Κήπος-Χανιά [neoiorizontes.gr]
Κήπος-Χανιά [neoiorizontes.gr]

Η ένταξη του έργου ανάπλασης του Δημοτικού Κήπου Χανίων στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2020 στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Το έργο, που δύναται να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2021, προβλέπει συνολική αναβάθμιση του Δημοτικού Κήπου Χανίων και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 1.486.000 ευρώ.

Όπως δηλώνει ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, «πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που θα αναβαθμίσει σημαντικά όλη τη λειτουργία του κήπου και δεν αφορά μόνο τα Χανιά αλλά όλη την Κρήτη».

 

 

Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, αναφέρει ότι πρόκειται για ένα έργο που αναβαθμίζει σημαντικά το κέντρο της πόλης και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

«Έχουμε την ένταξη του έργου στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, ωριμάζει και η υπόλοιπη διαγωνιστική διαδικασία και πιστεύω ότι επόμενο καλοκαίρι θα μπορούμε να έχουμε ανάδοχο για να ξεκινήσει το συγκεκριμένο έργο», λέει ο κ. Σημανδηράκης που τονίζει ότι η συνολική αναβάθμιση του Δημοτικού Κήπου θα δώσει επιπλέον αφορμές στους πολίτες να επισκέπτονται αυτό τον χώρο των Χανίων.

 

 

«Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για τον αστικό ιστό της πόλης που βαίνει προς υλοποίηση. Είναι ένας πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής. Έχω την αίσθηση ότι θα έχουμε ένα ζωντανό κύτταρο μέσα στην πόλη που θα “δένει” με τη λειτουργία του δημοτικού κινηματογράφου και ως ενιαίο σύνολο θα επικοινωνεί και ανατολικά με το πάρκο Ειρήνης και Φιλίας», τόνισε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής.

 

 

Το έργο

Ο Δημοτικός Κήπος αποτελεί ένα περίκλειστο πάρκο με εμβαδόν 17.000 τ.μ., βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Χανίων και αποτελεί ιστορικό τοπόσημο της εκτός των τειχών πόλης. Βασικός σχεδιαστικός άξονας της μελέτης ανάπλασης, είναι η ενοποίηση των επιπέδων κίνησης (χωμάτινες διαδρομές) με τις επιφάνειες πρασίνου τόσο υψομετρικά με το ‘’γέμισμα’’ των υφιστάμενων χωμάτινων διαδρόμων όσο και οπτικά με τον περιορισμό των πράσινων περιφράξεων στα σημεία που εξυπηρετούν την ασφάλεια των επισκεπτών (παιδική χαρά και όριο υψομετρικών διαφορών). Τα υφιστάμενα κλουβιά έκθεσης ζώων απομακρύνονται και έτσι αποδίδονται στο πάρκο 1.800 επιπλέον επισκέψιμα τετραγωνικά μέτρα με νέες χρήσεις και νέες φυτεύσεις. Οργανώνονται οι εξωτερικοί χώροι των υφιστάμενων κτισμάτων έτσι ώστε να αναδεικνύονται (ιστορικό καφέ), αλλά και να εμπλουτίζονται οι λειτουργίες τους (εξωτερικές εκδηλώσεις βιβλιοθήκης και εκπαιδευτική λειτουργία φυτωρίου).

Παράλληλα ενισχύεται το φυσικό πράσινο περιβάλλον με καθαρισμούς, νέες φυτεύσεις, οργανωμένο δίκτυο άρδευσης και οργανωμένη θέση εργασίας για την συντήρηση του πάρκου. Ανασχεδιάζεται η περιοχή παιχνιδιού και δημιουργούνται και νέες περιοχές θεματικές ανά ηλικία και ανά δραστηριότητα. Οι νέες περιοχές με σχεδιασμένο εξοπλισμό παιχνιδιού έχουν συνολικά έκταση 2.300 τ.μ. (η υφιστάμενη παιδική χαρά έχει έκταση για παιχνίδι έχει 1.210 τ.μ.) Επιλέγονται υλικά που εναρμονίζονται με τον χα-ρακτήρα του κήπου (φυσικό σταθεροποιημένο δάπεδο) και νέος αστικός εξοπλισμός και φωτισμός . Επίσης οργανώνεται η διάνοιξη μιας ακόμα εισόδου από την οδό Χ. Πλουμιδάκη, προσβάσιμη και σε άμεση επαφή με το πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.

Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν: α. Εργασίες διαμόρφωσης τοπιου, β. Εργασίες στα υφιστάμενα κτίρια, γ. Εργασίες Η/Μ και δ. Εργασίες πρασίνου.

Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020, Διαθρωτικό Ταμείο: ΕΤΠΑ, με προϋπολογισμό 1.486.000 ευρώ.

Ημερομηνία ένταξης: 21/07/2020

 

 

Η Ιστορία του Δημοτικού Κήπου

Στη δημιουργία του Δημοτικού Κήπου της πόλης οδήγησε η ανάγκη υπάρξεως ενός ελεύθερου χώρου για ένα περίπατο και κάποια αναψυχή των στριμωγμένων εντός των τειχών κατοίκων, τα τελευταία χρόνια της τούρκικης κατοχής.

Παλαιότερα αποτελούσε αμμώδη έκταση, συνέχεια του Σταδίου της πόλης.

Ήταν έργο του Ρεούφ Πασά, και επέβλεψε ο ίδιος τη διαμόρφωσή του.

Ο Κήπος είχε σχεδιασθεί το 1870 σε ευρωπαϊκά πρότυπα και ήταν το πρώτο κοινωφελές έργο της πόλης των Χανίων. Σε επίπεδο ψηλότερο του γύρω χώρου με θαυμάσιο ορίζοντα, φυτεύτηκε κυρίως με αειθαλή δέντρα, ενώ κάτω από την πυκνή σκιά τους καλλιεργήθηκαν ποικίλα λουλούδια.

Οι δρόμοι του Κήπου, χαραγμένοι σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά κηποτεχνικά πρότυπα και στρωμένοι με χονδρή άμμο, σε πολλά σημεία σκεπάζονταν με κληματίδες.

Μέσα στον Κήπο τοποθετήθηκαν δύο αγάλματα και ένας “Ερμής” που προέρχεται από την αρχαία Κυδωνία. Ο κήπος αποτελεί τον κυριότερο χώρο ψυχαγωγίας της πόλης, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των κατοίκων για την προστασία και ανάδειξη του.

Εκεί άλλωστε πραγματοποιήθηκε το 1900 η Α’ Διεθνής Έκθεση των Χανίων με 701 εκθέτες από την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο κτήριο στο κέντρο του Κήπου λειτούργησε η Κρητική Βουλή, ενώ αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως θέατρο. Σήμερα αποτελεί το πιο ιστορικό καφέ της πόλης που είναι ενταγμένο . Παράλληλα, εντός του Κήπου λειτουργεί ο θερινός Δημοτικός κινηματογράφος και η Παιδική Δημοτική Βιβλιοθήκη.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Νέοι Ορίζοντες και το neoiorizontes.gr και στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας» και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]