Μπορεί ο κόσμος να κινείται σε ρυθμούς κορωνοϊού, όμως η αρχαιολογία προχωρά ακάθεκτη, με ανασκαφές και συντηρήσεις. Κάτι ανάλογο γίνεται στη Βέροια, όπου συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες Στερέωσης, συντήρησης και ανάδειξης του πύργου του 14ου αιώνα και της βυζαντινής Ακρόπολης της Βέροιας, που βρίσκονται στην Πλατεία Ρακτιβάν, με προϋπολογισμό 348.000 ευρώ, έργο που προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022 και είναι χρηματοδοτούμενο πλήρως από το ΕΣΠΑ.
Η αποκατάσταση του σωζόμενου τμήματος της βυζαντινής ακρόπολης της Βέροιας, η οποία περιλαμβάνει τον υστεροβυζαντινό πύργο που οικοδομήθηκε στα χρόνια της κατάληψης της πόλης από τον Σέρβο ηγεμόνα Στέφανο Δουσάν στα μέσα του 14ου αι., και τμήμα του νότιου και δυτικού περιβόλου της, όπου διακρίνονται επάλληλες φάσεις ανακατασκευών και διατηρείται επίσης και μία στρατιωτική πυλίδα, προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύνολο υστεροβυζαντινής οχυρωματικής. Το οχυρωματικό αυτό μνημείο, που αποτελεί το μοναδικό σωζόμενο εκ των δύο που σύμφωνα με τις γραπτές πηγές υπήρχαν στην πόλη της Βέροιας, διατηρείται σε μία περιοχή που σημαίνεται από εξίσου σημαντικά για την ιστορία της Βέροιας μνημειακά σύνολα.
Το τμήμα του σωζόμενου περιβόλου ορίζει την πόλη σε σχέση με την περίκλειστη εβραϊκή συνοικία της Μπαρμπούτας, ενώ εντός του περιβόλου κτίσθηκε στα τέλη του 19ου αι. το κτίριο του Διοικητηρίου της πόλης, σήμερα νεώτερο ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Σε οπτική επαφή και μικρή απόσταση από το σύνολο της βυζαντινής ακρόπολης, της εβραϊκής συνοικίας και του οθωμανικού κέντρου διοίκησης της πόλης βρίσκονται επίσης το οθωμανικό τέμενος του Μεντρεσσέ με τον υπαίθριο τόπο προσευχής και σύμφωνα με την παράδοση Βήμα του Αποστόλου Παύλου, και το παλαιό, άλλοτε οθωμανικό σχολείο της πόλης.
Η αποκατάσταση της οχύρωσης στο τμήμα αυτό της πόλης ενισχύει τον άξονα των μνημείων στην νότια είσοδο της Βέροιας, δημιουργώντας ένα αξιοζήλευτο μνημειακό δίκτυο υποδοχής των επισκεπτών για τους δύο κύριους πόλους περιήγησης στην Παλιά Μητρόπολη της Βέροιας και στις διατηρητέες συνοικίες, με τα βυζαντινά παρεκκλήσια και το Βυζαντινό Μουσείο.
Οι επεμβάσεις που γίνονται περιλαμβάνουν:
• Την αποκάλυψη στοιχείων της Βυζαντινής ακρόπολης, διερεύνηση, τεκμηρίωση των υφιστάμενων δομών και εκπόνηση μελέτης εφαρμογής μέτρων ενίσχυσης φέρουσας ικανότητας.
• Την στερέωση – ενίσχυση της φέρουσας ικανότητας του συνόλου – υστεροβυζαντινού πύργου και του σωζόμενου περιβόλου της ακρόπολης – με εργασίες αρμολόγησης, ενεμάτωσης, συρραφών, ανάκτισης και αποστράγγισης τοιχοποιιών.
• Την συντήρηση και αποκατάσταση μαρμάρινων μελών και κινητών ευρημάτων.
• Εργασίες διευθέτησης και διαμόρφωσης στον υπαίθριο χώρο της ακρόπολης και εγκατάσταση περίφραξης.
• Την εκπόνηση Η/Μ μελέτης και εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού.
• Τη δημιουργία περιπάτου και τοποθέτηση εποπτικού υλικού.
Βασίλης Λυκοστράτης: Σημαντική για την πόλη και την περιοχή η ανάδειξή τους
Σημαντική για την περεταίρω τουριστική ανάπτυξη της πόλης και της περιοχής της πλατείας Ωρολογίου θεωρεί την ανάδειξη του πύργου και της βυζαντινής ακρόπολης που εκτελείται με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Βασίλης Λυκοστράτης.
«Οι εργασίες αποκατάστασης του Πύργου της Βασίλισσας Βεργίνας στην πλατεία Ωρολογίου βρίσκονται σε εξέλιξη. Είναι έργο που υλοποιείται από την αρχαιολογία με την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, οπότε δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες για το έργο, ούτε το χρονοδιάγραμμα του. Άλλωστε αυτό είναι θέμα των ειδικών επιστημόνων, όπως είναι αυτοί που ανήκουν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας» μας είπε ο Αντιδήμαρχος Βέροιας και συμπλήρωσε πως «όπως στο συγκεκριμένο έργο, έτσι και σε άλλα έργα που έγιναν και πρόκειται να γίνουν στον Δήμο Βέροιας, καθοριστικά είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ που εγκρίνουν και χρηματοδοτούν την υλοποίησή τους. Mάλιστα θα έλεγα ότι όσο πιο μεθοδικά εκτελείται ένα έργο, τόσο πιο έγκαιρη είναι και η χρηματοδότηση».
