Μια αθέατη, αλλά πανέμορφη και ιστορική πλευρά της Ροδόπης, αναμένεται να φωτισθεί με το έργο οδικής διασύνδεση των παραλιακών περιοχών Μαρώνειας-Δικέλλων.
Πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται από πόρους της ΕΕ και τα ταμεία της Πολιτικής συνοχής μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ με προϋπολογισμό 13 εκ ευρώ και με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 30 μήνες.
Ο εργολάβος έχει ορισθεί και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του νέου χρόνου.
Το αποτέλεσμα των εργασιών θα είναι ένας βατός δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης και της υπεύθυνης Χρύσας Καραδήμα, που θα σέβεται περιβαλλοντικά το τοπίο και τα Αρχαιολογικά μνημεία. Θα υπάρχει δυνατότητα για περίπατο, ενώ θα αναδειχθεί και το μονοπάτι Ε1.
Το έργο, θα συμβάλει στην δημιουργία ενός Αρχαιολογικού Περιπάτου μεγάλου μήκους μέσω της ένωσης και ανάδειξης των Αρχαιολογικών Χώρων και στην προβολή του φυσικού περιβάλλοντος του Ισμάρου Όρους.
Θα υπάρξουν συνδέσεις με όλους τους Αρχαιολογικούς χώρους, Ναούς και μικρά εκκλησάκια, τη Σύναξη, Μαύρη Πεύκη, Πετρωτά, Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας, Προφήτης Ηλίας, Ίμερος. Από κει και μετά θα γίνουν όλα τα συνοδά και απαραίτητα έργα για την διασύνδεση με Αρωγή-Φανάρι- και Πόρτο Λάγος Ξάνθης.
“Ενώνουμε το παραλιακό μέτωπο της Θράκης! Θα έχει τη δυνατότητα κάποιος κάτοικος από την Ξάνθη ή τον Έβρο, ακόμα και επισκέπτες να κάνουν μια εντελώς διαφορετική διαδρομή, με διασυνδεδεμένο ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της Θράκης! Θα υπάρχουν μέρη με σημεία στάθμευσης, παρατηρητήρια πουλιών, στις λίμνες και όλα αυτά σε ένα ασφαλές δίκτυο που σέβεται το περιβάλλον και τα Αρχαιολογικά μνημεία, όπως τους ταιριάζουν. Από ένα τέτοιο έργο όμως που επιτέλους ξεκινάει τώρα, ανοίγονται πολλές δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης. Ταυτόχρονα αναδεικνύονται πολλά πανέμορφα τοπία που ήταν στην αφάνεια, ή τα γνώριζαν πολλοί λίγοι ”, τόνισε σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης.
Με λιθοστρωτο πεζοδρομιο και επιστρωση πλακων θα εξωραϊστεί η περιοχή του αρχαιου θεάτρου Μαρώνειας, στο πλαίσιο της κατασκευής του δρόμου Μαρώνειας-Πετρωτών, και κατόπιν εισηγήσεων της τοπικής Εφοριας Αρχαιοτητων και της Διευθυνσης Δασων.
Εν όψει της υπογραφής της σύμβασης του έργου, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, δήλωσε:
“Η ενωση του παραλιακου μετωπου Ροδοπης και Έβρου με την κατασκευη δρόμου 15 χιλιομέτρων, είναι πλέον γεγονος, μετά την υπογραφη συμβασης της Περιφερειας ΑΜ-Θ με την αναδοχο εταιρεία του έργου ΕΡΓΟΜΠΕΤΟΝ.
Ένα έργο υψιστης σημασιας, εκατομμυριων ευρώ και με εξασφαλισμενους πόρους από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, η ολοκληρωση του οποιου προβλεπεται σε διαστημα τριάντα μηνών από την εναρξη κατασκευης του, η οποια αναμενεται αμεσα.
