ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
ΥΠΕΝ κτίριο ΜεσογείωνΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε κατάρρευση οδηγείται η αγορά των προμηθευτών ενέργειας αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα διόρθωσης ικανά να σταματήσουν το ράλι ανόδου των τιμών του ρεύματος, το οποίο αργά ή γρήγορα θα πέσει στις πλάτες των καταναλωτών.

Τα δομικά προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται καθημερινά μετά την έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας την 1η Νοεμβρίου έχουν εκτινάξει την τιμή τόσο στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας όσο και στην αγορά εξισορρόπησης.

Να σημειωθεί ότι η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για την Πέμπτη 17/12/2020 ανήλθε στα 93,78 ευρώ ανά Mwh και μεταφράζεται σε 0,09378 ευρώ ανά kwh.Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης η μέγιστη τιμή έφτασε τα 114,10 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό ημέρας διαμορφώθηκε στα 44,38 ευρώ/MWh .

Η τιμή ενισχύθηκε 17% σε σχέση με την τιμή της Τετάρτης. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης η μέγιστη τιμή έφθασε τα 140,01 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό ημέρας διαμορφώθηκε στα 51,02 ευρώ/MWh. O όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 332,77GWh χωρίς μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη μέρα

Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 19%,το φυσικό αέριο 54% τα υδροηλεκτρικά 3% οι εισαγωγές 12% και οι ανανεώσιμες 12%

Την Παρασκευή το κόστος εξισορρόπησης μειώθηκε κατά 12%

Στα 82,31 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για την επόμενη μέρα, Παρασκευή 18/12/2020, με την χώρα μας να έχει την υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη.

Η τιμή σημείωσε υποχώρηση 12% σε σχέση με την τιμή της Πέμπτης

Την ίδια στιγμή το κόστος στην αγορά εξισορρόπησης έχει ξεπεράσει κάθε φαντασία. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι από την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε τα 43,37 ευρώ από ένα κόστος της τάξης των 3-4 ευρώ πριν από την έναρξη του Χρηματιστηρίου. Αυτά τα κόστη προστίθενται το ένα στο άλλο για να διαμορφώσουν ( μαζί με άλλα) την τελική τιμή χονδρεμπορικής.

Τα …παρατράγουδα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι αποτέλεσμα της κακής εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας δείχνοντας ως κύριο υπεύθυνο τον ΑΔΜΗΕ που ανέλαβε να κωδικοποιήσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να την μεταφέρει στα εγχώρια δεδομένα σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ( ΡΑΕ).

Το Χρηματιστήριο Ενέργειας;

Το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ίσως τελικά να μην είναι ο πλέον δόκιμος όρος για την αγορά ενέργειας καθώς δεν έχει τα χαρακτηριστικά του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς στο πρώτο για τη διαμόρφωση των τιμών συμμετέχει περιορισμένος αριθμός ενώ στο δεύτερο είναι απεριόριστος.

Πώς ανεβαίνουν οι τιμές στην αγορά ρεύματος:

Οι δημιουργοί της αγοράς ενέργειας διαμόρφωσαν ένα νομοθετικό πλαίσιο και τις τρείς παράλληλες αγορές που αναζητείται η κάλυψη της προσφοράς και της ζήτησης δίνοντας τιμές ανά Mwh με τους παραγωγούς να πωλούν την ενέργεια που την αγοράζουν οι προμηθευτές.

Η Αγορά της Επόμενης Ημέρας και η Ενδοημερήσια Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας , συμπληρώνεται με την αγορά εξισορρόπησης που σκοπό έχει να κλείσει τις ανισορροπίες των δύο προηγούμενων αγορών αλλά είναι και αυτή που έχει εκτινάξει το κόστος ενέργειας. Και ενώ στην αγορά της επόμενης ημέρας συμμετέχουν, παραγωγοί , προμηθευτές και οι τρέιντερς στην Ενδοημερήσια Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας με βάση την ελληνική νομοθεσία δεν συμμετέχουν οι τρέιντερς και ο …λόγος δίνεται κυρίως στους παραγωγούς Στη φάση αυτή δημιουργείται το άνοιγμα της ψαλίδας για να έρθει στη συνέχεια το στάδιο της εξισορρόπησης του balance που επισφραγίζεται η κυριαρχία των παραγωγών που κλειδώνουν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα της τιμής ανά Mwh.

Οι παραγωγοί ρεύματος από νομοθετική αστοχία διαμορφώνουν τιμές που είναι προς το συμφέρον τους στέλνοντας το λογαριασμό στους προμηθευτές ενέργειας , ο οποίος θα περάσει στους καταναλωτές.

Στα 130 εκατ. ευρώ το κόστος μόλις σε 36 ημέρες

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά έχει κάνει το λογαριασμό.

Το διάστημα από 1/11 έως 6/12/20 με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ έχουν δαπανηθεί στην αγορά Ανοδικής Ενέργειας Εξισορρόπησης 100 εκατ. ευρώ για 393 GWh, στην Καθοδική Αγορά Ενέργειας Εξισορρόπησης επιπλέον 20 εκατ. ευρώ για μείωση παραγωγής κατά 409 GWh. Δηλαδή τα 120 εκατ. ευρώ αυτά σε μόλις 36 ημέρες φέτος με το Target Model, δαπανήθηκαν για να έχει το σύστημα εν τέλει -16,1 GWh λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια. Περιλαμβάνοντας και τις αμοιβές των αγορών Ισχύος Εξισορρόπησης το συνολικό κόστος για εξισορρόπηση φτάνει τα 130 εκατ. ευρώ για 36 μόλις ημέρες, όταν τα προηγούμενα χρόνια σε ετήσια βάση ο λογαριασμός προσαυξήσεων κινείται περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Η θεραπεία της αγοράς ενέργειας

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, η ΡΑΕ και ο ΑΔΜΗΕ έχουν κινητοποιηθεί έτσι ώστε να περιορίσουν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας και την εκτίναξη της τιμής του ρεύματος, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει διαμορφωθεί κάποιο αποτέλεσμα. Όσο κυλάει ο χρόνος και δεν υπάρχει θεραπεία από το νέο έτος οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώνουν ακριβότερα τιμολόγια ρεύματος και η μεταβολή τους θα είναι σε διψήφιο ποσοστό δημιουργώντας πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος