε ξενοδοχείο του γειτονικού, στην έδρα της ΧΑΝ, ακινήτου, όπου λειτουργεί (με τους περιορισμούς της πανδημίας – υπάρχει, είναι το ορθότερον…) εδώ και περίπου δύο χρόνια υπό το brand Autograph Collection, του ομίλου Marriott, στο ξενοδοχείο που φέρει το όνομα Acadimias Hotel και αποτελεί επένδυση 7,2 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι κατά το παρελθόν είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι ο λιβανέζικος όμιλος σκέφτεται να συνδέσει υπέργεια (!) τα δύο ξενοδοχεία, μέσω γέφυρας (!). Ωστόσο το εγχείρημα αυτό με βάση την ελληνική πολεοδομική νομοθεσία και μάλιστα στο κέντρο της Αθήνας είναι υπερφιλόδοξο, από αδειοδοτικής πλευράς, αν όχι και αδύνατο. Πάντως η οικοδομική άδεια για το συγκεκριμένο ακίνητο δεν αναφέρει καμία τέτοια κατασκευή και μάλλον οι έμπειροι μελετητές έπεισαν την εταιρεία να μην προχωρήσει σε τέτοιους πειραματισμούς… Εκτός και αν ετοιμάζουν στους Αθηναίους κάποια έκπληξη!
Η YHE Hotel Establishment, εκτός από το Αcademia of Athens Autograp
Το ξενοδοχείο στο κτίριο της ΧΑΝ υπό τον (προσωρινό ή μόνιμο;) τίτλο Omirou Hotel στην άδεια δόμησης φέρεται ιδιοκτησίας έργου της εταιρείας ASSOCIATES SPV 1 SA. Η ονοματοδοσία του απέναντι κτιρίου ίσως δείχνει και τον δρόμο για το όνομα που θα επιλεγεί για το κτίριο της ΧΑΝ – εκτός και αν υπάρξουν άλλες σκέψεις σε σχέση με πιθανή συνεργασία σε διεθνές δίκτυο….
To καλλιμάρμαρο κτίριο και ο ρόλος της ΧΑΝ
Το κτήριο της ΧΑΝ είναι έργο της δεκαετίας του 1960, το οποίο σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες Εμμανουήλ Βουρέκας, Περικλής Σακελλάριος και Βασίλης Γρηγοριάδης.
Παρότι χρησιμοποιούνταν εν μέρει, φέρνει σήμερα πολύ έντονα τα σημάδια του χρόνου και δεν είχε καλή εικόνα.
Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι, όσον αφορά το γνωστό στους Αθηναίους κτίριο της ΧΑΝ, όπως έχει αναφέρει σε άρθρο του (εφημερίδα Καθημερινή) ο Αθανάσιος Παλιούρας, ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το 1964 έως το 1967, το καλλιμάρμαρο κτίριο και η περιοχή έσφυζαν από ζωή, ενώ η ΧΑΝ είχε φτάσει στο σημείο να έχει περίπου 2.000 μέλη φοιτητές και νέους.
Ωστόσο μετά, την περίοδο της δικτατορίας, η χούντα έκλεισε τη ΧΑΝ (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων – ιστορική οργάνωση νεολαίας της χώρας, στα πρότυπα της YMCA, μέλος της οποίας είναι η ΧΑΝ) στην Αθήνα, που λειτουργούσε ως «δημιουργικό φυτώριο νέων ανθρώπων» στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας. Η ΧΑΝ αποτέλεσε την χρυσή της εποχή όχι μόνο διέξοδο δημιουργικότητας αλλά μπόλιασε και τη νέα γενιά της εποχής με όνειρα και ιδανικά – δεν είναι τυχαίο ότι από τα σπλάχνα της ξεπετάχτηκε, σε κάποιο βαθμό, η γενιά της Ευρωπαϊκής Κίνησης Νέων, της πρώτης ουσιαστικά πολιτικής – και αντιστασιακής εν τέλει – οργάνωσης νέων στην περίοδο της χούντας. Μεταπολιτευτικά, η ΧΑΝ παρότι ξαναλειτούργησε στην Αθήνα δεν κέρδισε ποτέ ξανά τις καρδιές και το ενδιαφέρον των Αθηναίων μαζικά όπως πριν.
Σήμερα περισσότερο γνωστή είναι η ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη, με το ομώνυμο περίφημο κτίριο στην καρδιά της πόλης και τις πολυποίκιλες δραστηριότητες στην πολιτιστική και κυρίως αθλητική ζωή (όπως την ομώνυμη ομάδα στο χάντμπολ) καθώς ιστορικά η οργάνωση δίνει έμφαση στον αθλητισμό (είναι στις λίγες ομάδες στις οποίες οφείλουμε την ανάπτυξη του πρωταθλήματος μπάσκετ στη χώρα μας)