ΔΕΘ
Πηγή Εικόνας: helexpo.gr

Τα ονόματα των 15 υποψηφίων αρχιτεκτονικών γραφείων που θα συμμετάσχουν στην επόμενη φάση του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάπλαση του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου Θεσσαλονίκης, έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η η διεθνής κριτική επιτροπή, ξεχωρίζοντας τις συγκεκριμένες συμμετοχές μεταξύ συνολικά 116 υποψηφίων από 33 χώρες.

55 τεχνικά γραφεία από 17 χώρες, 222 μηχανικοί, εκ των οποίων 56 Έλληνες

Οι 15 επικεφαλείς αρχιτέκτονες των γραφείων που ξεχώρισαν στην τρέχουσα φάση του διαγωνισμού προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία και το Κουβέιτ. Στις ομάδες που επιλέχθηκαν συμμετέχουν συνολικά 55 τεχνικά γραφεία από 17 χώρες, ενώ στις επτά από τις 15 επιλεγμένες ομάδες, λαμβάνουν μέρος εννέα ελληνικά τεχνικά γραφεία ή μεμονωμένοι αρχιτέκτονες. Ακόμη, στις ομάδες έργου των διαγωνιζόμενων συμμετέχουν 222 μηχανικοί, εκ των οποίων οι 56 είναι Έλληνες.

Γνώμονα (της αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων) από τη διεθνή κριτική επιτροπή, με πρόεδρο τον Ισπανό αρχιτέκτονα, Γιοάν Μπουσκέτς, επικεφαλής καθηγητή Πολεοδομικού Σχεδιασμού στο Harvard Graduate School of Design, «αποτέλεσε η ικανότητα και δυνατότητα παροχής σχεδιαστικών προτάσεων από τους υποψήφιους, που θα συνδυάζουν την κατασκευή ενός εμβληματικού και σύγχρονου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, με ένα αστικό πάρκο 60 στρεμμάτων, τα οποία θα μεταμορφώσουν το κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας ένα νέο, μοναδικό τοπόσημο και βελτιώνοντας την ποιότητα της καθημερινής ζωής των πολιτών προς μία σύγχρονη βιοκλιματική κατεύθυνση».

Οι επόμενες φάσεις

Στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει η φάση υποβολής και ελέγχου των τυπικών δικαιολογητικών από τους 15 διαγωνιζόμενους και την 1η Φεβρουαρίου 2021 θα τους παραδοθούν οι αναλυτικές τεχνικές προδιαγραφές και τα αναγκαία σχέδια, προκειμένου να ξεκινήσει η κύρια φάση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Οι σχεδιαστικές προτάσεις τους για το πολυσύνθετο έργο της ανάπλασης των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, θα υποβληθούν μετά από τέσσερις μήνες, στο τέλος Μαΐου 2021, και στη συνέχεια η διεθνής κριτική επιτροπή θα επιλέξει τον νικητή του διαγωνισμού.

Οι 15 που περνούν στην επόμενη φάση

Οι δεκαπέντε διαγωνιζόμενοι που επιλέχθηκαν είναι οι εξής (με αλφαβητική σειρά):

*ALA ARCHITECTS (FI), MARELD LANDSKAPSARKITEKTER (SE)

*AMANDA LEVETE ARCHITECTS (UK), STUDIO SEILERN ARCHITECTS (UK), VLADIMIR DJUROVIC LANDSCAPE ARCHITECTURE (LB), FHECOR INGENIEROS CONSULTORES (ES), R. ÚRCULO INGENIEROS CONSULTORES (ES)

*BRUTHER ARCHITECTES (FR), ROBBRECHT EN DAEM ARCHITECTEN (BE), LIST (FR), GLOBAL – ARCHITECTURA PAISAGISTA (PT), SCHNETZER PUSKAS INTERNATIONAL (CH), DUSS (BE)

*HEATHERWICK STUDIO (UK), M. DEDA AND ASSOCIATES (GR), BURO HAPPOLD (UK)

*HOPKINS ARCHITECTS (UK)

*KENGO KUMA AND ASSOCIATES (JP), AKT II (UK), HILSON MORAN (UK), GEORGES BATZIOS ARCHITECTS (GR), DOXIADIS+ (GR)

*LINA GHOTMEH ARCHITECTURE (FR), VOGT PAYSAGE + URBANISME (FR), LAN (FR), LOT (GR), TRACTEBEL ENGINEERING (FR), SYSTEMATICA (IT)

*OMA STEDEBOUW (NL)

*PROEM ARCHITECTS (KW), YANNIS KITANNIS (GR), OMETE (GR)

*SAUERBRUCH HUTTON (DE), GUSTAFSON PORTER + BOWMAN (UK), ELENA STAVROPOULOU (GR)

*SOU FUJIMOTO ARCHITECTS (JP), GUY NORDENSON AND ASSOCIATES (US), CRACKNELL LANDSCAPE DESIGN (AE)

*UNSTUDIO (NL), SCHEMA4 (GR), OKRA LANDSCHAPSARCHITECTEN (NL)

*VALODE & PISTRE ARCHITECTES (FR), MICHEL DESVIGNE PAYSAGISTE (FR), VP & GREEN ENGINEERING (FR), ESPACE TEMPS (FR)

*WILKINSON EYRE ARCHITECTS (UK), GRANT ASSOCIATES (UK), BIODIVERSITY BY DESIGN (UK), ELENI PAVLIDOU (GR), ATELIER ONE (UK), ATELIER TEN (UK)

*WILMOTTE & ASSOCIES (FR), EGIS B TIMENTS INTERNATIONAL (FR), NEVEUX ROUYER PAYSAGISTES (FR).