Πάνω από 80 συμβόλαια συνεργασίας με τη βιομηχανία, ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ, υπέγραψε και υλοποίησε κατά τη διάρκεια του πανδημικού 2020 το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Παράλληλα, εν μέσω των δύσκολων συνθηκών της Covid-19, μπήκαν πέρυσι στην αφετηρία περισσότερα από 140 ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, συνολικού ύψους χρηματοδότησης άνω των 60 εκατ. ευρώ και μέσης διάρκειας τριών ετών.
«Το 2020 υπήρξε η καλύτερη χρονιά για το ΕΚΕΤΑ, από την ίδρυσή του, σε επίπεδο τόσο προσέλκυσης ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων, όσο και συνεργασιών του με εταιρείες (σ.σ. υπεγράφησαν και υλοποιήθηκαν περίπου 85 συμβόλαια με τη βιομηχανία)», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νέος πρόεδρος του Κέντρου, δρ Δημήτρης Τζοβάρας, ο οποίος ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντα της τετραετούς θητείας του στις 25 Ιανουαρίου.
Άμεση συνεισφορά 37 εκατ. ευρώ ετησίως στην οικονομία της Θεσσαλονίκης
Σε όρους προσέλκυσης ανταγωνιστικών πόρων, προσθέτει, η άμεση συνεισφορά του ΕΚΕΤΑ στην τοπική οικονομία της Θεσσαλονίκης ξεπερνά τα 37 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ ο έμμεσος οικονομικός αντίκτυπος του Κέντρου στην πόλη είναι πολλαπλάσιος, καθώς απασχολεί περισσότερα από 1000 άτομα προσωπικό και συνεργάζεται με πολύ μεγάλο αριθμό ελληνικών εταιρειών.
Κι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν είναι οι μόνες… Τα τελευταία χρόνια έχουν αγοράσει έρευνα από τη Θεσσαλονίκη επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως οι πετρελαϊκές BP, ExxonMobil, Total και Aramco, η χημική βιομηχανία BASF κι ο τεχνολογικός γίγαντας Samsung, με τον οποίο υπάρχει πάγια συνεργασία.
Κατά τον δρα Τζοβάρα, οι πρόσφατες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α) και η εκκίνηση του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς, ThessINTEC, «είναι ο προπομπός μεγαλύτερης και εντονότερης επενδυτικής δραστηριότητας, στην οποία το ΕΚΕΤΑ στοχεύει να παίξει καταλυτικό ρόλο».
Πιθανές συνέργειες με το digital hub της Pfizer και ενδεχόμενο δημιουργίας Κέντρου Ικανοτήτων Industry 4.0, εντός του 2021
Ο νέος πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ προαναγγέλλει πιθανές συνέργειες, εντός του 2021, με το digital hub (ψηφιακό κέντρο) του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer στη Θεσσαλονίκη, το οποίο αναπτύσσει δραστηριότητα στα αντικείμενα της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) και των Μεγάλων Δεδομένων.
Στο κομμάτι αυτό, το ΕΚΕΤΑ έχει ισχυρή ερευνητική δραστηριότητα, δεδομένου ότι το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) αναπτύσσει σημαντικές δράσεις στον τομέα της ΤΝ και έχει στελεχώσει ομάδα άνω των 300 ερευνητών, που εργάζονται πάνω σε τεχνολογίες μηχανικής μάθησης, όρασης με υπολογιστή κ.ά, σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα και τη βιομηχανία.
«Πρόσφατα, εκκίνησε η συζήτηση με την Pfizer για πιθανές συνέργειες με το ΕΚΕΤΑ, που τοποθετούνται μέσα στο 2021, αφού ξεκινήσει η εταιρεία την αρχική λειτουργία του Digital Hub της, στη Θεσσαλονίκη. Με τη Cisco έχουν γίνει προσπάθειες για τη λειτουργία ενός Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Κόμβου Kαινοτομίας. Αντίστοιχες δράσεις για την εισαγωγή τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης στα προϊόντα των εταιρειών Kleemann, Livemedia, Austria Card και EUNICE, έχουν ήδη δρομολογηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη», επισημαίνει ο δρ Τζοβάρας.
