Μπορεί να καθυστέρησε ορισμένους μήνες λόγω της πανδημίας, όμως, πλέον, το νέο υπερσύγχρονο, υψηλών βιοκλιματικών προδιαγραφών κτίριο της Αθήνας αποτελεί γεγονός.
Ο λόγος για το κτίριο που βρισκόταν η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, το οποία βγήκε στο ”ηλεκτρονικό σφυρί” τον Οκτώβριο του 2018.
Τότε, η εταιρία Value Τουριστική είχε προσφέρει 10,8 εκατ. ευρώ, όση δηλαδή ήταν και η τιμή εκκίνησης, αποτελώντας τον υπερθεματιστή της εκποίησης. Η εν λόγω εταιρεία ελεγχόταν κατά το ήμισυ από την Dimand και κατά το άλλο ήμισυ από την Grivalia, η οποία πούλησε το ποσοστό στην εταιρία ανάπτυξης ακινήτων με επικεφαλής τον Δημήτρη Ανδριόπουλο την άνοιξη του 2019.
Η Dimand ανέθεσε στην Ελίν Τεχνική το έργο της ανακατασκευής του ακινήτου, ενώ το γραφείο “Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες” ανέλαβε τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του. Πρόκειται ουσιαστικά για επένδυση 8 εκατ. Ευρώ.
Το κτίριο αναπτύσσεται σε πρώτο, δεύτερο υπόγειο, ισόγειο, έξι ορόφους και δώμα, έχοντας συνολική επιφάνεια 14.427,41 τ.μ. Βρίσκεται σε οικόπεδο 3,2 στρεμμάτων στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Ηλία Ηλιού-Δεινοστράτους-Μίνωος και Πυθέου στη θέση Άγιος Ιωάννης Ξάχωνες.
Στο ακίνητο θα εγκατασταθεί η γαλλική εταιρεία Webhelp, η οποία ιδρύθηκε το 2000 και κατέγραψε το 2020 έναντι του 2019 αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες τηλεδιασκέψεων στη Γαλλία σε ποσοστό 84%.
Κενό στα πρώτης κατηγορίας γραφεία
Η Dimand, αναβαθμίζοντας το κτίριο της Ελευθεροτυπίας σε υπερσύγχρονα γραφεία πόνταρε στην απουσία αποθέματος καλής ποιότητας επαγγελματικών ακινήτων.
Σύμφωνα με έρευνα της Δανός /BNP Paribas, η έλλειψη γραφειακών χώρων πρώτης κατηγορίας είναι αντιστρόφως ανάλογη της ζήτησης-ακόμη κι εν μέσω πανδημίας- από επενδυτές για ποιοτικούς χώρους. Αυτός όμως, είναι και ο λόγος για τον οποίο η Αθήνα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, παρουσιάζει ευκαιρίες για την άντληση καλών αποδόσεων.
Το κτηματομεσιτικό δίκτυο θέτει τον πήχη των deals που ολοκληρώθηκαν στην αγορά γραφείων, μέχρι το τέλος του 2020, σε περίπου 900 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 70.000 τ.μ. Δεδομένου ότι η πανδημία εχει περιορίσει σημαντικά την «κινητικότητα» των επενδυτών, η μερίδα του λέοντος των συναλλαγών έχει προέλθει από Ανώνυμες Εταιρείες Επένδυσης σε Ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) και κατά βάση την Prodea και την Trastor.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι αποδόσεις γραφείων κυμαίνονται από: 6%-6,5% για πρώτης κατηγορίας χώρους, από 7% έως 7,5% και από 8% έως 8,5% για δεύτερης και τρίτης κατηγορίας χώρους, αντίστοιχα. Θυμίζουμε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση τόσο πιο “επισφαλής” θεωρείται μία επένδυση σε ακίνητη περιουσία.