Πρόσθετοι πόροι ύψους 7,5 δισ. ευρώ έχουν προβλεφθεί εφέτος στον προϋπολογισμό για την περαιτέρω στήριξη της δημόσιας υγείας, των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των ανέργων, των δανειοληπτών και των ιδιοκτητών ακινήτων. Επιπλέον, έχουν προβλεφθεί πόροι ύψους 5,5 δισ. ευρώ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το REACT-EU.
Αυτό δήλωσε στο xrimaonline.gr ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας πως είναι ουσιαστικά συνέχεια των μέτρων που ελήφθησαν το 2020 (συνολικά στα 24 δισ. ευρώ) και τα οποία θα προσαρμόζονται ως προς το εύρος τους και τους επιλέξιμους κλάδους και θα εμπλουτίζονται με γνώμονα τις ανάγκες που δημιουργούνται από τις αποφάσεις στο υγειονομικό πεδίο. Επεσήμανε δε, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι το κράτος θα συνεχίσει να στηρίζει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και οικονομικής αποτελεσματικότητας όσους πραγματικά πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας και για όσο χρειαστεί.
Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:
«Καθ’ όλη τη διάρκεια της 10μηνης μάχης για την αντιμετώπιση τής εξωγενούς και πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι λειτουργεί έγκαιρα, μεθοδικά, δυναμικά και αποτελεσματικά, ώστε οι επιπτώσεις της μεγάλης αυτής δοκιμασίας να περιοριστούν, στο μέτρο του εφικτού, και να είναι αναστρέψιμες όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάσαμε και ενεργοποιήσαμε σειρά εργαλείων που άπλωσαν “δίχτυ προστασίας” σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κάνοντας παράλληλα συνετή διαχείριση των δημοσιονομικών πόρων, με το βλέμμα και στη μετά-κορονοϊό εποχή.
Εφαρμόσαμε μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, τα οποία ανήλθαν συνολικά στα 24 δισ. ευρώ το 2020. Μέτρα που συνεχίζονται το 2021, θα προσαρμόζονται ως προς το εύρος τους και τους επιλέξιμους κλάδους και θα εμπλουτίζονται, με γνώμονα τις ανάγκες που δημιουργούνται από τις αποφάσεις στο υγειονομικό πεδίο.
Έτσι, το κράτος ενισχύει και θα να συνεχίσει να ενισχύει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και οικονομικής αποτελεσματικότητας, όσους πραγματικά πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, για όσο χρειαστεί.
Για τον σκοπό αυτό, στον προϋπολογισμό έχουν προβλεφθεί για φέτος πρόσθετοι πόροι ύψους 7,5 δισ. ευρώ για την περαιτέρω στήριξη της δημόσιας υγείας, των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των ανέργων, των δανειοληπτών, των ιδιοκτητών ακινήτων. Επιπλέον, έχουν προβλεφθεί πόροι ύψους 5,5 δισ. ευρώ, από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το REACT-EU.
Η παραπάνω στρατηγική και η βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων αυτών, με πυξίδα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανάταξης, το οποίο θα λάβει την τελική μορφή του τους προσεχείς μήνες, θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε τον οικονομικό αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης, μόλις αντιμετωπιστεί η γενεσιουργός αιτία της, και να επιτύχουμε την ανάταξη και την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας μας».