Crash Test η έκδοση ομολόγου για τη ΔΕΗ συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ με τη διεθνή επενδυτική αγορά να δίνει το παρόν στη διαδικασία, ενώ τα αποτέλεσμα θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Πέμπτη 11 Μαρτίου.
Η διοίκηση της ΔΕΗ κάνει λόγο για «ομόλογο βιωσιμότητας», καθώς συνδέεται με την πορεία μείωσης των ρύπων από την επιχείρηση.
Η βασική ρήτρα που προβλέπει η ΔΕΗ είναι η μείωση των εκπομπών CO2 έως το τέλος του 2022 κατά 40%, συγκριτικά με το 2019. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, προβλέπεται πέναλτι 50 μονάδων βάσης στο επιτόκιο.
Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι το επιτόκιο θα κυμανθεί μεταξύ του 3,5% και 4%, το όποιο είναι αρκετά υψηλότερο σε σχέση με αυτό που δανείζεται το ελληνικό Δημόσιο. Η έκδοση του ομολόγου λήγει το 2026.
Η διοίκηση θα έχει το δικαίωμα να αποπληρώσει τους ομολογιούχους σε δύο χρόνια και η ανταμοιβή των επενδυτών θα είναι η αποπληρωμή των ομόλογων στις 102 μονάδες βάσης, με την προοπτική να προχωρήσει στην έκδοση νέου ομολόγου με μικρότερο επιτόκιο.
Τα κεφάλαια της έκδοσης θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δανεισμού της εταιρείας, όπως και για την κάλυψη των εξόδων της έκδοσης.
H HSBC Continental Europe και η Goldman Sachs Bank Europe SE ενεργούν ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών, η Citigroup Global Markets Europe AG ενεργεί ως από κοινού Διεθνής Συντονιστής και Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών, και οι Alpha Bank Α.Ε., Ambrosia Capital Limited, AXIA Ventures Group Limited, Credit Suisse Securities, Sociedad de Valores, S.A., Eurobank Α.Ε., J.P. Morgan AG, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργούν ως από κοινού Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά. Η HSBC Continental Europe επίσης ενεργεί ως Σύμβουλος Διάρθρωσης για Ομολογίες Βιωσιμότητας (Sustainability-Linked Bond Structuring Advisor).
Η εταιρεία σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών Βιωσιμότητας στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκδοση του ομολόγου δεν έχει εξασφαλίσεις αλλά συνδέεται άμεσα με τη μείωση των ρύπων, αναδεικνύοντας και τη δεύτερη όψη των επενδυτών που είναι η προστασία του περιβάλλοντος.
Η διεθνή αγορά διαθέτει αρκετά ισχυρά χαρτοφυλάκια που επενδύουν, εκτός από το ύψος των αποδόσεων, και με άλλα επενδυτικά κριτήρια, που συνδέονται και με δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.