ΔΕΗ
ΔΕΗ
ΔΕΗΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To φυσικό αέριο στηρίζεται πλέον η παραγωγή ρεύματος στη χώρα μας ακολουθώντας τα πράσινα βήματα προς την καθαρή ενέργεια, η οποία έχει εκτοπίσει το λιγνίτη που ήταν η κυρίαρχη πηγή ενέργειας για πολλές δεκαετίες.

Τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας αποκαλύπτουν ότι το φυσικό αέριο κάλυψε το 65,32% στη διαμόρφωση της Οριακής Τιμής Συστήματος που ορίζει το κόστος παραγωγής  ρεύματος τον Οκτώβριο του 2020, σημειώνοντας αύξηση κατά 25% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019 που να σημειωθεί συμμετείχε με ποσοστό 52,35%.

Αντίθετα, η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη μειώθηκε στο 5% της συνολικής παραγωγής ρεύματος, σημειώνοντας πτώση 300% αφού πέρυσι είχε το 20%.

Οι εισαγωγές ρεύματος συμμετείχαν σε ποσοστό 18,82%, τα υδροηλεκτρικά με 2,55% και οι εξαγωγές με 8,20%.

Από την εξίσωση λείπουν οι ΑΠΕ στη διαμόρφωση της ΟΤΣ.

Η διαμόρφωση της ΟΤΣ διαμορφώθηκε στα 47,22 ευρώ ανά Mwh τον Οκτώβριο, έναντι 63,32 ευρώ ανά Mwh που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2019, σημειώνοντας πτώση κατά 25% σε σχέση με πέρυσι.

Έτσι, τον Οκτώβριο το κόστος ρεύματος για τους προμηθευτές διαμορφώθηκε σε 0,04722 ευρώ ανά kwh. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή της Kwh στην αγορά διαμορφώνεται πάνω από τα 0,072 ευρώ. Πρέπει να υπολογιστούν κι άλλα κόστη των προμηθευτών ενέργειας, όπως είναι τα λειτουργικά, που απαιτούν επιπλέον από 10 έως 13 λεπτά του ευρώ, για να υπάρχει προσδοκία για κάποια κέρδη από την προμήθεια.

Ο καταναλωτής θα πρέπει να δίνει έμφαση και προσοχή στη ρήτρα προσαρμογής όταν υπογράφει συμβόλαιο με μία εταιρεία. Ο προμηθευτής ορίζει σε ποια τιμή της ΟΤΣ θα αλλάξει την αρχική τιμή της Kwh για τον πελάτη, ανάλογα με την πορεία. Οι εταιρείες προβλέπουν τόσο την ανοδική όσο και τη καθοδική της πορεία και μεταβάλλουν αντίστοιχα  την τιμή της kwh. Μέχρι σήμερα, οι προμηθευτές ενέργειας στην πλειοψηφία τους αποφεύγουν τις αλλαγές με βάση την ΟΤΣ. Η τρέχουσα συγκυρία βοηθά τους προμηθευτές  να διατηρούν σε κάποια επίπεδα στην κερδοφορία τους, αλλά κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το κόστος της ενέργειας για τους επόμενους μήνες.

Η πτώση της ΟΤΣ οφείλεται και στην πανδημία, ενώ ο Νοέμβριος αναμένεται να πιέσει σε πιο χαμηλά επίπεδα τη ΟΤΣ, η οποία πλέον διαμορφώνεται με το νέο σύστημα του target model και υλοποιείται μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Οι εταιρείες προμήθειας ενέργειας διαμορφώνουν σταθερά πακέτα παροχής ρεύματος προς τους καταναλωτές που θέλουν να  αποφύγουν τις μεταβολές. Η αγορά ενέργειας θυμίζει τα σταθερά και τα κυμαινόμενα επιτόκια που προσέφεραν οι τράπεζες στους δανειολήπτες των στεγαστικών δανείων

Τέλος, να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο η ΔΕΗ εμφάνισε οριακή πτώση στο μερίδιο αγοράς και υποχώρησε στο 63,20% από 64,30% και το Αύγουστο ήταν στο 67,61%. Η ήπια πτώση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ σύμφωνα με στελέχη της αγοράς οφείλεται και στο γεγονός ότι έχει τα υψηλότερα τιμολόγια ρεύματος της αγοράς, που για τους συνεπείς καταναλωτές η ελεύθερη αγορά προσφέρει φθηνότερα οικιακά τιμολόγια ρεύματος.