Υπεγράφη και δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (εδώ) το πλήρες κείμενο του Κανονισμού Βεβαιώσεων Παραγωγού.
Ειδικά για τον παρόντα κύκλο υποβολής αιτήσεων για έκδοση Βεβαιώσεων Παραγωγού, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από την 1η έως την 21η Δεκεμβρίου 2020.
Τα βασικότερα σημεία του Κανονισμού –στον οποίο ενσωματώθηκαν τα περισσότερα από τα σχόλια που κατατέθηκαν κατά τη διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς ΑΠΕ- είναι τα εξής:
- Διευθέτηση των περιπτώσεων σύγκρουσης έργων, με διακριτά διαδοχικά στάδια, με σκοπό την ταχεία επίλυση της σύγκρουσης, χωρίς αυτή να συνεπάγεται την απόρριψη αυτών.Ειδικότερα, αρχικά προβλέπεται η φιλική διευθέτηση της επικάλυψης, και εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό θα εξετάζεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης εφόσον αυτή είναι ιδιωτική. Αν και πάλι δεν τεκμηριώνεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς, απαιτείται από τους αιτούντες να δηλώσουν αν επιλέγουν να υπαχθεί το έργο τους σε καθεστώς Λειτουργικής Ενίσχυσης και προκρίνεται το έργο που δεν επιθυμεί να λάβει λειτουργική ενίσχυση. Στη συνέχεια και εφόσον δεν έχει ακόμα επιλυθεί η σύγκρουση, τα έργα εξετάζονται ως προς την οικονομική επάρκεια και τη δυνατότητα εξασφάλισης της απαιτούμενης χρηματοδότησης για την υλοποίηση των έργων τους.
Ειδικότερα, για την περίπτωση των Μικρών Υδροηλεκτρικών, αυτά εξετάζονται περαιτέρω ως προς την ωριμότητα τους ενώ τα Ειδικά Έργα αξιολογούνται ως προς την οικονομική τους επάρκεια, αλλά και ως προς την ενεργειακή τους μελέτη και απόδοση.
- Αξιολόγηση της οικονομικής επάρκειας των επενδυτών για συγκεκριμένες κατηγορίες Ειδικών Έργων. Ειδικότερα για τα Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα, τα συγκροτήματα αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος μεγαλύτερης των εκατόν πενήντα (150) MW και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. που συνδέονται με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα, μέσω ειδικού προς τούτο υποθαλάσσιου καλωδίου, μειώνεται το 15% των απαιτούμενων ιδίων κεφαλαίων σε 10% (σε σχέση με τη γνώμη της ΡΑΕ), ενώ προστίθενται και άλλοι τρόποι απόδειξης της τεκμηρίωσης της οικονομικής επάρκειας (συνδεδεμένες εταιρείες, χρηματοδότησης από τρίτους, κλπ), διευκολύνοντας την κάλυψη του κριτηρίου.
- Αναλυτικός καθορισμός των διαδικασιών, τόσο σχετικά με την ανανέωση της διάρκειας ισχύος της Βεβαίωσης, όσο και με τη ριζική ανανέωση του συνόλου ή μέρους του εξοπλισμού του σταθμού (Repowering).
- Παρακολούθηση της προόδου του έργου, όχι πλέον μέσω των παρωχημένων δελτίων προόδου, αλλά μέσω του Ηλεκτρονικού Μητρώου του Φορέα Αδειοδότησης, έπειτα από άμεση επικαιροποίηση των στοιχείων εκ μέρους του επενδυτή.
Επιδίωξη του ΥΠΕΝ είναι ο Κανονισμός Βεβαίωσης Παραγωγού –που εξειδικεύει τις σχετικές ρυθμίσεις του ν. 4685/2020 – να αποτελέσει ένα εύχρηστο εργαλείο στα χέρια των επενδυτών και του φορέα αδειοδότησης, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας που καταβάλλεται για τη επιτάχυνση και απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για έργα ΑΠΕ σε όλα τα στάδια.