Σημείο τουριστικής αναφοράς η περιοχή Ωρολογίου
Μέσα από τα προγράμματα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και πρόκειται να ξεκινήσουν με έργα τα οποία έχουν εγκριθεί, η ευρύτερη περιοχή της πλατείας Ωρολογίου θα αποτελέσει ένα κομβικό σημείο αναφοράς για τον τουρισμό της πόλης. Βήμα Αποστόλου Παύλου, Μπαρμπούτα με το φυσικό κάλλος, εβραϊκή συναγωγή με την παλιά αναπλασθείσα γειτονιά, τα Δίδυμα Λουτρά, Παλαιά Μητρόπολη, Πολιτιστικό Δίκτυο Διαδρομών που πρόκειται να ξεκινήσει, πλατεία Ωρολογίου με το ιστορικό και πανέμορφο κτίριο των παλαιών δικαστηρίων, το Μενδρεσέ Τζαμί κ.λ.π. , συνθέτουν έναν πάζλ θρησκευτικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος.
«Θεωρούμε πως, με την ολοκλήρωση των εργασιών, αλλά και με την ολοκλήρωση των υπόλοιπων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη (πχ. Δίδυμα Λουτρά και περιβάλλοντα χώρου) αλλά και αυτών που έχουν δρομολογηθεί να υλοποιηθούν, η περιοχή γύρω από την πλατεία Ωρολογίου θα αποκτήσει μια διαφορετική εικόνα και θα αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη μας» μας είπε ο Βασίλης Λυκοστράτης και τόνισε πως «επιπλέον η έγκριση χρηματοδότησης της πράξης «Βιοκλιματικό – πολιτιστικό δίκτυο διαδρομών στην παλιά πόλη της Βέροιας» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», συνολικού προϋπολογισμού άνω των 3.000.000 Ευρώ, έργο που αφορά στην ανάπλαση και στην δημιουργία ενιαίας διαδρομής από το Βυζαντινό Μουσείο, στα νότιο-ανατολικά τείχη της πόλης της Βέροιας, έως την παραποτάμια οδό Ολγάνου, στη δυτική όχθη του Τριποτάμου απέναντι από τη συνοικία της Μπαρμπούτας, θα συνδέσει αισθητικά και λειτουργικά τις παραδοσιακές συνοικίες της Μπαρμπούτας, της Κυριώτισσας και της Παναγίας Δεξιάς».
Χώρος πολλαπλών τουριστικών χρήσεων τα παλαιά Δικαστήρια
Από τότε που δόθηκε σε χρήση το νέο Δικαστικό Μέγαρο και το πανέμορφο και ιστορικό παλαιό νεοκλασικό κτίριο των παλαιών δικαστηρίων τέθηκε σε …διαθεσιμότητα (μάλιστα είχε συμπεριληφθεί στο ΤΑΙΠΕΔ), γίνονται προσπάθειες να ενταχθεί στον Δήμο Βέροιας ο οποίος θα το αξιοποιήσει όπως αυτός κρίνει. Παράλληλα να σταματήσει να βρίσκεται σε εγκατάλειψη με τις φθορές χρόνο με τον χρόνο να το καταστρέφουν.
Πρόσφατα, τα ευχάριστα ήρθαν από την επίσκεψη αντιπροσωπίας του Δήμου και άλλων τοπικών πολιτικών παραγόντων στα αρμόδια Υπουργεία και φορείς, απ΄ όπου απέσπασαν την
διαβεβαίωση ότι έστω με ένα συμβολικό τίμημα ενοικίου, θα διατεθεί σε χρήση από τον Δήμο Βέροιας.
«Σπουδαίο ρόλο θα παίξει η αξιοποίηση του κτιρίου των Παλαιών Δικαστηρίων, όταν με το καλό περιέλθει στα χέρια της τοπικής κοινωνίας, όπου πρόταση του Δημάρχου και της Αντιδημαρχίας Τουρισμού είναι η δημιουργία χώρου πολλαπλών χρήσεων τουριστικής φύσης. Χρήσεις όπως η εγκατάσταση της έδρας της Αντιδημαρχίας Τουρισμού, η δημιουργία γραφείου παροχής τουριστικών πληροφοριών, χώρων εκθέσεων και προβολών πολιτιστικής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, δημιουργία θερμοκοιτίδας (incubator) νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού κα.» επισήμανε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Βασίλης Λυκοστράτης και πρόσθεσε:
«Τα παραπάνω έργα, σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα παγκοσμίου φήμης ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην τουριστική προώθηση του Δήμου Βέροιας». Σ΄ αυτά εμείς θα προσθέταμε ή θα υπενθυμίζαμε ακόμη μια φορά την απαίτηση του βεροιώτικου λαού να γίνουν παρεμβάσεις στην πλατεία Ωρολογίου ώστε να μετατραπεί σε πραγματική πλατεία και να μην έχει τη σημερινή μορφή, χωρίς την παραμικρή αισθητική. Ιδιαίτερα στην δημιουργία ενός περιβάλλοντος με ιστορικά χαρακτηριστικά, επιβεβλημένη είναι και η κατασκευή του ωρολογίου που υπήρχε και από το οποίο πήρε το όνομα η πλατεία.
[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Βέροια και στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]