Μέχρι και την τελική έκβαση του, έγιναν μια σειρά από συναντησεις και εργασιες, όπως η διαβουλευση που πραγματοποιηθηκε στο πλαίσιο των περιβαλλοντικων μελετων, με τη Διευθυνση Δασών και τις Υπηρεσίες της Εφοριας Αρχαιοτητων, οι οποιες και προτειναν τη σχεδιαση λιθοστρωτης λωριδας (πεζοδρομιο) και την επιστρωση πλακών στην περιοχη του αρχαιου θεάτρου, έχοντας ως απωτερο σκοπό τη διευκόλυνση των πεζών επισκεπτων στον χώρο.
Προκειται για ένα έργο πνοής για την περιοχη μας. Το στηριξαμε από την αρχή με σεβασμό στο περιβαλλον και τους αρχαιολογικους χώρους, σε συνεργασια με τις αρμοδιες υπηρεσιες, στοχευοντας στην οικονομικη και τουριστικη αναπτυξη της περιοχης μας, και παραλληλα προστατευοντας, αναδεικνύοντας το ιστορικο της υποβαθρο”.
Υπογράφηκε στην Περιφέρεια ΑΜΘ η σύμβαση για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου Ροδόπης και Έβρου
Υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο και τον πρόεδρο της εταιρείας ΕΡΓΟΜΠΕΤΟΝ ΑΒΕΤΕΘ κ. Σπύρο Γαλόπουλο η σύμβαση για την κατασκευή του δρόμου που θα συνδέει τη Μαρώνεια Ροδόπης με την παραλία Πετρωτών και τα όρια του νομού Έβρου.
Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου των Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης και Έβρου, έργο για το οποίο ο κ. Μέτιος είχε εξασφαλίσει πόρους 13,6 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.
Η σύμβαση που υπογράφηκε είναι ύψους 6,8 εκατομμυρίων ευρώ και προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου σε διάστημα 30 μηνών από την έναρξη κατασκευής, η οποία αναμένεται άμεσα.
Ο δρόμος, συνολικού μήκους 14χιλιομέτρων, θα ξεκινάει νότια της Μαρώνειας, θα διέρχεται από το αρχαίο θέατρο, θα διασχίζει την περιοχή της Μαρμαρίτσας και τα τείχη της αρχαίας Ισμάρας, θα συνεχίζει πάνω από την παραλία Πετρωτών και τον αρχαιολογικό χώρο Μεσημβρίας-Ζώνης και θα καταλήγει στον υπάρχοντα δρόμοπρος Δίκελλα και Μάκρη.
Στα τμήματα όπου δεν υπάρχουν αρχαιολογικοί περιορισμοί ο δρόμος θα έχει πλάτος 6,5 μέτρα, ενώ σε σημεία όπου υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα το πλάτος θαπροσαρμόζεται ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο.
Κατά μήκος του δρόμου θα κατασκευαστούν τέσσερις χώροι στάθμευσης (νότια της Μαρώνειας, στα Μακρά Τείχη, στη Σύναξη και στη διασταύρωση προς Άγιο Ευγένιο) καθώς και δύο φωταγωγημένοι ισόπεδοι κόμβοι (στις διασταυρώσεις με τους δρόμους Μαρώνεια – Άγιο Χαράλαμπο και Πετρωτά – παραλία Πετρωτών).
Από το χώρο στάθμευσης νότια της Μαρώνειας μέχρι το αρχαίο θέατρο θα κατασκευαστεί λιθόστρωτος πεζόδρομος μήκους 1,4 χιλιομέτρου και πλάτους 2 μέτρων.Για την απορροή των υδάτων ο δρόμος θα διαθέτει συνολικά 78 τεχνικά,ενώ θα κατασκευαστεί και μία γέφυρα ανοίγματος 28,5 μέτρων.
Κατά την υπογραφή της σύμβασης ο κ. Μέτιος δήλωσε:
“Ολοκληρώνουμε σήμερα όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να ξεκινήσει η κατασκευή του δρόμου που θα ενώσει το παραλιακό μέτωπο της Ροδόπης και του Έβρου.
Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ιστορική της κληρονομιά”.
Η διαδικτυακή παρουσίαση του έργου
Πριν από μερικές μέρες και λόγω των αντίξοων συνθηκών κάτω από τις οποίες όλοι μας ζούμε τον τελευταίο καιρό, έλαβε χώρα, μέσω ζωντανής σύνδεσης, η διαδικτυακή παρουσίαση του έργου σύνδεσης του παραλιακού μετώπου Μαρώνειας-Δικέλλων.
Κεντρικοί παρουσιαστές του “έργου πνοής για τη Ροδόπη ,την Θράκη, την Περιφέρεια μας”, όπως χαρακτηρίστηκε πολλάκις, ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ροδόπης ΑΜΘ με το συνδυασμό ‘’Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση’’, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, Χρύσα Καραδήμα, στέλεχος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων ΠΕ Ροδόπης κι ο εκπρόσωπος της αναδόχου μελετητικής εταιρείας, Αργύρης Πλέσσιας.
Πρώτος έλαβε τον λόγο ο κ. Τσαλικίδης , ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι για τη διοίκησης αποτελεί μεγάλο στοίχημα η ολοκλήρωση του έργου , μιας και επρόκειτο για ένα υπερφιλόδοξο σχέδιο, που, όμως, για πολλές δεκαετίες είχε κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατείας, στις εγκρίσεις, αλλά και στην ευθυνοφοβία του συζτήματος. Το συγκεκριμένο εγχείρημα, το οποίο θα χρειαστεί περίπου 30μήνες, πριν αποκτήσει την τελική του μορφή , θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής και στην αύξηση της επισκεψιμότητας , καθώς θα καταστεί πιο εύκολη η πρόσβαση, το οποίο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες περιοχές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αρχαιολογική τους ταυτότητα, θα αναδείξει τις τελευταίες σε πέρασμα και σε σημείο συνάντησης ανθρώπων με παρόμοια ενδιαφέροντα. Έτσι, θα τονωθεί και η τοπική οικονομία, ενώ δεν αποκλείεται και η προσέλκυση επενδύσεων. Κλείνοντας , την τοποθέτησή του, ο κ. Τσαλικίδης, διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι η προώθηση και η ανάδειξη της φύσης και του πολιτισμού αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Περιφέρεια.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Πλέσσιας, ο οποίος τόνισε ότι η αντιμετώπιση του έργου ως οδικό ήταν λανθασμένη , γι αυτό και η προ 15ετίας προσπάθειες δεν τελεσφόρησαν.
Αντίθετα, σήμερα, η αντίληψη αυτή έχει αλλάξει και πλέον θεωρείται “ως αρχαιολογικός περίπατος”, γεγονός που προσδίδει νέα διάσταση και πνοή στο έργο.
Η κα Καραδήμα, από την πλευρά της, ανέφερε ότι πλέον όποιες παρεμβάσεις γίνουν, θα έχουν ως σκοπό την ασφαλέστερη διέλευση των ενδιαφερομένων, επομένως δεν τίθεται θέμα αλλοίωσης ή, ακόμη χειρότερα, φθοράς μνημείων, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ενώ και τα όποια εμπόδια, αντιρρήσεις ή ενστάσεις είχαν προβληθεί, ανήκουν πλέον στο παρελθόν.
Τέλος, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του στελέχους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων ΠΕ Ροδόπης, ο οποίος σημείωσε ότι μεταξύ αρνητικών και θετικών η ζυγαριά κλίνει προς τα θετικά , ενώ όλοι συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνεργαστούν όσο πιο ομαλά γίνεται, ώστε να κερδηθεί αυτό το σημαντικό στοίχημα για την Θράκη και τους πολίτες της.
[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Θρακική Αγορά και το thrakikiagora.gr και στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας» και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]