Ποδαρικό με αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, που θα ξεπερνούν αρχικά το 10% θα κάνει το νέο έτος, εξαιτίας της εφαρμογής του Target Model από την 1η Νοεμβρίου, μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Η νέα χρονιά αναμένεται να φέρει ανακατατάξεις στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας, με την παρουσία περίπου 20 προμηθευτώ,ν που ήταν σε θέση να προσφέρουν στους καταναλωτές ανταγωνιστικά τιμολόγια, σε σχέση με αυτά της ΔΕΗ.
Όμως, οι προμηθευτές που δεν διαθέτουν παραγωγική βάση, δηλαδή δεν είναι σε θέση να παράγουν ενέργεια προς πώληση, θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, καθώς τα επιπλέον κόστη που έφερε το Target Model θα πρέπει να περάσουν στη κατανάλωση ή, σε άλλη περίπτωση, τα κόστη θα πρέπει να τα επωμιστεί ο προμηθευτής για να παραμένει ανταγωνιστικός έναντι των άλλων εταιρειών.
Τα στοιχεία από την εφαρμογή του Target Model αποκαλύπτουν ότι, από την 1η Νοεμβρίου έως τις 13 Δεκεμβρίου, το κόστος ανά kwh έχει αυξηθεί κατά 38% …χάρη στην αγορά εξισσόροπησης, ισχυροποιώντας έτσι τους παραγωγούς, αφού ζητούν τιμές εξωπραγματικές από τον ΑΔΜΗΕ για να δώσουν ενέργεια στο σύστημα.
Στις τελευταίες 43 ημέρες το κόστος ανά kwh, από τα 0,059 ευρώ, εκτινάχθηκε στα 0,082 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 38%.
Στελέχη της αγοράς δείχνουν ως κύριο υπεύθυνο την αγορά εξισσόροπησης, που πρόσθεσε επιπλέον κόστος κατά 0,023 ευρώ ανά kwh.
Το ζήτημα της αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος δεν απασχολεί το σύνολο των εταιρειών προμήθειας ενέργειας διότι ανάμεσα τους είναι και παραγωγοί ενέργειας. Όπως λένε στελέχη, ό,τι οι παραγωγοί χάνουν από την προμήθεια θα το κερδίζουν από την πώληση ενέργειας, φέροντας ισορροπία στον όμιλο σε ό,τι αφορά τα κόστη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Μυτιληναίου έχει ανακοινώσει ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τα τιμολόγια ρεύματος το 2021 και τον ακολούθησε η ΔΕΗ, η οποία διατύπωσε την πρόθεση ότι δεν πρόκειται να ανεβάσει τα τιμολόγια ρεύματος.
Αντίθετα, οι προμηθευτές ενέργειας που στηρίζονται μόνο στην κατανάλωση, θα υποχρεωθούν να προσαρμόσουν τα τιμολόγια στα νέα δεδομένα με την ενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής της Οριακής Τιμή Συστήματος, η οποία έχει εκτοξευθεί.
Πριν το νέο καθεστώς, ήταν κάτω από τα 60 ευρώ ανά Mwh, και από την 1η Νοεμβρίου, καλπάζει προς τα 90 και 100 ευρώ ανά Mwh.
Η αγορά εξισσόροπησης «γέννησε» επιπλέον κόστη ύψους 130 εκατ . ευρώ στους προμηθευτές οι οποίοι πρέπει να απορροφήσουν κόστη έως 5 εκατ. ευρώ το μήνα. Πρόκειται για δυσθεώρητο ποσό που δεν μπορεί να καλυφθεί από τους μετόχους καθώς κανένας δεν επιθυμεί να «καίει» εκατομμύρια για να διατηρήσει εν ζωή μία εταιρεία.
Οι παραγωγοί φοβούνται για μπλακ άουτ
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προσπαθεί να περιορίσει τις αρνητικές παρενέργειες που έφερε το νέο καθεστώς, βάζοντας ανώτατη τιμή τα 100 ευρώ ανα Mwh στην αγορά εξισορρόπησης, η οποία, να σημειωθεί, έχει εμφανίσει τιμές και 3.000 ευρώ.
Οι παραγωγοί διαμήνυσαν στον πρόεδρο της ΡΑΕ κ. Δαγούμα, ότι οι παρεμβάσεις θα φέρουν στρέβλωση στην αγορά και ενέχουν τον κίνδυνο ενός μπλακ άουτ, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν να κρατούν τις μονάδες σε εφεδρείες, χωρίς να αποζημιώνονται για το πραγματικό κόστος της μονάδας.
Στο μηνιαίο στατιστικό δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η ΔΕΗ εμφανίζεται ως παραγωγός σε ποσοστό 40,82% και το μερίδιο της στην κατανάλωση ανέρχεται στο 66%. Δηλαδή, θα πρέπει να καλύψει το κόστος ρεύματος για το υπόλοιπο 26%. Το υπόλοιπο 50,18% προέρχεται από άλλες μονάδες. Ανάμεσά τους ο όμιλος Μυτιληναίος παράγει το 9,35% και το μερίδιο αγοράς μέσω της Protergia στο 7,99%. Ο Heron, με μερίδιο αγοράς στο 6,55% στην παραγωγή, συμμετείχε με 0,22% το Νοέμβριο. Η Elpedison στους καταναλωτές κατέχει το 3,37% και στην παραγωγή το 6,55%. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας από τις αρχές του 2010 έδινε υποσχέσεις για πιο φθηνά τιμολόγια στους καταναλωτές και στις αρχές της νέας δεκαετίας σημειώνεται πλήρη ανατροπή, δίνοντας υπεραξίες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.