Ανεβάζει στροφές ο ΕΦΚΑ όσον αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, σχεδιάζοντας την μετατροπή σε ξενοδοχεία ή κτήρια γραφείων ορισμένων εκ των ακινήτων του που θεωρούνται προνομιακά.
Σε πρώτη φάση ο οργανισμός επιδιώκει την επιλογή εκτιμητών με στόχο την αποτίμηση της αξίας των ακινήτων του και της κατάρτισης σχεδίων αξιοποίησης.
Για ποια όμως, ακίνητα ο ΕΦΚΑ διαθέτει σχέδια αξιοποίησης;
Σχέδιο αξιοποίησης ως ξενοδοχείο (ή γραφεία) για ένα εμβληματικό και ιστορικό συγκρότημα κτιρίων
Πρώτο και μάλλον γνωστότερο – τουλάχιστον στους Αθηναίους – είναι το τετραώροφο διατηρητέο κτιριακό συγκρότημα με ισόγεια καταστήματα, εστιατόριο και κινηματογράφο επί των οδών Πανεπιστημίου 46, Χαρ. Τρικούπη και Φειδίου 3 στην Αθήνα.
Στην οδό Πανεπιστημίου το κτίριο κατασκευάστηκε τη δεκαετία 1880-1890, ανήκει στο σύμπλεγμα των τεσσάρων κατοικιών που ανήγειρε ο Ερρίκος Σλήμαν στη γνωστή οδό της Αθήνας, είναι μικτής κατασκευής (λιθοδομή και οπλισμένο σκυρόδεμα) και αποτελείται από ισόγειο, ημιώροφο και τέσσερις ορόφους.
Στην «αυλή» του εν λόγω κτιρίου βρίσκεται ο γνωστός κινηματογράφος ΙΝΤΕΑΛ, που έχει επιφάνεια 829,50 τ.μ., ενώ στην οδό Φειδίου 3 βρίσκεται το κτίριο του παλιού Ωδείου. Σε αυτό, που κατασκευάστηκε την περίοδο 1835-1837, στεγαζόταν το Ωδείο Αθηνών μέχρι το 1971. Αποτελείται από υπόγειο, υπερυψωμένο Ισόγειο και έναν όροφο, έχοντας χαρακτηριστεί ως διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Σημειώνεται ότι στο κτιριακό συγκρότημα έχουν στεγαστεί ορισμένες από τις γνωστότερες επιχειρήσεις της Αθήνας σε παλιότερες εποχές, που περιελάμβαναν δίπλα στον κινηματογράφο και πριν το γειτονικό μεγα-θέατρο REX το γνωστό εστιατόριο ΙΝΤΕΑΛ (που αποτέλεσε κόμβο της πολιτικής-οικονομικής και κοινωνικής ζωής για 9+ δεκαετίες, με σταθερούς θαμώνες μορφές της ελληνικής τέχνης και πολιτικής και για αυτό η χρήση του ισογείου εστιατορίου ΙΝΤΕΑΛ έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέα) αλλά και το ιστορικό κατάστημα «Λουκουμάδες Αιγαίον» που «γλύκανε» γενιές Αθηναίων, εγκατεστημένο σχεδόν στη γωνία Πανεπιστημίου και Χαριλάου Τρικούπη από το 1926 ως το κλείσιμό του το 2017. Οι όροφοι λειτουργούσαν επί δεκαετίες ως γραφεία.
Το συγκρότημα, γνωστό ως Μέγαρο Σλήμαν – Μελά, έχει στο διάβα του χρόνου υποστεί καταστροφές κλπ, ενώ βρέθηκε επί δεκαετίες στο φόντο επεισοδίων και διαδηλώσεων (λόγος για τον οποίο, μεταξύ άλλων, έκλεισαν και τα ιστορικά καταστήματα που έδρευαν εκεί – και σήμερα φιλοξενούνται μικρά εμπορικά).
Στην πίσω πλευρά της Φειδίου, που τα πεζοδρόμιά της έχουν διαπλατυνθεί, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένας πόλος εναλλακτικής νεανικής διασκέδασης με αρκετά μαγαζιά εστίασης στυλ καφενείου που βγάζουν και τραπεζάκι – προ κορωνοϊού φυσικά. Το κτίριο του παλαιού Ωδείου αποτελεί ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας και πριν αυτή τη χρήση αποτέλεσε έδρα της Πρεσβείας της Αυστρίας και κατοικία του Πρέσβη.
