Τα Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα εντάσσονται στα προγράμματα ΕΣΠΑ περιόδου 2014-2020 και έχουν ως σκοπό την καλύτερη και πιο δίκαιη αξιοποίηση των ανέργων, την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αναβάθμιση των προσόντων και δεξιοτήτων των συμμετεχόντων μέσω συνδυασμένων δράσεων κατάρτισης και πιστοποίησης και τελικά την ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Συνήθως είναι οκτάμηνης διάρκειας και οι ωφελούμενοι εξειδικεύονται μεσώ θεωρητικής κατάρτισης και πιστοποίησης και στην συνέχεια απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, Υπηρεσίες Ασύλου, Υπηρεσίες Υπουργείων ή σε Ιδιωτικές Επιχειρήσεις. Δυνατότητα συμμετοχής σε τέτοιου είδους προγράμματα έχουν όλοι σχεδόν οι άνεργοι οι οποίοι μπορούν να κάνουν αίτηση για να επωφεληθούν τόσο γνωστικά, όσο εργασιακά και οικονομικά από την συμμετοχή τους.
Τα τελευταία χρόνια στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών αρκετές εκατοντάδες ανέργων απασχολήθηκαν με τον τρόπο που περιγράφουμε παραπάνω τόσο στο Δήμο Γρεβενών και Δεσκάτης, όσο και στην έδρα της Αντιπεριφέρειας. Προκειμένου να αποκτήσουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας των προγραμμάτων Κοινωνικής Εργασίας, απευθυνθήκαμε σε ένα από τα κέντρα Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2, το οποίο εξειδικεύεται στην πραγματοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ στα Interactive Learning Γρεβενών. Εκεί συναντήσαμε τον Διευθυντή Σπουδών της εταιρείας κύριο Κανιστρά Δημήτρη, ο οποίος μας είπε τα παρακάτω. “Αρχικά πρέπει να σας πω ότι τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα οποία είναι επιφορτισμένα με την εκπαίδευση των ανέργων λειτουργούν κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και από το συνεχή έλεγχο της πολιτείας.
Τα Interactive Learning Γρεβενών είναι διαπιστευμένα με τρία ISO, τα οποία πιστοποιούν ότι ακολουθούμε όλα τα Διεθνή Πρότυπα, τόσο στις παρεχόμενες υπηρεσίες, όσο και στην διαχείριση των πελατών μας. Επιπλέον ακολουθούμε πιστά την νομοθεσία της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχοντας και την αντίστοιχη πιστοποίηση. Τα Interactive Learning Γρεβενών δραστηριοποιούνται στον τομέα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ από τον Απρίλιο του 2013, έχοντας συμμετάσχει σε όλα τα προγράμματα που έτρεξαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας. Έτσι μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι έχουμε μία αρκετά σημαντική εμπειρία στα συγκεκριμένα προγράμματα. Μπορώ λοιπόν να σας πω με σιγουριά ότι ανάμεσα σε όλα τα προγράμματα που τρέξαμε το πλέον δημοφιλές είναι αυτό της «Κοινωφελούς Εργασίας». Το γεγονός αυτό μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι. Συγκεκριμένα υπάρχει μία σειρά από πολύ σημαντικούς λόγους, οι οποίοι μας οδηγούν στο παραπάνω συμπέρασμα.
Αρχικά η επιλογή των ωφελούμενων του προγράμματος γίνεται κάτω από πολύ διαφανείς διαδικασίες. Έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση όλων των ανέργων. Εδώ επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι η ανεργία στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι πολύ μεγάλη και το ενδιαφέρον των ανέργων είναι τεράστιο. Πολλές φορές γινόμαστε δέκτες αυτής της αγωνίας μέσα από τηλεφωνήματα ή και προσωπικές επισκέψεις ανέργων στον χώρο μας, οι οποίοι επιθυμούν να ενημερωθούν για το πότε θα «τρέξουν» τα προγράμματα της Κοινωφελούς Εργασίας. Μετά την επιλογή των δικαιούχων που γίνεται από τους υπεύθυνους φορείς του προγράμματος οι ωφελούμενοι ανάλογα με την ειδικότητα τους απορροφώνται από τις υπηρεσίες (Δήμους, Αντιπεριφέρειες, Κοινωνικές Υπηρεσίες κ.λ.π.) που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για τους επόμενους οκτώ μήνες.
Αυτό που αναλαμβάνουμε και κάνουμε εμείς εδώ στα Interactive Learning είναι η εκπαίδευση των ωφελούμενων σε αντικείμενα που έχουν υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας ή σε απόκτηση δεξιοτήτων, οι οποίες είναι απαραίτητες έτσι ώστε οι εκπαιδευόμενοι να μπορούν να σταθούν με αξιώσεις σε μία νέα δουλειά. Η εκπαίδευση συνήθως είναι διάρκειας 120 ωρών σε αντικείμενα που επιλέγει ο ίδιος ο ωφελούμενος. Γίνεται αποκλειστικά από εκπαιδευτές ενηλίκων οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι από τον ΕΟΠΠΕΠ (φορέας του Υπουργείου Παιδείας) και είναι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων και συχνά και διδακτορικών. Πολλοί δε από αυτούς έχουν συγγράψει και βιβλία ιδιαίτερα αξιόλογα πάνω στο αντικείμενο τους. Η εκπαίδευση δεν είναι η εκπαίδευση όπως την γνωρίζουμε από το σχολείο. Στηρίζεται στα Διεθνή Πρότυπα Εκπαίδευσης Ενηλίκων και βασίζεται στην αλληλεπίδραση και στην βιωματική συμμετοχή.
Οι εκπαιδευόμενοι συμμετέχουν είτε ατομικά είτε ομαδικά σε σεμινάρια εργασίας που τους απευθύνει ο εκπαιδευτής με αποτέλεσμα να γίνονται ενεργοί δέκτες της γνώσης. Είναι εντυπωσιακό το πόσο έχουν αγκαλιάσει αυτόν τον τρόπο εκπαίδευσης οι ωφελούμενοι, δείχνοντας (όπως φαίνεται και στις αξιολογήσεις) ενθουσιασμένοι από αυτήν την εκπαιδευτική εμπειρία. Το σημαντικό είναι ότι οι εκπαιδευόμενοι συμμετέχουν στο τέλος του σεμιναρίου σε εξετάσεις και αποκτούν πιστοποίηση των γνώσεων που απέκτησαν από φορείς που είναι διαπιστευμένοι από το ελληνικό κράτος. Έτσι αποκτάνε ένα πολύ σημαντικό διαβατήριο για το μέλλον τους καθώς μπορούν να ανοίξουν πόρτες στην αγορά εργασίας, οι οποίες ως τώρα ήταν κλειστές.
Πρέπει επίσης να επισημάνω ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα της Κοινωφελούς Εργασίας εξελίσσονται δυναμικά και βελτιώνονται συνέχεια με αποτέλεσμα να έχουν καταλήξει να είναι πολύ σημαντικό εργαλείο στην καταπολέμηση της ανεργίας. Συνοψίζοντας, θα έλεγα ότι τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας που υποστηρίζονται από το ΕΣΠΑ είναι ένα ζωντανό Success Story εντελώς απαραίτητο για την ουσία αλλα και την ψυχολογία των ανέργων στις δύσκολες σημερινές συνθήκες.”
[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Φωνή των Γρεβενών και το grevenamedia.gr και στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]