Ανεβαίνει ο …υδράργυρος των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους Θεσμούς την ερχόμενη Τρίτη καθώς στην ατζέντα περιλαμβάνει για το καυτό ζήτημα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.
Πρόκειται για σημείο εκκίνησης με την κυβερνητική πλευρά να επιθυμεί άμεσα την υλοποίηση του Προγράμματος Γέφυρα II, με σκοπό να δοθεί ρευστότητα στις επιχειρήσεις για τη ζημιά που υπέστησαν από την εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης.
Αξιόπιστη κυβερνητική πηγή λέει ότι το ζήτημα αντιμετωπίζεται ευνοϊκά από τους Θεσμούς και διατυπώνει την εκτίμηση ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο χρηματοδότηση των εταιρειών , επισημαίνοντας ότι θα χρειαστούν αρκετές συζητήσεις πριν οριστικοποιηθούν κ τα κριτήρια ένταξης των επιχειρήσεων.
Πάντως το νέο πρόγραμμα θα κινηθεί μέσα στο πλαίσιο που θα ορίσουν οι θεσμοί καθώς η χρηματοδότηση θα γίνει με ευρωπαϊκά κονδύλια.
Οι θεσμοί πιέζουν για την έκδοση των ΚΥΑ του Πτωχευτικού Κώδικα
Το ενδιαφέρον τους είναι ιδιαίτερα έντονο για την υλοποίηση του Πτωχευτικού Κώδικα, ο οποίος θα μπει σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Ιούνιο.
Η εφαρμογή του νόμου 4738/2020 απαιτεί όμως την έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων με το συνολικό τους αριθμό να ξεπερνά τις 50 αλλά οι πιο κρίσιμες ΚΥΑ είναι μεταξύ άλλων αυτή που θα αφορά τη σύσταση του Ιδιωτικού Φορέα Ακινήτων και Επαναμίσθωσης . Ο οφειλέτης, που θα χάνει το σπίτι του είτε από αναγκαστική εκτέλεση θα μεταβιβάζεται στο Ιδιωτικό Φορέα ο οποίος θα την μισθώνει για δώδεκα χρόνια και στη συνέχεια θα έχει το δικαίωμα ο ενοικιαστής να το επαναγοράσει, καταβάλλοντας ως τίμημα την αντικειμενική αξία που θα έχει το ακίνητο κατά τον χρόνο άσκησης του δικαιώματος επαναγοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΚΥΑ για τη σύσταση του Ιδιωτικού Φορέα θα ανοίξει το δρόμο για την Δημόσια Προκήρυξη προσέλκυσης επενδυτών από το υπουργείο Οικονομικών , η οποία θα δει το φώς της δημοσιότητας στις αρχές Απριλίου.
Το ενδιαφέρον που καταγράφεται είναι σημαντικό και προέρχεται κυρίως από Funds τα οποία έχουν αντίστοιχη εμπειρία από άλλες αγορές που εφαρμόζονται προγράμματα με μικρές παραλλαγές.
Πριν όμως ετοιμαστεί η ΚΥΑ για την υλοποίηση του Ιδιωτικού Φορέα Αξιοποίησης Ακινήτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η ΚΥΑ που θα προσδιορίζει τον αλγόριθμο που θα υπολογίζει την αξία του ακινήτου και το ύψος τους μισθώματος αλλά και τα εισοδήματα των οφειλετών για να υλοποιηθεί ο Εξωδικαστικός Συμβιβασμός μετά του οφειλέτη και του πιστωτή πριν οδηγεί σε καθεστώς πτώχευσης.
Πρόκειται για την πιο κρίσιμη ΚΥΑ του νέου Πτωχευτικού Κώδικα και θα διαμορφωθεί από τους εκπροσώπους του ΕΦΚΑ των Τραπεζών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και των servicers.
Στη συνέχεια η ΚΥΑ θα αποτελέσει τη βάση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημερινή κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο που έφτιαξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει την χορήγηση επιδόματος στέγασης.
Το πρόγραμμα σήμερα καλύπτει 285.564 δικαιούχους και το συνολικό ετήσιο κόστος ανέρχεται σε 412,3 εκατ. ευρώ με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία του ΗΔΙΚΑ τον Αύγουστο του 2019.
Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας προβλέπει ότι ο ενοικιαστής του ακινήτου που θα «δίνει» το σπίτι στον Ιδιωτικό Φορέα Αξιοποίησης θα λαμβάνει επίδομα στέγασης έως 210 ευρώ το οποίο αποφασίζεται με βάση τα εισοδήματα και την αξία του ακινήτου του οφειλέτη. Με τη σύσταση του Ιδιωτικού Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης του ακινήτου, ο ανάδοχος του Φορέα θα πρέπει να καταβάλει τίμημα στο κράτος για να αναλάβει την διαχείριση των ακινήτων .
Νίκος Θεοδωρόπουλος