Το συγκρότημα αποτέλεσε αντικείμενο της περίφημης δράσης αξιοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων για την αναζωογόνηση της πρωτεύουσας, ένα φιλόδοξο σχέδιο της περιόδους της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που όμως ελάχιστα απέδωσε τότε – στην συγκεκριμένη περίπτωση απέτυχε.
Βρίσκεται στην καρδιά ενός πασίγνωστου άξονα με εκατέρωθεν εμβληματικά και γνωστά κτίρια, με τα οποία γειτονεύει: το REX, το ξενοδοχείο TITANIA και παρακάτω το νεοκλασικό πρώην ξενοδοχείο Παλλάδιον (που λειτούργησε για χρόνια ως κατάστημα) – τα οποία ολοκληρώνουν το ένα και μοναδικό αλλά τεράστιο οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται και το ακίνητο του ΕΦΚΑ. Από την απέναντι πλευρά της Πανεπιστημίου στο ίδιο ύψος βρίσκονται στη σειρά το Συμβούλιο της Επικρατείας (πρώην Αρσάκειο), η Στοά του Βιβλίου – Μέγαρον Αρσακείου, η Πλατεία Δημοκρατίας (με το ακόμη αναξιοποίητο – πρώτο Εθνικό Τυπογραφείο στο βάθος) και ένα εξίσου μεγάλο διατηρητέο κτίριο, ιδιοκτησίας Πανεπιστημίου Αθηνών, επίσης σε διαδικασία αξιοποίησης επί χρόνια…
O ΕΦΚΑ εισηγείται-κάτι που θα μελετήσει ο εκτιμητής- τη δημιουργία είτε ξενοδοχειακής μονάδας τουλάχιστον 4 αστεριών είτε κτιρίου γραφείων αφότου υλοποιηθεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα ανακαίνισης από τον ανάδοχο που θα αναδειχθεί από μια διαδικασία που θα ακολουθήσει ο ΕΦΚΑ βάσει των συμπερασμάτων του εκτιμητή. Ο τότε ανάδοχος θα αναλάβει τότε την μακροχρόνια παραχώρηση της διαχείρισης και εκμετάλλευσης των ακινήτων. Για αυτό ο ΕΦΚΑ ζητά τρεις διαφορετικές εκτιμήσεις για το συγκεκριμένο ακίνητο. Μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση ακινήτου ο ΕΦΚΑ ζητά από τον εκτιμητή ξεχωριστή έκθεση εκτίμησης για τυχόν παραχώρηση του κινηματογράφου ξεχωριστά.
Δύο ακόμη ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας
Στα σχέδια του ΕΦΚΑ, μέσω της συνεργασίας με εκτιμητές, εντάσσονται ακόμη:
- Κτίριο αποτελούμενο από υπόγειο, ισόγειο, επτά ορόφους στη συμβολή των οδών Σωκράτους 53 και Ζήνωνος (και «ακουμπά στην Πειραιώς) στην Ομόνοια.
Πρόκειται για ένα ακόμη διατηρητέο ακίνητο, με βαριά όμως ιστορία, που πριν μια 10ετία χαρακτηρίστηκε και ως μνημείο ως προς το κέλυφος και τα ουσιώδη τυπολογικά και αρχιτεκτονικά του στοιχεία, το οποίο ο ΕΦΚΑ επιδιώκει να μετατρέψει σε ξενοδοχείο. Πρόκειται για το ιστορικό κτίριο του Ταμείου Νομικών, ένα εμβληματικό κτίριο που στήθηκε άνω στα ερείπια των Δεκεμβριανών της Αθήνας και αποτέλεσε ένα από τα λαμπρά αρχιτεκτονήματα της δεκαετίας του 1950 που έκαναν την περιοχή της Ομόνοιας για δεκαετίες την πραγματική καρδιά της πρωτεύουσας. Οι ατελείωτες ώρες και επισκέψεις στο «τρίστρατο» ακίνητο των δικηγόρων της χώρας επί δεκαετίες, ξυπνούν συχνά μνήμες στους νομικούς….
- Οικόπεδο 441 τετραγωνικών μέτρων επί των οδών Σατωβριάνδου 13 και Μ. Κοτοπούλη 7 στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.
