Το πρώτο αγγλόφωνο Προπτυχιακό σε ελληνικό Πανεπιστήμιο
ΕΚΠΑ
Το πρώτο αγγλόφωνο Προπτυχιακό σε ελληνικό ΠανεπιστήμιοΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ) επελέγησαν 18 νέα έργα, τα οποία θα λάβουν συνολικά 74 εκατ. ευρώ κατόπιν του τελευταίου γύρου αιτήσεων χρηματοδότησης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το ΕΣΚ στηρίζει τους φορείς καινοτομίας, τους επιχειρηματίες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κορυφαίους επιστήμονες με στόχο την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της ΕΕ.

Τα χρηματοδοτούμενα έργα επελέγησαν ανάμεσα σε 236 υποψηφιότητες. Ο μεγαλύτερος αριθμός επιλεγέντων υποψηφίων προέρχεται από την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ιταλία. Οι περισσότερες συμμετοχές προέρχονται από οργανισμούς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας, ενώ το 18 % προέρχεται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η μέση επιχορήγηση που δίνεται από την ΕΕ ανά έργο ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ και τα επιλεγέντα έργα θα έχουν πρόσβαση και σε υπηρεσίες στήριξης και καθοδήγησης του ΕΣΚ για την επιτάχυνση των επιχειρήσεων.

Η χρηματοδότηση διατέθηκε μέσω δύο προσκλήσεων υποβολής προτάσεων: Η πρόσκληση Παραδείγματα και αναδυόμενες εταιρείες αποσκοπεί στην ενίσχυση της διεπιστημονικής έρευνας, όπως π.χ. δοκιμές των κοινωνικών εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) ή έρευνες για την αποθήκευση και μετατροπή ενέργειας, σύμφωνα με τις κλιματικές φιλοδοξίες της Ευρώπης.

Η πρόσκληση για περιβαλλοντικές πληροφορίες αφορά έργα που επιδιώκουν νέες συνέργειες μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών κλάδων, όπως η περιβαλλοντική μοντελοποίηση, η προηγμένη έρευνα για αισθητήρες, οι κοινωνικές επιστήμες και η ΤΝ.

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ , Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά: «Το μέσο Pathfinder του ΕΣΚ μετατρέπει έργα ρηξικέλευθης έρευνας σε καινοτόμες εταιρείες με έμφαση στη βιωσιμότητα, την ψηφιοποίηση και τη βαθιά τεχνολογία. Χάρη στις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» μπορούμε να προσφέρουμε πολύ μεγαλύτερη στήριξη στις πρωτοποριακές αυτές τεχνολογίες και στους οραματιστές ερευνητές και επιχειρηματίες.»

Μετά την επιτυχία της πιλοτικής φάσης του (2018-2020), το ΕΣΚ θα αναπτυχθεί πλήρως από τις αρχές του επόμενου έτους στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», του νέου προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ με αυξημένη χρηματοδότηση για τις τεχνολογίες αιχμής. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

Βρείτε τα 18 επιλεγέντα έργα εδώ