Ημέρα-σταθμό για τη Ζάκυνθο αποτελεί –σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ- η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του έργου της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων από την περιφερειάρχη, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου ως πρόεδρος του διαβαθμιδικού περιφερειακού ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων, τον δήμαρχο Ζακύνθου, Νικήτα Αρετάκη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ», Διονύση Γεωργόπουλο.
«Το έργο που αφορά στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και του χώρου της υγειονομικής ταφής στον Λίβα είναι ο σημαντικός σταθμός μίας μακράς ιστορίας και προσπάθειας για τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων, που ξεκίνησε το 1992 από τον Φορέα Διαχείρισης Ζακύνθου.
Μετά από χρόνια καθυστερήσεων και χρονοβόρων διαδικασιών, θα μπει η βάση για ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί, σε συνδυασμό με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης με στόχο την ποιότητα ζωής και την τουριστική μας ταυτότητα», δήλωσε η περιφερειάρχης.
Η πρόεδρος του περιφερειακού ΦοΔΣΑ έστειλε το μήνυμα πως «μέσα από τη συνεργασία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νησιά του Ιονίου θα μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο ποιότητας ζωής, συνυφασμένο με την ανάπτυξη και τον βιώσιμο τουρισμό» και ευχαρίστησε τους συντελεστές, οι οποίοι «παρά τις δυσκολίες, τις αντιπαραθέσεις, τα προσκόμματα και τις διαφωνίες, ενωμένοι προχώρησαν στις προκλήσεις της νέας εποχής και από κοινού σχεδίασαν, πορευθήκαν και σήμερα υλοποιούν».
Στη συνέχεια, ο κ. Αρετάκης ανέφερε ότι «ο δήμος έχει και τη δυνατότητα αλλά και την ικανότητα να ολοκληρώσει ένα τέτοιο έργο, καθώς θα μπορούσε να κατασκευαστεί από την Περιφέρεια».
«Όσο εξαρτάται από μας, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνει το έργο έντεχνα και με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου μας. Είναι μία σημαντική ευθύνη αυτή που αναλαμβάνουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι σήμερα να αντιμετωπίσουμε μία απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώθηκε στον Λίβα, τόσο ως προς τη διαχείριση όσο και ως προς την εναπόθεση των απορριμμάτων.
Αυτή η κατάσταση θα πρέπει να ανατραπεί και να παραδώσουμε ένα έργο χωρίς πρόβλημα. Το έργο κατασκευάζεται πάνω στον υδροφόρο ορίζοντα του νησιού και δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αστοχία. Είναι ένα έργο που είτε θα αναδείξει τη Ζάκυνθο είτε θα την καταστρέψει», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αρετάκης.