Πρόκειται για αδόμητο πλέον οικόπεδο – εξαιρετικά σπάνιο στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα στην Πλατεία Ομονοίας, στην πίσω πλευρά του Hondos Center, ένα τετράγωνο μακριά από την πίσω πλευρά του πρώην Μινιόν, στην ευρύτερη γειτονιά που τρέχουν πολλές διαδικασίες αξιοποίησης κτιρίων. Οι λύσεις αξιοποίησης που εξετάζει ο ΕΦΚΑ και θα εξειδικεύσει ο σύμβουλος περιλαμβάνουν είτε την κατασκευή ξενοδοχείου τουλάχιστον τεσσάρων αστέρων είτε την ανάπτυξη πολυώροφου κτιρίου στάθμευσης αυτοκινήτων.
Αφότου ο ΕΦΚΑ ολοκληρώσει τη διαδικασία αποτίμησης των ακινήτων του, θα προχωρήσει σε διεθνείς διαγωνισμούς για την αναζήτηση αναδόχου που θα αναλάβει την μετασκευή των ιδιοκτησιών
11 επιπλέον ακίνητα
Επίσης, ο ΕΦΚΑ θα προχωρήσει στην επιλογή εκτιμητών για την αποτίμηση της μισθωτικής αξίας 11 ακόμη ακινήτων του – κάποιων επίσης πασίγνωστων και εμβληματικών – που σχεδιάζει να ενοικιάσει. Πρόκειται για:
- 3 κτίρια του συγκροτήματος της πτέρυγας Μπόμπολα του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» στα Μελίσσια (για την επιλογή του μισθωτή του οποίου δεν έχει και πολλά περιθώρια ο ΕΦΚΑ…)
- Κτίριο επί της οδού Πατησίων 140. Πρόκειται για τον πασίγνωστο κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ που αποτέλεσε το μεγαλύτερο παραδοσιακό κινηματοθέατρο που έγινε κάτι σαν multiplex (τάση που επικράτησε για πολλές μεγάλες παλιές αίθουσες, ανά την Ελλάδα, στις αρχές της χιλιετίας), ενώ αποτέλεσε για δεκαετίες την καρδιά του κινηματογραφικού-θεατρικού πόλου Πατησίων – Κυψέλης. Από το 1939 λειτουργεί ως κινηματογράφος, θερινός ως το 1960, το κτίριο κτίστηκε τότε και ο θερινός μεταφέρθηκε στην ταράτσα, ενώ από το 2001 μετατράπηκε σε multiplex 5+1 αιθουσών. Είναι από τα λίγα παλιά σινεμά την Αθήνας που έχουν επιβιώσει και συνεχίζουν με την αρχική τους χρήση – έστω σε νέα μορφή, χτυπημένο πλέον ανελέητα από την κρίση του κορωνοϊού – και κλειστό για μήνες.
- Δύο ισόγεια καταστήματα στην οδό Βουλής 8-10, Αθήνα. Σημειώνουμε εδώ ότι πρόκειται για το γνωστό, διατηρητέο κατά χρήση, τυροπιτάδικο «Άριστον» και το διπλανό του (ωρολογοποιείο).
- 3ο -4ο όροφο κτιρίου (Αμερικής 6, Αθήνα – στη συμβολή της με την Πανεπιστημίου). Πρόκειται για γνωστό μέγαρο της Αθήνας που στεγάζει γραφεία – δίπλα στο νομισματικό μουσείο και στην ιστορική πρώτη ιδιόκτητη έδρα του ΕΒΕΑ – αλλά έχει και ένα υπόγειο με ιστορία: το ιστορικό club Kalua…
- τον 10ο όροφο κτιρίου (Κηφισίας 178, Χαλάνδρι)
- Α’και Β’ όροφος κτιρίου και υπόγειες θέσεις στάθμευσης (Περραιβού 20 και Καλλιρόης, Αθήνα), όπου σήμερα στεγάζονται υπηρεσίες του ΕΦΚΑ που θα μεταστεγαστούν
- 2 μικρά ισόγεια καταστήματα (Θεσσαλονίκη)
- κτίριο στα Χανιά
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κτίρια που τώρα θα εκτιμηθούν εκ νέου προέρχονται από διάφορα ασφαλιστικά ταμεία που συγχωνεύθηκαν στον ΕΦΚΑ. Ακόμη, σημειώνεται, ότι οι αμοιβές των εκτιμητών που προσφέρει ο ΕΦΚΑ, βάσει ανάλυσης, είναι της τάξεως λίγων εκατοντάδων ευρώ…