MSC Cruises
MSC CruisesΠηγή Εικόνας: MSC Cruises

Μια σημαντική προσπάθεια για την αξιολόγηση της κρουαζιέρας, βρίσκεται σε εξέλιξη από τους αρμόδιους φορείς της Κέρκυρας και του Ηρακλείου.

Οι τοπικές αρχές των συγκεκριμένων περιοχών, συνεργάζονται πλέον με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC) και τη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) για την αξιολόγηση των στόχων αειφορίας των προορισμών και για το σχεδιασμό ενός «οδικού χάρτη» για την ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.Τα δεδομένα αναφοράς που θα προκύψουν από τις αξιολογήσεις προορισμού της Κέρκυρας και του Ηρακλείου, οι οποίες θα διεξαχθούν από το GSTC με συγχρηματοδότηση από την CLIA, θα βοηθήσουν στην αναζήτηση μεθόδων για την ισορροπημένη ανάπτυξη του τουρισμού στους δύο αυτούς νησιωτικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει εκπονηθεί, η διαδικασία αξιολόγησης θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2020 και θα περιλαμβάνει τρεις φάσεις, σε μια περίοδο συνολικά πέντε μηνών: μία αρχική προπαρασκευαστική φάση έρευνας και συλλογής δεδομένων, μία δεύτερη φάση επιτόπιας αξιολόγησης με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων ενδιαφερομένων μερών και μία τελική φάση ανάλυσης και έκθεσης συμπερασμάτων.

Μέσα από αυτή την διαδικασία, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού θέλει να διαπιστώσει εάν και κατά πόσο είναι αποτελεσματικές οι πρακτικές για την διαχείριση και διοίκηση προορισμού, ποια είναι τα πραγματικά οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, εάν και κατά πόσο υπάρχει προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, της κοινότητας και της ευημερίας των επισκεπτών, αλλά και φυσικά εάν λειτουργούν στην πράξη οι κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος.

Σε δήλωσή της η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Σπυριδούλα Υδραίου, ανέφερε πως «ο δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, η CLIA, το GSTC και το λιμάνι της Κέρκυρας θα διαμορφώσουν μία ισχυρή συνεργασία που θα διασφαλίζει το καλύτερο για τον προορισμό και την κοινωνία μας. Ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι η αρχή για ένα βιώσιμο μέλλον για το νησί μας ως τουριστικό προορισμό».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, τόνισε: «Στο Ηράκλειο, την οικονομική και τουριστική πρωτεύουσα της Κρήτης, ο δήμος Ηρακλείου, ανταποκρινόμενος στις προκλήσεις των καιρών τολμά και προχωρά σε αξιολόγηση του τουριστικού προορισμού του Ηρακλείου με όρους αειφορίας. Στο εγχείρημα αυτό ο δήμος συμπορεύεται στρατηγικά με την CLIA και εκτιμά ότι με την επιστημονική συνδρομή του GSTC ανοίγονται πραγματικά νέες προοπτικές για τον τουριστικό προορισμό Ηράκλειο, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας με όρους πάντα αειφορίας».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αειφόρου Τουρισμού (GSTC), Randy Durband, μετά και την επιβεβαίωση της συνεργασίας, δήλωσε πως: «Το GSTC χαιρετίζει τη δέσμευση των δημοφιλών προορισμών της Κέρκυρας και του Ηρακλείου στη συνεχή βελτίωση της αειφόρου διαχείρισης των περιοχών τους. Επίσης, χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της CLIA να συμμετέχει ενεργά σε αυτές τις προσπάθειες. Από την πλευρά μας, ως GSTC δεσμευόμαστε να τηρήσουμε όπως πάντα την αμεροληψία μας, ώστε να καταθέσουμε αντικειμενικές αξιολογήσεις σε ό,τι αφορά τις ακολουθούμενες μεθόδους αειφόρου διαχείρισης».

Τέλος, από την πλευρά της, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), Kelly Craighead τόνισε πως: «Η CLIA χαίρεται ιδιαίτερα που έχει την ευκαιρία να επεκτείνει τη συνεργασία της με το GSTC, από κοινού με δύο τόσο σημαντικούς ελληνικούς προορισμούς και λιμάνια κρουαζιέρας, την Κέρκυρα και το Ηράκλειο. Συγχαίρουμε τις τοπικές Αρχές για τη δέσμευσή τους σε ένα καλύτερο μέλλον προς όφελος τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών σε αυτές τις δημοφιλείς πόλεις. Ο κλάδος της κρουαζιέρας είναι σταθερά δεσμευμένος στο στόχο της αειφορίας και η εμπειρία μας από ανάλογες αξιολογήσεις στο παρελθόν έχει δείξει τι μπορεί να επιτευχθεί όταν οι τοπικές Αρχές, η τοπική κοινωνία και o κλάδος μας συνεργάζονται προς έναν κοινό στόχο. Παρότι είμαστε μόνο ένα μικρό μέρος του τουριστικού τομέα, θέλουμε να παίξουμε μεγάλο ρόλο στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος των αγαπημένων προορισμών του κόσμου».