Την τετραετή θητεία του ως πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε από την 25 Ιανουαρίου, ο δρ Δημήτριος Τζοβάρας, αντικαθιστώντας τον δρα Θανάση Κωνσταντόπουλο, ο οποίος κατείχε τη συγκεκριμένη θέση για δύο διαδοχικές θητείες (μια πενταετή και μια τετραετή), από το 2011.
Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας του δρος Τζοβάρα, σχεδιάζεται -μεταξύ άλλων- να αναπτυχθούν νέες δράσεις βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στα πεδία της τεχνητής νοημοσύνης, των τεχνολογιών χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, της ολιστικής προσέγγισης υγείας-διατροφής, των πράσινων και βιώσιμων μεταφορών, καθώς και της βιο-οικονομίας και κυκλικής οικονομίας. Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο του στόχου που έχει τεθεί, ώστε το Κέντρο να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη Βιομηχανική Επανάσταση 4.0 (Industry 4.0).
Η εκλογή του κ Τζοβάρα αποφασίστηκε ομόφωνα την 1η Δεκεμβρίου, από ανεξάρτητη επταμελή επιτροπή, αποτελούμενη από διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες και ακαδημαϊκούς του εσωτερικού και εξωτερικού. Η Επιτροπή ορίστηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝ).
«Όραμα του δρος Τζοβάρα αποτελεί η διατήρηση του ΕΚΕΤΑ ως πόλου καινοτομίας στις κύριες ερευνητικές του κατευθύνσεις και η κατάλληλη προσαρμογή του Κέντρου προκειμένου να ανταποκριθεί βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα στις επικείμενες προκλήσεις» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του φορέα.
Ποιος είναι ο Δ.Τζοβάρας
Ο Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας, από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι και την εκλογή του ως προέδρου του ΕΚΕΤΑ, διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Κέντρου, ενώ παραμένει διευθυντής του Εργαστηρίου Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας του ινστιτούτου.
Επί οκτώ χρόνια (2010-2018) διατέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Imperial College, London (Faculty of Engineering, Department of Electrical and Electronic Engineering), ενώ επί του παρόντος είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (Institute For the Future).
Στα ερευνητικά ενδιαφέροντα του περιλαμβάνονται η όραση με υπολογιστή, η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, η οπτική αναλυτική, η ανάλυση δεδομένων πολλών διαστάσεων, η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη.
Ο Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας διαθέτει πλούσιο επιστημονικό και ερευνητικό έργο, το οποίο αποτιμάται μέχρι σήμερα σε τρία βιβλία, 54 κεφάλαια βιβλίων, 200 άρθρα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και 569 παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια. Από το 1992 έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 220 ευρωπαϊκά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και έχει πρωτοστατήσει στη σύναψη βιομηχανικών συμβολαίων με κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο όπως η Samsung.
Είναι συνιδρυτής έξι spin-offs του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ, εμπνευστής του πρώτου Έξυπνου Ενεργειακού Σπιτιού του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ που έχει ήδη αναγνωριστεί και επισήμως από την Ε.Ε. ως Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας (Digital Innovation Hub) και συντονιστής του Mega Project 3 «Artificial Intelligence and Simulation Applications» του Τεχνολογικού Πάρκου τέταρτης γενιάς ThessInTec. Είναι επίσης κάτοχος δύο πατεντών στην περιοχή της εικονικής πραγματικότητας και της υγείας, ενώ το 2018 έκανε υποβολή δύο νέων ευρεσιτεχνιών.