Συνεργασία με μεγάλους εξειδικευμένους οίκους διεθνώς, αλλά και την ταυτόχρονη ανάπτυξη δικών του μοντέλων προβλέψεων, για τη βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) σχεδιάζει ο Διαχειριστή των ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ).
Αυτό ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης, σε χθεσινή διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας, με συντονιστή τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας και αναπληρωτή καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Σπύρο Παπαευθυμίου.
Σύμφωνα με τα πρακτικά της συζήτησης που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας, ο κ. Γιαρέντης μίλησε για τις προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς των ΑΠΕ στην Ελλάδα μετά την εφαρμογή του Target Model και το ρόλο που διαδραματίζει ο ΔΑΠΕΕΠ στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Παρουσίασε αρχικά το θεσμικό ρόλο που έχει ο Διαχειριστής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στην οποία είναι υπεύθυνος για την έκδοση των εγγυήσεων προέλευσης, καθώς και την πληρωμή και διαχείριση του χαρτοφυλακίου των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι οι ενεργές συμβάσεις που διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ αγγίζουν τις 15.000 και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω στο μέλλον.
Σημείωσε μάλιστα ότι παρά την υποστελέχωση του Διαχειριστή και της πληθώρας ζητημάτων που καλείται να διαχειριστεί, ο ΔΑΠΕΕΠ θα αποτελέσει πυλώνα για την απολιγνιτοποίηση, καθώς και για την υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί για την «πράσινη» μετάβαση.
Ακολούθως, ο κ. Γιαρέντης ερωτηθείς για τη νέα λειτουργία της αγοράς με βάση το Τarget Μodel και το επίπεδο ωρίμανσης αυτής, υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε ακόμα σε «παιδική ηλικία», καθώς μπορεί να υπάρχει το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά η αγορά δεν έχει φτάσει να λειτουργεί κανονικά με βάση την προσφορά και τη ζήτηση.
Τόνισε δε, ότι οι προσπάθειες που έχει καταβάλλει το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) είναι άξιες επαίνου, και τα όποια προβλήματα υπάρχουν αναμένεται να ξεπεραστούν στο εγγύς μέλλον.
Συμπληρωματικά, για τον ρόλο των ΑΠΕ στο μοντέλο στόχο, επισήμανε ότι οι ΑΠΕ, μπορούν να οδηγήσουν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας προς τα κάτω, όταν υποστηρίζονται από ένα καλό σύστημα προβλέψεων.
ΕΛΑΠΕ
Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στη βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, γνωστού ως ΕΛΑΠΕ, μετά τα μέτρα που ελήφθησαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο κ. Γιαρέντης εστίασε στη σύνθετη δομή που έχει ο Ειδικός Λογαριασμός μεταξύ των πηγών εισροών και εκροών, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις χαρακτηρίζονται ως ανταγωνιστικές μεταξύ τους.
Από αυτό το σημείο, όπως είπε, πηγάζει και η ανάγκη για ένα δομικό μετασχηματισμό του Ειδικού Λογαριασμού με μακροπρόθεσμη στρατηγική, έτσι ώστε να χαρακτηρίζεται πάντα ισοσκελισμένος και να μην υπάρξει η ανάγκη για έκτακτες παρεμβάσεις, όπως η έκτακτη εισφορά, «που με δυσκολία αποφασίστηκε από το υπουργείο» όπως είπε.
Επισήμανε ότι οι συμμετέχοντες οφείλουν να βρίσκονται όλοι στη ίδια πλευρά με απώτερο σκοπό την υγιή λειτουργία της αγοράς.
Στην συνέχεια, ερωτηθείς από τον κ. Παπαευθυμίου για το όφελος που θα είχε η ανάπτυξη από τον Διαχειριστή ενός δικού του μοντέλου προβλέψεων παραγωγής στη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ, ο κ. Γιαρέντης απάντησε ότι ο ΔΑΠΕΕΠ στοχεύει στη μείωση του κόστους αποκλίσεων με κάθε τρόπο.
Όπως ανέφερε, αν για τον ΑΔΜΗΕ η ελαχιστοποίηση των αποκλίσεων στις προβλέψεις είναι σημαντική, ώστε να γίνει καλά η κατανομή των μονάδων, η αναγκαιότητα ακρίβειας είναι ακόμα πιο σημαντική στην περίπτωση του ΔΑΠΕΕΠ, διότι η μη ακριβής πρόβλεψη δημιουργεί οικονομικό βάρος στον ΕΛΑΠΕ.
Έτσι, στην κατεύθυνση αυτή, ο ΔΑΠΕΕΠ στοχεύει σε συνεργασία με μεγάλους εξειδικευμένους οίκους διεθνώς, αλλά και στην ταυτόχρονη ανάπτυξη δικών του συστημάτων προβλέψεων, αξιοποιώντας την εμπειρία των στελεχών του, χαρακτηρίζοντας μη ρεαλιστική τη στήριξη του ΔΑΠΕΕΠ σε γνώσεις και δεδομένα άλλων φορέων σωρευτικής εκπροσώπησης (ΦοΣε) στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν ανταγωνιστικά προς αυτόν ως Φορέα Συλλογικής Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου (ΦΟΣΕΤΕΚ).
Συμπληρωματικά, ο κ. Γιαρέντης επισήμανε την ανάγκη ευελιξίας που πρέπει να έχουν οι δημόσιοι φορείς, όπως ο ΔΑΠΕΕΠ και η ΡΑΕ, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υποστελέχωσης που παρουσιάζουν και να αρθούν οι όποιες αγκυλώσεις παρουσιάζονται, όπως έγινε με το πρόσφατο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ.
Επισήμανε τις ενέργειες του ψηφιακού μετασχηματισμού που έχει κάνει ο Διαχειριστής, για την καλύτερη εξυπηρέτηση και ενημέρωση των παραγωγών ΑΠΕ, φέρνοντας ως παράδειγμα τη μείωση των καθυστερήσεων στην υπογραφή των συμβάσεων.
Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα των οφειλών από τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ προς το ΔΑΠΕΕΠ, υπογράμμισε ότι το θέμα απασχολεί το Διαχειριστή που αποστέλλει συνεχώς μηνιαία δελτία σε ΡΑΕ και ΥΠΕΝ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί, όταν αρχίζουν να μειώνονται και τα ληξιπρόθεσμα.