Τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση σον νέο ρόλο των μηχανικών και του ΤΕΕ ως συνεργατών για το κοινό καλό, στο πλευρό της πολιτείας, με νέες ελεγκτικές και άλλες δραστηριότητες, κατ’ ανάθεση του Κράτους, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τη μακεδονία – Θράκη, Σταύρος Καλαφάτης σε διαδικτυακή εκδήλωση του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ. Παράλληλα ανέδειξε την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στα έργα υποδομής στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη «οι Μακεδόνες αναγνωρίζουμε και ευχαριστούμε για όλα όσα προσφέρει στον τόπο μας το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Η Κυβέρνηση στηρίζει τις δράσεις της στη γνώση και τη συμβολή σας σε θέματα τεχνικά, τεχνολογικά και περιβαλλοντικά που αφορούν σε έργα αλλά και στην αναπτυξιακή προοπτική της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας. Το ενδιαφέρον μας είναι κοινό με επίκεντρο την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε και να βρίσκουμε λύσεις για το κοινό καλό. Οι μηχανικοί αποτελείτε τον βασικότερο κρίκο στην αλυσίδα της ανάπτυξης. Γνωρίζουμε ότι το έργο σας δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη στην κοινωνία και την εθνική μας οικονομία. »
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε πως «η Κυβέρνηση αναγνωρίζει το ΤΕΕ ως τον θεσμοθετημένο επίσημο σύμβουλο της Πολιτείας. Και κατ΄επέκταση τους μηχανικούς, αξιόπιστους συνεργάτες για το κοινό καλό. Γι’ αυτό και επεκτείνει το πεδίο δραστηριοτήτων για τους μηχανικούς. Η Ηλεκτρονική Έκδοση Οικοδομικών Αδειών και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, θεσμικές τομές που ξεκίνησα από την περίοδο 2012-2014 στο τότε ΥΠΕΚΑ, είναι σήμερα πραγματικότητα, κάνοντας πιο εύκολη, πιο διαυγή και πιο αποτελεσματική τη δουλειά του μηχανικού. Νομίζω, επίσης, ότι όλοι σας γνωρίζετε τα πλεονεκτήματα που έφερε ο νόμος 4178 του 2013 που εισηγήθηκα για τα αυθαίρετα, ο οποίος έλυσε ζητήματα αντισυνταγματικότητας του προηγούμενου νόμου και επανέλαβε και ο ισχύον νόμος 4495. Πλεονεκτήματα που αφορούν τόσο τους ιδιοκτήτες ακινήτων και την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης, όσο και τη δουλειά των μηχανικών. Αλλά δεν σταματάμε σε αυτά. Οι ιδιώτες ελεγκτές δόμησης, οι μηχανικοί ελεγκτές έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που ήδη προσφέρουν στην αδειοδοτική διαδικασία, είναι ορισμένες από τις νέες δραστηριότητες μηχανικών, κατ’ ανάθεση του κράτους. Και έρχονται και άλλες που έχουμε ήδη θεσμοθετήσει: για τις γεωτεχνικές μελέτες, για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και είμαστε σε συζήτηση με το ΤΕΕ και για περαιτέρω συνεργασία.»
Ο Σταύρος Καλαφάτης τόνισε πως η συνεργασία με το ΤΕΕ/ΤΚΜ και για τα έργα υποδομής είναι στέρεη και αναδεικνύεται από τις συχνές συναντήσεις για τα ζητήματα και για «σημαντικά έργα για τη Θεσσαλονίκη αλλά και την Κεντρική Μακεδονία. Έργα δρομολογημένα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τα οποία δημιουργούν νέες αναπτυξιακές δυνατότητες, προχωρούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.»
Ειδικά σε αυτό το σημείο ο κ. Καλαφάτης ανέδειξε επιγραμματικά την Ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, για τη δημιουργία ενός σύγχρονου συνεδριακού κέντρου και μητροπολιτικού πάρκου στο κέντρο της πόλης, την αναβάθμιση του λιμανιού και τη σύνδεση του με την Εγνατία και την ΠΑΘΕ, την ενοποίηση του θαλάσσιου παραλιακού μετώπου, το Thess Intec, το Μετρό και την επέκτασή του δυτικά αλλά και την επέκταση στα δυτικά του Προαστιακού Σιδηρόδρομου έργο που μπαίνει εκ νέου σε τροχιά υλοποίησης. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, στο πλέγμα των έργων περιλαμβάνεται η μετατροπή του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο Πολιτισμού και Αναψυχής, η αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού με το Flyover, η ανάπλαση των εγκαταστάσεων του Γηπέδου του ΠΑΟΚ, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο και η Μαρίνα Αρετσούς, που θα λειτουργήσει ως πόλος τουρισμού και αναψυχής.
«Από τα έργα της Κεντρικής Μακεδονίας ξεχωρίζω ενδεικτικά τη σύνδεση της Έδεσσας με την Εγνατία Οδό, τα αντιπλημμυρικά έργα στις Σέρρες και στο Κιλκίς, το νέο Πολυκεντρικό μουσείο των Αιγών στη Βεργίνα, το ορφανό χιλιόμετρο στη Χαλκιδική αλλά και την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός η οποία θα εξελιχθεί με απαρέγκλιτη τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και θα συμβάλει στην αύξηση των θέσεων εργασίας στην περιοχή. Έργα, δράσεις και παρεμβάσεις που δεν θα δρομολογούνταν χωρίς την εξειδικευμένη γνώση και την καθοριστική συμβολή όλων εσάς, των μηχανικών στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα., σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στις δυσκολίες της πανδημίες και μίλησε για τον κυβερνητικό στόχο για καθολική συμμετοχή στην αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό. «Έτσι ώστε η υγειονομική κρίση να ξεπεραστεί και η οικονομία -που τώρα μοιάζει με συμπιεσμένο ελατήριο- ν΄ αρχίσει ν΄απελευθερώνεται. Προφανώς οι ανάγκες συνολικά της οικονομίας είναι μεγάλες μέσα στην πρωτόγνωρη κρίση της πανδημίας αυτής, αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να στηρίξει έμπρακτα, με απευθείας χορήγηση πόρων, όσους πλήττονται. Για να έχουν οι επιχειρήσεις μια στήριξη μέσα στη δυσκολία. Για να κρατήσουν τους εργαζόμενούς τους., τόνισε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε πως «παρά τις δυσκολίες, είναι ήδη περισσότερο από βέβαιο πως η νέα χρονιά θα σημάνει την αρχή μιας νέας αναπτυξιακής δυναμικής για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Σύμμαχος μας η εμπιστοσύνη που ανέκτησε η οικονομία μας, γεγονός που απεικονίζεται στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται το Δημόσιο. Και οι μεταρρυθμίσεις που στρώνουν το έδαφος για την επόμενη μέρα. Θα συμβάλει δραστικά η είσοδος νέων επενδυτών που ήδη ξεκίνησε. Θα βοηθήσουν οι μειώσεις φόρων που έγιναν, αλλά και οι νέες ελαφρύνσεις, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης για εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα. Και βέβαια οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης οι οποίοι -μέσα στο 2021- θα ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. Ευρώ. Και τα προγράμματα ΕΣΠΑ, που τρέχουν με ταχύτητα.»