Τετραπλασιάστηκε το κόστος εξισορρόπησης ρεύματος με την εφαρμογή του νέου συστήματος target model από την 1η Νοεμβρίου το οποίο επιβαρύνει την τελική Οριακή Τιμή Συστήματος κατά 40% σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο εξισορρόπησης.
Την καταγγελία αυτή έκανε ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ Δρ. Στέλιος Λουμάκης που συμμετείχε στην συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου και κατέθεσε τις απόψεις του συνδέσμου επί των ενεργειακών διατάξεων που προτίθεται με εξαγγελθείσα τροπολογία στο ν/σ για την χωροταξία να καταθέσει το ΥΠΕΝ για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και τις ανανεώσιμες.
Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι το κόστος εξισορρόπησης έχει φτάσει στο 40% της αγοράς της επόμενης ημέρας ανερχόμενο στα 48 εκατομμύρια ευρώ αντί 16 εκατ. που θα ήταν με το προηγούμενο μοντέλο βάσει της Οριακής Τιμής Αποκλίσεων.
Δηλαδή από τα 4 εκατ. ευρώ ανά εβδομάδα εκτινάχθηκε στα 16 εκατ. ευρώ, δηλαδή 4 φορές επάνω. Υπογράμμισε ότι με τον ρυθμό αυτό αν θεωρητικά- αφεθεί να συνεχιστεί και δεν λάβει το ΥΠΕΝ ή η ΡΑΕ δραστικά μέτρα, από 200 εκατ. το χρόνο που αφορούσε η εξισορρόπηση τα προηγούμενα χρόνια θα φτάνει τώρα στα 800 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Στέλιος Λουμάκης επισήμανε ότι Την ώρα λοιπόν που δυστυχώς το υπουργείο προτίθεται να «κουρέψει» με τροπολογία στο παρόν ν/σ δεδουλευμένα ενός έτους στις ΑΠΕ ύψους 110 εκατ. ευρώ από 50,000 παραγωγούς με την άπαξ εισφορά του 6% επί του κύκλου εργασιών του 2020, χαρίζονται 36 εκατομμύρια για τρεις μόλις εβδομάδες εξισορρόπησης ή αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν αντιμετωπιστεί, 600 εκατ. ετησίως σε 5 μόλις εταιρείες που είναι πάροχοι τέτοιων υπηρεσιών διαθέτοντας μονάδες φυσικού αερίου.
Ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ κάνει λόγο για την παραδοξότητα του νέου μοντέλου στην αγορά εξισορρόπησης, ακόμα και όταν καλούνται στον πραγματικό χρόνο οι πάροχοι αυτών των υπηρεσιών να παρέχουν λιγότερη ενέργεια από αυτήν που προπληρώθηκαν προκαταβολικά μία ημέρα πριν στην προημερήσια αγορά, αντί να επιστρέφουν κάποια χρήματα ως η λογική επιβάλλει, κατά μεγάλο ποσοστό εισπράττουν επιπλέον κιόλας.
Τους πληρώνει λοιπόν συνολικά το ηλεκτρικό σύστημα περίπου 4 φορές περισσότερο για να κάνουν το ίδιο που έκαναν 10-15 χρόνια τώρα στον πραγματικό χρόνο. Αν αυτό είναι διαρθρωτική μεταρρύθμιση, αλίμονο στους πολλούς σε αυτή τη χώρα υπογράμμισε ο κος Λουμάκης.
Το κόστος εξισορρόπησης είναι οι ανάγκες ρεύματος που ζητάει ο διαχειριστής του δικτύου δηλαδή ο ΑΔΜΗΕ έτσι ώστε να είναι σε θέση να καλύψει τη ζήτηση σε ενέργεια της αγοράς. Πρόκειται για ποσότητες σε MWH οι οποίες στο χρόνο που απαιτούνται από τον διαχειριστή οι παραγωγοί ρεύματος.
Νίκος Θεοδωρόπουλος