Απολιγνιτοποίηση - Εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα
Λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ
Απολιγνιτοποίηση - Εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το ΚλίμαΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κέρδη με τη σέσουλα βγάζουν οι εγχώριοι παραγωγοί ενέργειας, χάρη στην αγορά εξισορρόπησης της επόμενης ημέρας, η οποία γίνεται χρυσάφι στα χέρια τους, και πλουτίζουν σε βάρος των προμηθευτών ενέργειας, οι οποίοι στη συνέχεια θα μετακυλήσουν μέρος του κόστους στους καταναλωτές.

Χθες, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς Επόμενης Ημέρας δηλαδή για την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου το κοντέρ έδειξε τα 80,36 ευρώ ανά Mwh.

H τιμή είχε άνοδο 24% σε σχέση με την τιμή της Τρίτης.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης η μέγιστη τιμή έφθασε τα 115,17 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό ημέρας διαμορφώθηκε στα 43,71 ευρώ/MWh. O όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 331,59GWh μειωμένος κατά 2% σε σχέση με την προηγούμενη μέρα.

Υψηλόβαθμος στέλεχος εταιρείας προμήθειας ενέργειας υποστηρίζει ότι το κόστος ρεύματος εκτινάχθηκε στα 145 ευρώ ανά Mwh, καθώς η Τιμή Εκκαθάρισης Επόμενης Ημέρας προστίθεται στο κόστος ρεύματος της αγοράς που ήταν στα 60 ευρώ ανα Mwh. Δηλαδή, το κόστος της ανά Kwh διαμορφώθηκε σε 0,145  ευρώ, όταν το μέσο κόστος της αγοράς είναι στα 0,075 ευρώ ανά kwh, η οποία είναι κατά 44%  χαμηλότερη σε σχέση με αυτή που πωλούν οι παραγωγοί.

Όταν όμως διατηρηθεί το καθεστώς εξισορρόπησης και οι τιμές παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα τιμών, είναι βέβαιο ότι θα έρθει και η ώρα αλλαγής του τιμολογίου ρεύματος για τον οικιακό καταναλωτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υπερκέρδη προέρχονται μέσα από το νέο καθεστώς του target model καθορισμού του κόστους ρεύματος για τους παραγωγούς.

Χθες, μόνο δύο προμηθευτές έκαναν το «παιχνίδι» προσφέροντας ενέργεια στον ΑΔΜΗΕ ως διαχειριστή του συστήματος, ο οποίος ζητάει ποσότητες ρεύματος για να καλύψει τη ζήτηση.

Το νέο μοντέλο έχει γίνει χρυσάφι στα χέρια των παραγωγών και ανεβάζει την κερδοφορία τους, η οποία θα πληρώνεται αρχικά από τον προμηθευτή.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει αρχίσει την επανεξέταση της αγοράς εξισορρόπησης σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Σε αα σημειωθεί πως η τάση ανόδου του ρεύματος, δεν συνδέεται με το πραγματικό κόστος, αλλά  διαμορφώνεται με βάση την τιμή που βάζει στο σύστημα ο παραγωγός.