Ένα προμελετημένο – για κάποιους – ή αναμενόμενο για τους περισσότερους «έγκλημα στα Πατήσια» έκλεψε χθες Κυριακή στιγμιαία το φως της επικαιρότητας σε κανάλια και sites…
Αναφερόμαστε στην «κατάρρευση κτιρίου στην Πατησίων» όπως προβλήθηκε το θέμα στα περισσότερα ΜΜΕ, που εστίασαν – δικαιολογημένα τις πρώτες ώρες – στις επιχειρήσεις της ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό τυχόν εγκλωβισμένων αλλά και στην ίδια την κατάρρευση ενός εγκαταλελλειμένου ή διατηρητέου για άλλα ρεπορτάζ κτιρίου.
Δείτε σχετικό βίντεο των ειδήσεων του ΣΚΑΙ εδώ:
Παρακαλούμε αποδεχτείτε τα cookies από το YouTube για την αναπαραγωγή αυτού του video. Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε περιεχόμενο στο YouTube, μία υπηρεσία που παρέχεται από τρίτους.
Με την αποδοχή αυτής της ενημέρωσης, οι ρυθμίσεις σας θα αποθηκευθούν και η σελίδα θα ανανεωθεί.
Όμως το συγκεκριμένο κτίριο δεν είναι ένα απλό κτίριο.
Πρώτον, διότι δεν το έχουν εγκαταλείψει πραγματικά οι ιδιοκτήτες του (που τυγχάνει να είναι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός σήμερα).
Δεύτερον διότι είναι διατηρητέο κτίριο, ανακηρυγμένο τόσο από το ΥΠΕΝ όσο και από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Και αποτελεί παράλληλα το επίκεντρο πολύχρονου αγώνα των κατοίκων της περιοχής για διάσωση ενός από τους ελάχιστους πλέον αδόμητους χώρους της ευρύτερης περιοχής.
Πρόκειται για τη γνωστή στους Αθηναίους Βίλα Δρακοπούλου, με διεύθυνση επί της οδού Πατησίων 356-358, όπου σε μία έκταση σχεδόν εννέα στρεμμάτων υπήρχαν η βίλα του ευεργέτη Δρακόπουλου αλλά και το κτίριο γραφείων της επιχείρησής του και ένα από τα εργοστασιά του (το άλλο ήταν στη Νέα Ιωνία). Για την ιστορία του χώρου μπορείτε να διαβάσετε πολλά στις παραπομπές στο τέλος του κειμένου….
Είναι μια έκταση που πολύ συχνά από το 1980 (οπότε χαρακτηρίστηκε χώρος πρασίνου) και μετά περιλαμβάνεται στα προγράμματα των υποψήφιων δημάρχων για ανάπλαση, αλλά πάντα η υπόθεση κολλά στον νυν ιδιοκτήτη, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
Και αυτό γιατί ο ΕΕΣ παλαιότερα ήθελε να αποχαρακτηρίσει το σύνολο της έκτασης (ξαναλέμε: 9 στρέμματα στο κέντρο της Αθήνας….) και τα διατηρητέα για να φτιάξει μέγαλο κτίριο υπηρεσιών-γραφείων-parking κλπ.
Μάλιστα έπεισε τότε η – ακολούθως κατηγορούμενη – διοίκηση Μαρτίνη στον ΕΕΣ τον Δήμο Αθηναίων να συναινέσει σε αποχαρακτηρισμούς και αλλαγές χρήσεων γης, κάτι που προκάλεσε ξεσηκωμό στους κατοίκους και ένα κίνημα για δημιουργία αστικού πάρκου. Μέχρι και ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφθεί το 2009 το πάρκο για να ενισχύσει «το κίνημα»…
Η έκταση είναι από τις λίγες που μαρτυρούν πλέον την ιστορία των Πατησίων, με την εξοχική μορφή στην αρχή και τη βιομηχανική – επιχειρηματική στη συνέχεια, πριν αποτελέσουν κυρίως οικιστική περιοχή.
