Η αντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη και προστασία του αρχαιολογικού χώρου Ασκληπιείου φαίνεται ότι έχει πλέον αρχίσει και το μεγάλο όνειρο για την δημιουργία ενός αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού πάρκου, από την στιγμή που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με τελικό δικαιούχο τον Δήμο Επιδαύρου, με προϋπολογισμό 985.000 ευρώ, είναι πλέον έτοιμο να ξεκινήσει.
Στόχος της Σύμβασης που υπογράφηκε στις 9 Αυγούστου και στην οποία συμμετέχουν του Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Επιδαύρου είναι όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται : «είναι η πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων εργασιών και ενεργειών που θα συμβάλουν τόσο στην προστασία του αρχαιολογικού χώρου Ασκληπιείου Επιδαύρου όσο και στην ανάδειξη της ανεκτίμητης πολιτισμικής αξίας του.
Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου είναι ένας μοναδικός πολιτισμικός θησαυρός για την Ελλάδα. Είναι ευρύτερα γνωστό για το θέατρό του, η πραγματική του όμως σημασία έγκειται στο ότι αποτελεί το σπουδαιότερο θεραπευτήριο του αρχαίου κόσμου μέσα σε ένα μοναδικό και αλώβητο φυσικό περιβάλλον. Μέσα από τις εγκαταστάσεις του μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία της υγείας, από την 3η π.Χ. χιλιετία χωρίς διακοπή μέχρι το πέρασμα στο Χριστιανισμό. Η Επίδαυρος αναγνωρίσθηκε από τον 5ο π.Χ. αιώνα ως το κεντρικό ιερό του θεού της Υγείας και διέδωσε σε όλη τη Μεσόγειο την ιατρική ιδρύοντας περί τα 170 θυγατρικά ιερά.»
Η έγκριση της μελέτης για το έργο προϋπολογισμού 985.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020 και όλοι πλέον μετράνε το χρόνο ολοκλήρωσης του έργου αφού όπως καταγράφεται και στη σύμβαση :
Η Επίδαυρος, πρώτη ήδη σε επισκεψιμότητα μετά την Ακρόπολη, αποτελεί ένα πολύ ισχυρό Brandname, το οποίο θα ενισχυθεί με το πρόγραμμα του προτεινόμενου Περιβαλλοντικού και Αρχαιολογικού Πάρκου καθιστώντας την έναν από τους βασικούς πυλώνες τουριστικής ανάπτυξης της Χώρας (ιατρικός και περιπατητικός τουρισμός κλπ).
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες (υποέργα):
1. Εξειδίκευση και ωρίμανση δράσεων και έργων ανάδειξης του ευρύτερου χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου.
2. Διαμόρφωση διαδρομών επίσκεψης στα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου Επιδαύρου και ανάπλαση των χώρων εξυπηρέτησης.
3. Διαμόρφωση βοτανικού κήπου και ανάδειξη της βιοποικιλότητας του Ασκληπιείου.
4. Ανάπλαση του υφιστάμενου αγροτικού δρόμου πρόσβασης στο ιερό του Απόλλωνος Μαλεάτα.
5. Διαμόρφωση οδικής σύνδεσης με την περιοχή των νέων εκδοτηρίων στα ΒΔ του Ασκληπιείου.
Ο Δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης θα δηλώσει ότι : «πρόκειται για μια προσπάθεια που κράτησε αρκετά χρόνια και μπήκε πλέον στην τελική ευθεία της αφού το ΕΣΠΑ μας έδωσε την στήριξη που χρειαζόμασταν για την υλοποίηση του έργου που θα έχει πολλαπλάσιο όφελος για την επισκεψιμότητα της περιοχής και την ανάδειξη του φυσικού της πλούτου».
[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Αργολική Ανάπτυξη και το argolikianaptiksi.gr και στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας» και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]