Γνωστοποιεί τον στόχο του για πολλαπλασιασμό του ήδη σημαντικού αριθμού ευρεσιτεχνιών που κατέχει το Κέντρο, εντός της επόμενης τετραετίας κι αποκαλύπτει ότι έχει υποβληθεί πρόταση προς έγκριση στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), για τη δημιουργία «Κέντρου Ικανοτήτων» στο ΕΚΕΤΑ σε θέματα τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. «Η έναρξη λειτουργίας του Κέντρου, σε περίπτωση έγκρισής του από τη ΓΓΕΚ, αναμένεται μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021», σημειώνει.
Οριστικοποιήθηκε η λίστα εταιρειών που θα «συγκατοικήσουν» με το ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ στο ThessINTEC
Σχετικά με το μέγα πρότζεκτ 3 (MP3) του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς ThessINTEC, το οποίο έχει ως αντικείμενο την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις Εφαρμογές Προσομοίωσης και συντονίζεται από το ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ και τον ίδιο προσωπικά, ο δρ Τζοβάρας γνωστοποιεί πως η δομή λειτουργίας του έχει ήδη αποκρυσταλλωθεί.
«Πρόσφατα, οριστικοποιήσαμε τη λίστα εταιρειών, που θα συνεγκατασταθούν με το ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ στις εγκαταστάσεις του ThessINTEC. Το MP3 θα καταλαμβάνει χώρο 4.500 τ.μ στο Τεχνολογικό Πάρκο και θα διαθέτει εργαστηριακές εγκαταστάσεις για Ε&Α στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Ρομποτικής και των Κυβερνοφυσικών Συστημάτων.
Το μεγάλο ζητούμενο
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι αλλαγές που φέρνουν στην καθημερινότητα οι τεχνολογίες της ΤΝ, της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας είναι μεγάλες. Ποιον ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη σε αυτά τα πεδία και πόσο ανταγωνιστική είναι διεθνώς;
«Είναι κοινή πλέον πεποίθηση, ότι οι νέες τεχνολογίες της ΤΝ και του XR (extended reality), θα αλλάξουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον κόσμο» παρατηρεί και προσθέτει ότι ενώ από τεχνολογική και ερευνητική σκοπιά, τα αποτελέσματα φαίνεται πως ξεπερνούν τις προσδοκίες και των πιο αισιόδοξων, ωστόσο η πραγματική ώθηση στις τεχνολογίες, θα έρθει με τη χρήση τους στην καθημερινότητα των πολιτών. Μόνο τότε, λέει, θα συμβούν οι κοσμοϊστορικές αλλαγές, που προδιαγράφονται σε όλες τις έρευνες.
«Η Θεσσαλονίκη έχει ιδιαίτερα ενεργή επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα, που στοχεύει τα τελευταία χρόνια να διαδραματίσει τον ρόλο της ελληνικής “Silicon Valley”. Αν και η ανταγωνιστικότητα σε επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο είναι δεδομένη, η δυνατότητα βέλτιστης αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας παραμένει το μεγάλο ζητούμενο για τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα γενικότερα», υπογραμμίζει.
Η έρευνα να αντιμετωπίζεται ως επένδυση, όχι ως δαπάνη
Ποιες αλλαγές θα απαιτούνταν για την αποδοτικότερη λειτουργία των ελληνικών ερευνητικών κέντρων; «Η έρευνα για την καινοτομία και την ανάπτυξη, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία ως επένδυση και όχι ως δαπάνη. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές ενέργειες από την Πολιτεία για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας, που βοηθά ήδη τα ερευνητικά κέντρα, αφήνοντας πίσω αγκυλώσεις του παρελθόντος. Δράσεις περαιτέρω σύνδεσης της έρευνας με τις πραγματικές ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων, θα συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην αποδοτικότερη λειτουργία των ερευνητικών κέντρων», υπογραμμίζει.