Η «εγκατάλειψη» του κτιρίου προφανώς δεν έγινε διότι είναι άγνωστος ο ιδιοκτήτης… Από το 1977 ανήκει, ως κληροδότημα, στον ΕΕΣ. Ούτε λείπει η θέληση και η όρεξη από τον ιδιοκτήτη, αλλά δεν θέλει ούτε πάρκο ούτε διατηρητέα…
Η «εγκατάλειψη» του κιρίου δεν έγινε επίσης από τον Δήμο Αθηναίων τυχαία, καθώς εκεί παλιότερες διοικήσεις έχουν υποστεί οδυνηρή ήττα απέναντι στους κατοίκους, τη λογική και τον νόμο…
Οι μόνοι που δεν εγκατέλειψαν ήταν κάποιοι κάτοικοι που περιοδικά δίνουν μάχη ώστε ο αδόμητος χώρος να φαίνεται και να είναι πάρκο. Η αλήθειθα είναι ότι και η διεύθυνση πρασίνου του Δήμου πλέον φροντίζει κάπως το λιγοστό πράσινο που υπάρχει, κυρίως επί της Πατησίων.
Αλλά για συνολική ανάπλαση και απόδοση ενός σοβαρού πάρκου ή πολυχώρου έστω στους κατοίκους, ούτε κουβέντα…
Για αυτό οι ενδιαφερόμενοι της περιοχής μιλάνε στο economix.gr είτε για «προμελετημένο» είτε για αναμενόμενο «έγκλημα στα Πατήσια».
Και ενώ οι κάτοικοι μάλλον μετά από χρόνια απραξίας των ενδιαφερομένων είχαν καθησυχαστεί ότι δεν θα αξιοποιηθεί αλλιώς η έκταση, ήρθε η χθεσινή κατάρρευση για να αναβιώσει τους φόβους.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσουν τώρα οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Πολιτισμού. Η δεύτερη βέβαια, με άλλα ασχολείται αυτές τις ημέρες. Και στο ΥΠΕΝ αποχώρησαν Χατζηδάκης – Οικονόμου που είχαν πάρει ζεστά το θέμα των εγκατελελλειμένων κτιρίων – έστω επικοινωνιακά… Τώρα η αρμοδιότητα είναι στον μηχανικό υφυπουργό Νίκο Ταγαρά (που όπως και ο υπουργός κ. Σκρέκας εκλέγεται στην επαρχία) αλλά στο υπουργείο υπάρχει και ο κ. Αμυράς που έχει θητεύσει και ως επικεφαλής παράταξης στην Αθήνα και ως βουλευτής της περιχοής και αναμένουμε με ενδιαφέρον αν θα αντιδράσει. Επίσης σημειώνουμε ότι ο καθύλην αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Ευθύμης Μπακογιάννης ξέρει και ακαδημαϊκά και επαγγελματικά το θέμα των αναπλάσεων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές…
Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι αντιμετωπίζουν το ακίνητο ως οικόπεδο (είτε για εκμετάλλευση είτε για αστικό πάρκο). Ο Δήμος Αθηναίων όμως, που σχεδιάζει αλλού διαφορετικά έργα, θα έπρεπε να ξέρει ότι ένα τόσο μεγάλο ακίνητο, με τέσσερις όψεις, σε δύο μεγάλος δρόμους υπερτοπικής σημασίας (Πατησίων από τη μία, Ηρακλείου από την άλλη) θα μπορούσε να αποτελέσει τον βασικό άξονα ανάπλασης ολόκληρης της περιοχής (που έχει 2-3 ακόμη αξιόλογα ακίνητα και διατηρητέα σε απόσταση αναπνοής). Αλλά ο στρατηγικός σχεδιασμός για τις στικές αναπλάσεις εκτός του κέντρου της Αθήνας μάλλον λείπει τόσο από τα συναρμόδια Υπουργεία όσο και από τον Δήμο της Αθήνας.
Η κατάρρευση μέσα από το ρεπορτάζ
Ας δούμε τί μετέδιδε χθες ουδέτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ:
«Ένας άνδρας, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, εντοπίστηκε πριν από λίγο κατά την διάρκεια έρευνας της πυροσβεστικής, στα ερείπια παλιού εγκαταλειμμένου κτηρίου στα ‘Ανω Πατήσια, μέρος του τοίχου του οποίου κατέρρευσε λίγο μετά τις 13.00. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, πρόκειται για αλλοδαπό πακιστανικής υπηκοότητας, ο οποίος διέμενε σε διπλανό χώρο από αυτόν που κατάρρευσε, και δεν έχει τραυματιστεί. Ο άνδρας αυτή την στιγμή εξετάζεται ως μάρτυρας, για το αν υπάρχουν άλλα άτομα στο χώρο που μπορεί να κινδυνεύουν. Το κτήριο βρίσκεται στην συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Σαρανταπόρου, και αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη έρευνα της πυροσβεστικής που έσπευσε σημείο. Στο κτήριο επιχειρούν εννέα πυροσβέστες με τρία οχήματα, καθώς και τρία οχήματα με ομάδα της ΕΜΑΚ και εκπαιδευμένο σκύλο.». Αυτά μετέδιδε στις 14:12.
Λίγο αργότερα, στις 16:00 περίπου: «Ολοκληρώθηκε, από την Πυροσβεστική η έρευνα στο κτήριο, μέρος του οποίου κατέρρευσε στα ‘Ανω Πατήσια. Όπως έγινε γνωστό δεν βρέθηκε κανείς εγκλωβισμένος στα ερείπια και οι δυνάμεις αποχώρησαν. Παραμένει ωστόσο στο σημείο συνεργείο του δήμου Αθηναίων, ενώ για το συμβάν διενεργείται προανάκριση από την αστυνομία.»
Πουθενά στο ρεπορτάζ, ούτε του ΑΠΕ-ΜΠΕ ούτε των καναλιών και των μεγάλων ιστοσελίδων δεν έγινε αναφορ΄λα ούτε στον χαρακτήρα ούτε στην ιστορία του κτιρίου ή της έκτασης.
Δείτε φωτορεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την κατάρρευση:
Για τα εγκαταλελλειμένα και ετοιμόροπα κτίρια
Δείτε εδώ θέματα και ρεπορτάζ του economix για τα εγκαταλελλειμένα και ετοιμόρροπα κτίρια και τις θεσμικές πρωτοβουλίες του τελευταίου διαστήματος:
https://www.economix.gr/tag/etimorropa-ktiria/
https://www.economix.gr/tag/egkatalelimmena-ktiria/
Τα πάνω, κάτω φέρνουν ΣτΕ και ΥΠΕΝ σε διατηρητέα και εγκαταλελειμμένα κτίρια
Επικίνδυνα εγκαταλελειμμένα κτίρια κατεδαφίζει ο Δήμος Αθηναίων
ΥΠΕΝ – ΤΕΕ, τί θα γίνει με τα ετοιμόρροπα κτίρια: αυτοψία στην Αθήνα
Αφιέρωμα – Πηγές για τη Βίλα Δρακοπούλου
Διαβάστε περισσότερα για τον χώρο στις ακόλουθες πηγές και ρεπορτάζ:
https://mlp-blo-g-spot.blogspot.com/2013/07/KthmaDrakopoulou.html
https://www.ethnos.gr/ellada/22725_bila-drakopoyloy-ena-stolidi-sti-lista-me-ta-etoimorropa
https://www.greekarchitects.gr/gr/2014/18915-id10997
https://4oepalsxoleiokaigeitonia.blogspot.com/2019/03/blog-post_10.html
https://www.newsbomb.gr/ellada/story/570841/ktima-drakopoyloy-mia-akoma-niki-kata-tis-tsimentopoiisis
Δείτε εικόνες – φωτογραφίες της έκτασης της Βίλας Δρακοπούλου από το αρχείο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, την περίοδο του 2009: